mandag 28. juni 2010

Mine favorittbøker fra A til Å

Bokbloggene Migrating Coconuts og Christine skriver har laget hver sin liste over favorittbøker fra A til Å. Det fikk jeg også lyst til å gjøre, så her er min liste. Jeg har plukket ut ei bok for hver bokstav i alfabetet. Jeg har valgt å ignorere det engelske orde "The", samt de norske ordene "En" og "Den", rett og slett fordi det gir mer spredning når jeg sorterer alfabetisk.

Det har vært spennende å lese hvordan din liste ser ut. Hvis du lager din egen liste og blogger om det, så gi meg gjerne beskjed!

I tillegg har jeg tidligere laget ei liste over mine favorittbøker, den finner du HER eller under "mine favorittbøker" rett under headeren min.

A"Alltid Alice" av Lisa Genova. En rørende fortelling om ei dame som utvikler sykdommen Alzheimers. Boka er skrevet i jeg-form og gir et levende innblikk i hvordan det er å gravis miste seg selv til en grufull sykdom. Har du ikke lest den så er den herved anbefalt på det sterkeste! HER kan du også lese hele blogginnlegget mitt om boka.

B: "Brødrene Løvehjerte" av Astrid Lindgren. Denne boken har jeg lest MANGE ganger, både som barn og som voksen. En stor klassiker i barnelitteraturen! Vakkert, vakkert!

C: "Charlie og sjokoladefabrikken" av Roald Dahl. Kanskje litt mye barnelitteratur i slengen, men denne likte jeg også veldig godt som barn. Ja, i tillegg så fant jeg rett og slett ingen andre bøker jeg liker godt og som begynner på bokstaven C

D: "Da Vinci-koden" av Dan Brown. Språket er vel ikke det beste med boka, men historien opplevde jeg som svært fengende. Etter flere år hvor jeg ikke klarte å fullføre ei bok, så satt jeg som klistret og slukte hvert eneste ord. De andre bøkene til Dan Brown har dessverre ikke vært like gode, synes jeg.

E: "Ender`s game" av Orson Scott Card. Sci-fi på sitt beste! Enders Game slo meg rett i hjertet og har blitt der siden da. Jeg mener dette er en av de beste bøkene jeg har lest i løpet av mitt liv, ikke minst takket være den sympatien og innlevelsen man har med hovedpersonen i boka. Uansett om du like science fiction eller ikke, så er dette en bok verdt å få med seg! HER kan du lese mitt blogginnlegg om boka.

F: "En fortelling om kjærlighet og mørke" av Amos Oz. Har du ikke lest noe av denne fantastiske Israelske forfatteren, så har du gått glipp av noe viktig! For denne mannen kan skrive!

G: "Gutten i graven ved siden av" Katarina Mazetti. Humoristisk og romantisk bok om ei bibliotekardame og en bonde som forelsker seg, og forsøker å få et forhold til å fungere til tross alle ulikhetene. Den er skrevet slik at man får både versjonen til kvinnen og til mannen. Denne boka er forøvrig filmatisert.

H: "The hitchhiker`s guide to the galaxy" Douglas Adams. En hysterisk morsom bok (egentlig en samling med 5 bøker) om livets mange absurditeter, verdensrommet, jordens ødeleggelse med mer. Forfatteren har en unik fantasi! Denne boken er også litt spesiell og og med at det er favorittboken til mannen min. Første gang han var på besøk hos meg tok han med denne boka til meg.

I: "Innsirkling" Carl Frode Tiller. Jeg har blitt en stor fan av Tiller, mye på grunn av hans måte å skrive på og hans innsikt i menneskesinnet. Her får vi beskrivelser av en mann gjennom 3 andre personer; den keitete og deprimerte barndomskompisen, den kreftrammede stefaren, og den ulykkelige barndomskjæresten. HER leser du hva jeg ellers mener om boka.

J: "Julie" Anne Karin Elstad. Egentlig liker jeg stort sett alle bøkene til fru Elstad, og leste det meste av hennes forfatterskap da jeg gikk på videregående. Tror til og med jeg skrev om henne i særemnet mitt. Jeg er ennå ikke helt sikker på hvorfor nettopp Elstad fanget min oppmerksomhet med sine bøker. Kanskje har det med at hun skriver slik at man kjenner seg igjen i det hun forteller. Hun klarer å formidle følelser, tanker og stemninger til sterke kvinner i vanskelige situasjoner.

K: "Krig og fred og reiligion og politikk og sånn" Anne-Kat. Hærland. Denne dama er vanvittig morsom og treffer blink med sine kvasse på-kanten-uttalelser!

L: "Little Bee" Chris Cleave.  Ei bok som jeg leste i vinter og ble veldig begeistret for. Se bare HER hva jeg mente om boka. Andre bloggere var ikke fullt så begeistra, men jeg tror at hvis man ikke leser dette som en "sann dokumentar-lignende sak" men som en fifiktiv fortelling, så er forutsetningene til stede for å like boka veldig godt.

M: "Mitt liv, min frihet" Ayaan Hirsi Ali. Selvbiografien til den modige Somaliske kvinnen som rømte til Nederland og fra et tvangsekteskap, for så å bli en kontroversiell og frittalende politiker.

N: "Når jeg er hos deg" Linn Ullmann. Jeg liker bøkene til Ullmann, og denne er min favoritt.

O: "Ona Fyr" Ingebrigt Steen-Jensen. Inspirerende bok om å lykkes sammen med andre.

P:
"Parfymen" Patrick Süskind. Historien om en morder som hadde en eksepsjonell luktesans, men som samtidig ikke hadde en egen kroppslukt. Motbydelig og fantastisk god historie!

Q: .......???
Sukk, jeg gir opp! Har ikke lest noen bøker som starter på bokstaven Q

R: "Raija-serien" Bente Pedersen. En kioskserie som jeg leste med stor iver i ungdomsårene. Jeg vet jo ikke om jeg ville ha likt serien like godt i dag. 40 bøker i alt, om finske Raija og hennes liv på nordkalotten på 1800-tallet.

S:
"Skam" Karin Alvtegen. Egentlig liker jeg alle bøkene til Alvtegen like godt, og alle titlene begynner med bokstaven S. Men "Skam" var den første boken jeg leste og som fikk meg til sporenstreks å bestille de andre boktitlene; "Skyld", "Svik", "Savn" og "Skygge". Psykologisk krim på sitt beste! HER er link til mitt blogginnlegg om disse bøkene.

T:
"Til musikken" Ketil Bjørnstad. Jeg elsker musikk, å lytte til musikk, og dette er den første boka som klarer å beskrive med ord det jeg føler når jeg lytter til en melodi. Hvorfor er ikke Bjørnstad mer populær? Han skriver jo helt fantastisk! HER kan du lese blogginnlegget mitt om denne boka.


U:
"Den uendelige historie" Michael Ende. Min yndlingsbok som barn. Den er bare helt fantastisk, tar meg med inn i en helt annen verden og lar meg bli der lenge! Boka har selvfølgelig blitt filmatisert, og det ble 2 fine filmer, men den klarte ikke å gjøre denne fantastiske boka rettferdighet.

V:
"Vidunderbarn" Roy Jacobsen. Fjorårets beste leseopplevelse for min del! HER kan du lese blogginnlegget mitt om boka. Denne boka ga meg en god og varm følelse inni meg under hele lesningen!

W:
Her burde det jo være flust av engelske titler å velge i, men hjenen min er blank!

X:
"Xenozide" Orson Scott Card. Den tredje boken i serien om Ender (fra "Ender`s game").

Y:
"Den Yngste" Ingvill Solberg. Okei, er litt stolt over at jeg fant noe på bokstaven Y. Dette er en diktsamling om søskenforhold. Vakkert skrevet, bare se HER.

Z:
Tror ikke jeg har lest noen gode bøker som begynner med Z

Æ:
nei, finner ingen gode boktitler på Æ heller.

Ø:
"Øya" Victoria Hislop. Okei, dette er ikke den beste boka jeg har lest, men det var ei fin og opplysende bok om leprakolonier, og en fin fortelling. Dessuten er det ikke mange andre bøker på Ø, så det så! HER kan du lese hva jeg mener om boka.

Å:
"Åndenes hus" Isabel Allende. Chilensk historie på godt og vondt sett gjennom fortellingen til en familie. Både boka og filmen er veldig god!


Noen bøker her du har lest?
Hva synes du om lista mi?

9 kommentarer:

 1. Denne skal jeg "kopiere". Må bare sette meg ned og tenke først..;) Kjekt at du er tilbake, forresten!

  SvarSlett
 2. Dette syntes jeg var en god ide også! :) Lister er alltid en slager.

  God mandag!

  SvarSlett
 3. Jeg har lest b, c, d, p, u, å, - alle med mer og mindre glede - p er en av mine storfavoritter.

  Som ung slukte jeg 'Quo vadis' - minnet var så gyldent at jeg kjøpte boka på antikvariat. Men nå ble jeg forstyrret av historiske navn og steder jeg ikke klarte holde rede på...

  Men 'Wuthering heights', lest på norsk, likte jeg både da jeg var ung og da jeg leste den på nytt for ti års tid siden.

  Hvis du har lest disse to, mangler du bare z og æ for å få full liste ;-)

  SvarSlett
 4. Jeg har lagt Mazettis bok inn i min laaange huskeliste for bøker jeg vil lese, om jeg rekker det.

  Jeg er nesten forpliktet, for ikke bare var jeg bibliotekar i mitt yrkesaktive liv, jeg var også gift i 15 år med en bondesønn som skulle ha blitt bonde om ikke en arbeidsulykke(jobb i industrien)hadde rammet ham og lukket døren inn i bondeyrket, men åpnet for omskolering i en helt annen retning.

  SvarSlett
 5. Jeg har lest b, c, d, i, k, l, o, p, t, u, v, ø og å.

  Kjempemorsom liste! Og et kreativt innfall! ;-) Denne fikk jeg også lyst til å kopiere!

  Mht. Z: Hva med "Zahir" av Paulo Coehlo?
  Mht. w: "Wonderboy" av Henrik Langeland?

  SvarSlett
 6. Lena: Ja det er kjekt å være tilbake også :)

  Teskjekjerringa: Si ifra hvis du også lager ei liste. Morsomt å sammenligne.

  Titta: Ja "Parfymen" er bare helt fantastisk bra! Takk for tips på Q og W. Har dessverre ikke lest noen av disse, da. Men det er kanskje en gylden anledning til å lese bøker som begynner på en av de bokstavene jeg har igjen :) Forresten så er Mazettis bok kjempefin, så den tror jeg ikke du vil angre på hvis du leser den.

  Rose-Marie: Ja vi har lest mange av de samme bøkene ser jeg, men du har jo lest en enorm mengde bøker! Takk for tipsene på Z og W. Har ikke lest noen av disse bøkene, men hører at Wonderboy er bra. Zahir har jeg droppa med vilje etter å ha lest flere andre bøker av Coelho.

  SvarSlett
 7. Herlig liste, gode påminnelser:)

  Håper du har en flott sommer!

  SvarSlett
 8. For en lur ide! A til Å liste blir det nok på bloggen min også etterhvert! Jeg har lest Øya og Little Bee (den siste har jeg ikke lest helt ferdig, utrolig bra, men samtidig veldig sterk, og jeg lever meg fort inn i bøkene, derfor en liten pause ;) Hilsen Anette :)

  SvarSlett
 9. Mange flotte bøker du har lest!

  Ha en fin sommer, håper det blir masse sol og varme og gode lesestunder, tid for ro og hvile og rekreasjon :-)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails