søndag 7. november 2010

Orkanger - ei god bok om mobbing

Tittel: Orkanger
Forfatter: Johan B. Mjønes
Aschehoug forlag, 2010
Antall sider: 160

Denne boka har jeg mottatt gratis fra Aschehoug forlag.

Hvis du fikk muligheten til å ta hevn over noen som hadde mobbet deg og gjort livet ditt veldig vanskelig, ville du da benyttet deg av sjansen?

I boka Orkanger, møter vi mobberen Børge og mobbeofferet Terje. Som barn er Børge preget av mye ukontrollert sinne og vi får et hint om at hjemmesituasjonen ikke er så bra. Terje er den forsiktige og beskjedne gutten som raskt blir "hakkekyllingen" eller den som blir frosen ut av de andre. Mobbingen blir etterhvert så ille at Terje og familien flytter til et annet sted.

Deretter møter vi Børge og Terje som voksen. Terje har utdannet seg til psykolog og har tatt jobb i hjembygda etter mange år borte. Det som trekker ham hjem er selvfølgelig at han ønsker et oppgjør med mobberen Børge, da mobbingen har forfulgt ham og preget ham veldig som person. Sjansen byr seg raskt, da han bli oppnevnt som sakskynding i en barnefordelingssak der Børge har søkt om økt samværsrett med barnet sitt etter en bitter separasjon fra sin kone. Da Terje besøker Børge (som forøvrig ikke kjenner Terje igjen), så velter alle de gamle følelsene opp i ham: frykt og fortvilelse. Derimot innser han ikke at dette er hans egne følelser, men tenker at det er Børges datter som er redd faren sin. Terje ser det som sin livsoppgave å "redde" datteren fra faren.

I tredje del av boka møter vi begge som gamle. Børge ringer på døren til Terje, og leseren forventer kanskje en slags forsoning. Vel, det går ikke helt som planlagt!

Ingen fasitsvar på mobbeproblematikken.
Nei, boka gir ingen fasitsvar på mobbeproblematikken, men det gir så mye mer. Vi får se at livet er aldri rett frem, og det er mange grunner til at ting skjer. Livet består ikke av en syndebukk og et offer. Vi er alle mennesker som gjør ting som påvirker andre på godt og vondt (kanskje mest vondt i denne boka). Det å beskue problemet både fra mobberens side og fra offerets side uten å nødvendigvis ta stilling til rett og galt fungerte veldig godt i boka.

I tillegg er dette ei velskrevet bok som jeg leste på noen timer fordi jeg rett og slett ikke klarte å legge den i fra meg. Det er et meget godt tegn! Vel, jeg må innrømme at i begynnelsen tenkte jeg at språket var litt merkelig, med veldig korte setninger og en nesten manende repetering av enkeltord. Det ble først litt forstyrrende og nesten irriterende. Men etterhvert som jeg leste videre likte jeg måten forfatteren skrev på. Det ble veldig virkningsfullt og samtidig vakkert på en rå måte.

Johan Mjønes debuterte i 2009 med boka Terminalhastighet som fikk mye skryt. Orkanger er hans andre bok, og selvfølgelig er forfatteren fra Orkanger (men bor nå i Oslo).

Det er flere andre som har blogget om boka, blant annet Lena med bloggen Les mye, Ann Helen med bloggen Migrating Coconuts, Cathrine med bloggen Min bokhylle, og Rune med bloggen Bjerkestrands hjørne av verden.  (klikk på bloggnavnene så kommer du til deres innlegg om boka). Disse fire bloggene er også verdt et besøk ellers, jeg er selv ofte innom.

8 kommentarer:

 1. Denne har jeg også på vent (fra Aschehoug), ser jo ut som de fleste liker den, selv om jeg ikke har turt å lese så mange omtaler - skummer lett til konklusjonen, men har fått med meg at det handler om mobbing da :-)

  SvarSlett
 2. Ingalill: ja det er sikkert greit å ikke lese for mange omtaler før du leser selve boka. Man kan lett bli litt forutinntatt. Etter jeg hadde lest boka selv så var det morsomt å lese hva andre bloggere mente og sammenligne :)

  SvarSlett
 3. du er ganske fink, men hvorfor kan du ikke lese noen bøker på andre språk? jeg leser to bøker som er på engelsk. C-: Besøk bloggen min på www.lesingersunt.blogg.no

  SvarSlett
 4. Hei! Du har fått en award. :) http://bokelsker.wordpress.com/2010/11/14/jeg-har-fatt-en-award/

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Du har fått en award av meg!

  http://rosemariechr.blogspot.com/2010/11/award.html

  SvarSlett
 7. Hei! Jeg liker bloggen din kjempegodt og har gitt deg en award: http://trostitaklampa.blogspot.com/2010/11/cherry-on-top-award-tusen-takk-ladybug.html

  Ha en fin mandAG!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails