lørdag 6. november 2010

Innsirkling 2 innfrir!

Tittel: Innsirkling 2
Forfatter: Carl Frode Tiller
Aschehoug forlag, 2010
Antall sider: 400

Da Aschehoug forlag kontaktet meg for noen uker siden og lurte på om jeg ønsket å motta bøker for å lese og skrive om de på bloggen min, så var jeg så frekk at jeg tryglet om å motta den siste boka til Carl Frode Tiller som kom ut nå i oktober. Så denne boka har jeg da fått gratis hos forlaget.

Det er ingen hemmelighet at jeg liker forfatteren veldig godt, og at jeg har vært veldig begeistra for bøkene jeg har lest av ham. Både Skråninga og Innsirkling imponerte meg, så forventningene til denne boka var vel litt i overkant av skyhøye!

Handlingen:
Dette er altså fortsettelsen av Innsirkling som kom ut for 3 år siden. Historien er som følger: Det blir satt inn en annonse i avisa der det står at David har mista hukommelsen. Alle som kjenner David bes om å skrive inn til en mailadresse og fortelle om David og deres forhold til ham. I bok nummer to møter vi tre personer som skriver til David: Ole som er en alt for snill og litt "veik" mann. Han har kone og barn, og driver gården til foreldrene. Det er ikke lett å tekkes både mor og kone, spesielt ikke når de er i konflikt. Er Ole like feig som han var i barndommen da han og David lekte sammen? Den andre som skriver inn er muskelbunten Tom-Roger som innerst inne vil være noen andre enn bølla, men det er ikke så lett å bryte ut av sine inngrodde mønstre. Til slutt møter vi Paula som bor på gamlehjem, og som var bestevenninna til Davids mor. Hun har litt av hvert å fortelle, og mye av de hemmelighetene hun bærer på er svært overraskende!

En helt særegen måte å skrive på:
Det er egentlig ikke historiene til Tiller som fenger mest, men det er måten han skriver på som er så særegent og unikt, synes jeg! Ikke misforstå, historien er veldig spennende, og det er fascinerende å lese hvor ulikt David blir beskrevet, alt ettersom hvem som forteller. Det som er særegent med måten Tiller skriver på er hvordan han beskriver tanker og følelser og gir forklaringer på tilsynelatende tilfeldig oppførsel. Det blir så nært og nesten pinlig å lese om hvor svake menneskene er, og hvordan man sier en ting for å opprettholde en fassade, når man egentlig har lyst til å si noe helt annet.

Noen ganger tipper det nesten over til å bli for mye analysering, men bare nesten. Det hele ballanseres veldig på grensen til å være troverdig. Det er nesten sånn at det ikke går an at den trauste og litt tafatte Ole skal være så klarsynt at han ser årsakene til at både kona og mora oppfører seg slik de gjør. Men det fungerer, og det er konsekvent gjennomført både i bok 1 og i bok 2, så da er det egentlig ikke noe minus. Jeg får meg flere a-ha opplevelser når jeg leser disse, kjenner mye igjen i mennesker jeg selv har møtt og hatt i mitt liv.

Kort oppsummert: Innsirkling 2 innfridde mine skyhøye forventninger, og jeg lover deg en meget god leseropplevelse hvis du ønsker å lese denne boka. Spennende og original historie, stor innsikt i menneskets psyke, nydelig språk og et ønske om å ville lese mer!

Mot slutten av boka så avsløres flere oppsiktsvekkende ting om David. Jeg venter i spenning på Innsirkling 3 og håper inderlig ikke det går 3 år til neste bok! Det vil være direkte slemt av Tiller å pine folk på denne måten!

5 kommentarer:

 1. Flott at du ikke ble skuffet - gleder meg!!

  SvarSlett
 2. Javel da, så skal jeg lese 1 og 2! Siden du liker bøkene så godt mener jeg.....:-)

  SvarSlett
 3. Ingalill: ja, fallhøyden var jo stor, så jeg ble veldig glad for at nr 2 ikke skuffa :)

  Solgunn: hehe, ingen tvang! Men jeg tror ikke du vil angre hvis du leser bøkene :)

  SvarSlett
 4. Gleder meg, gleder meg, gleder meg! :)

  SvarSlett
 5. Kjempefin omtale, Beate! ;-) Og til alle dere andre som er innom her: dersom du/dere ikke har tenkt å lese så mye av det nye som kommer i høst, så les i alle fall denne! Jeg spår at Tiller kommer til å få Nordisk Råds litteraturpris når hele triologien foreligger! Denne boka er noe av det beste jeg har lest!!!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails