mandag 6. juni 2011

Flott bok gjemt bak et trist cover og en dårlig boktittel!

Tittel: Under de dype skyggene av løvtunge trær
Forfatter: Kari F. Brænne
Aschehoug forlag, 2010
Antall sider: 301

Dette er ei flott bok gjemt bak et trist cover og en dårlig boktittel!

Forsiden fikk meg til å tenke på en deprimerende, langdryg og lite spennende historie, og tittelen er bare helt rar. Hvordan går det an å være under dype skygger? Jeg henger ikke med, og skjønner ikke hvorfor denne tittelen og hvorfor det triste bokomslaget.

Men dette er jo en kanonbra roman! Så hvorfor gjemme det bak noe så bedrøvelig og kjedelig? For jeg lover, det er ingenting kjedelig med selve historien. Den holder deg spikret fast fra første til aller siste side!

Historien:
Endelig skal sønnen og hans familie komme hjem til gamle Evelyn på hennes 85 års bursdag. Hun har ikke sett Wilhelm på 30 år, siden den gangen han så brått flyttet til USA. Jovisst ligger det ting og ulmer under overflaten, men det vil ikke Evelyn tenke på. Slik som at faren var nazi-sympatisør under andre verdenskrig, og at hun ble jaget fra gården da hun ble gravid med fienden. Eller at det å være alenemor slettes ikke var så greit, og noen ganger ble hun bare så sint så sint, og lille Wilhelm fortjente å bli stengt inne i kjelleren, ellers hadde hun aldri fått fred. Vel, den voksne Wilhelm er en svært lite sympatisk mann, det finner vi raskt ut av. Og hvor er barnebarnet til Evelyn? Hun trodde først at han var sammen med faren i USA, men samtidig synes hun den svenske skuespilleren Robert ligner svært mye på barnebarnet. Hun inviterer like gjerne Robert også til sin 85 års dag. Historien topper seg når alle hemlighetene som ligger dypt begravet i Hedmarksskogene dukker opp til overflaten.

Det gikk kaldt nedover ryggen:
Dette er en roman med et fint og til dels poetisk språk. Det flyter lett, samtidig som teksten har dypere lag. Spenningen er fullt til stede, selv om jeg hverken vil kalle dette krim eller spenningsroman. Allikevel vil hendelsene i boka, og de dystre karakterene få det til å gå kaldt nedover ryggen din! Forfatteren har kosa seg med å grave frem alle de verste egenskapene i menneskene og plassert de i en liten familie. Slutten var det mest oppløftende i hele boka, og jeg lover deg at det var INGEN happy ending!

Jeg har lest flere gode omtaler av boka fra mine medbloggere, blant annet Bokelskerinnen, Les mye, En verden full av bøker, My online library, og Gjennom ordene. Men ellers i mediene har jeg ikke hørt så mye om boka. Jeg tenker at det kanskje ikke er så rart, mest på grunn av det triste og litt misvisende omslaget. Men det er veldig, veldig synd! For boka er knallgod, og leseropplevelsen for min del var WOW!

...og forresten; denne boka har jeg fått fra forlaget, ikke som anmeldereksemplar, men som takk for at jeg blogget om en annen god bok. (How lucky am I!).

19 kommentarer:

 1. Denne vil jeg også lese etter din flotte, overbevisende omtale!!!!!

  SvarSlett
 2. Rose-Marie: Perfekt høstlektyre, men hvis du er lettskremt så lås døra, hehe. Neida, det er ingen spøkelsesbok, men lavmælt groteskt ville jeg heller si.

  SvarSlett
 3. Enig med deg i at omslaget er lite lokkende!

  SvarSlett
 4. Så lenge det er ZERO happy ending, så er allting bra. Skal merke meg tittelen - løvtunge skygger eller hva det nå var .. ;-)

  SvarSlett
 5. Så artig, Beate - denne skal jeg blogge om i dag, og jeg likte den også veldig godt! Hang meg også opp i tittelen - litt tung og lang. Enig i at en spenstigere tittel og omslag kunne gjort seg.

  SvarSlett
 6. Denne boka fikk jeg lyst til å lese, selv om tittelen er dårlig. Ofte skjuler det seg flotte historier bak en lite gjennomtenkt tittel. Men illustrasjonen forøvrig syns jeg var fin, selv om den er trist.
  Fin blogg du har, kommer gjerne tilbake hit. Fin omtale og takk for tipset :-)

  SvarSlett
 7. Jeg har fnist i skjegget mange ganger over denne tittelen, bra noen endelig tar ett oppgjør med det :D - Og etter å ha lest din omtale av boken fikk jeg jammen meg lyst til å lese den også :)

  SvarSlett
 8. Har ikke hørt om denne boka før, men jeg kjenner at din omtale gjorde at jeg fikk lyst til å lese den. Er enig i at både omslag og tittel var kjedelig. Men er såpass at jeg nå vil merke meg den i bokhandelen:D

  SvarSlett
 9. Den beste boka jeg har lest i år og er en favoritt hos meg<3. Jeg anbefaler også den videre!!!

  SvarSlett
 10. Hehe, morsomt at det er flere enn jeg som har reagert på tittelen. Men til de som ikke har lest boka, så ikke la dere avskrekke. Boka anbefales!

  SvarSlett
 11. Å! Jeg synes derimot tittelen er god. Den vitner om dype hemmeligheter (selv om jeg aldri greier å huske den når jeg skal fortelle om boken. Under de dype løvskyggene.. Øh..), men er enig i bildet. Minner meg om en gammel Kari Bøge-roman. Fantastisk spennende bok. Ja!

  SvarSlett
 12. Lena: Ja det er fint at man tenker ulikt om ting, og jeg har sett flere andre som liker tittelen på boka. Men jeg har derimot bare les positive omtaler av boka :) Det vitner jo om full klaff på innholdet!

  SvarSlett
 13. Takk for fin bokbeskrivelse, skal se nærmere på denne.

  SvarSlett
 14. Jeg elsker bøker hvor det blir avslørt en rekke hemmeligheter så denne skal jeg lese! Tusen takk for tips :-)

  SvarSlett
 15. Fin omtale!

  Jeg synes faktisk av tittelen var bra, eller ihvertfall annerledes nok til at den vekket min interesse. Og historien er skikkelig bra, det er definitivt en bok som fortjener massevis av oppmerksomhet :)

  SvarSlett
 16. Enig med deg, for en dum tittel.

  SvarSlett
 17. Er så enig så enig, både om tittel og utseende. Det er INGENTING som sier til meg at dette er en bok jeg vil lese, utenom alle dere som har lest den... Ikke klarer jeg å huske tittelen heller ;) Men jeg burde jo tydeligvis lese den, så...

  SvarSlett
 18. Både tittelen og utseendet vekket min interesse, men jeg er enig i at tittelen er underlig. Tror den kommer fra Shakespeare- Hamlet? Fantastisk bok.

  SvarSlett
 19. Denne fikk jeg ganske så lyst til å lese! :) Høres ut som et passe frisk og passe dyster variant av "dysfunksjonell familie gjenforenes mer eller mindre frivillig"-formularet. Enig angående coverbildet, forresten. Det var rett og slett litt traurig. Tittelen, derimot, likte jeg, iallfall isolert sett, men den virker også litt malplassert på den handlingen du beskriver. Men det er kanskje særlig når det skjærer seg litt at man minnes på at ei bok er mer enn "bare" tekst. Takk for lesetips! :)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails