fredag 28. august 2009

En hyllest til musikken

Jeg fikk så lyst til å anbefale en bok jeg leste for et par år siden. Denne boka er så vakker og sårt skrevet at den nesten tok pusten fra meg!

"Til musikken" er skrevet av Ketil Bjørnstad. Den kom ut i 2004.

Boken handler om en ung mann, Aksel Vinding, på 60-tallet som ønsker å satse på musikken og bli en berømt konsertpianist. Aksel har også sine private problemer. Moren drukner på en utflukt til elva, og Aksel, søsteren og faren kjemper med sorgen på hver sin måte. Han øver piano dagen lang, og drømmer om å vinne ungdommens pianomesterskap, slik at han kan gjøre karriere som solopianist. Aksel og hans noe spesielle musikkvenner danner foreningen Unge Pianisters Samfunn, og vi får ta del i deres oppturer og nedturer. Aksel forelsker seg også i en av sine konkurrenter, og forelskelsen er sår og skjør.

Sentralt i boka skildres musikken. Kjærligheten til musikken! Musikken kan "høres" og "føles" gjennom forfatterens vakre skildringer og beskrivelser. Jeg ante ingenting om den klassiske musikkens verden før jeg leste boka, men det trenger man ikke heller. Jeg elsker musikk, å lytte til musikk, og dette er den første boka som klarer å beskrive med ord det jeg føler når jeg lytter til en melodi.

Man merker tydelig at Ketil Bjørnstad er en erfaren forfatter. Teksten er noe lavmælt, uten store svulstige setninger, men samtidig er det en dybde i fortellingen som aldri en nybegynner kunne ha fått frem. Teksten flyter lett og lekent. Jeg lever meg ikke bare inn i musikken som skildres, men føler også stor sympati med unge Aksel som sliter etter morens død. Dette er en vakker og noe trist roman.

5 kommentarer:

 1. Hmmmm... denne har jeg liggende et sted. Jeg prøvde meg på den for et par år siden, men fikk den ikke til. Men det er det fine bøker, neste gang man prøver så kan det klaffe litt bedre:-)

  SvarSlett
 2. Ja noen ganger er det bare slik at man ikke får til å lese ei bok. Ikke sikkert det klaffer med humør eller interesser, eller kanskje boka er litt treg i starten og da kan jeg ha en tendens til å gi opp.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Fin bokomtale du har laget her! Jeg har lest både "Til musikken" og "Elven", og likte begge kjempegodt. Her om dagen sikret jeg meg bok nr. 3 - "Damen i dalen" - og den gleder jeg med veldig til å ta fatt på.

  Jeg synes Ketil Bjørnstand er veldig underkjent som forfatter. Selv har jeg fulgt forfatterskapet hans i snart 30 år og jeg elsker fortellerstemmen hans.

  SvarSlett
 5. Rose-Marie: Ja jeg liker veldig godt det Ketil Bjørnstad har skrevet og måten han skriver på. Egentlig er det litt rart at han ikke er mer anerkjent enn han er. "Damen i dalen" har jeg ikke lest. Håper du blogger om den!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails