torsdag 2. juni 2011

Hjernen styrer vekten din

Tittel: Hjernen styrer vekten din
Forfatter: Martin Ingvar, Gunilla Eldh
Originalspråk: Svensk
Oversetter: Dag Biseth
Sjanger: Faglitteratur
Arneberg forlag, 2011
Antall sider: 183

Ok, dere har sikkert skjønt at jeg kaster meg over alt som kan hjelpe meg til å gå ned i vekt. Bokhylla mi er full av ulike bøker om slanking, livsstilsendring og kosthold, enten det er ved hjelp av en diett, kognitiv terapi, personlige historier, skremselspropaganda eller andre ting.


Forlaget lover at denne boka tar utgangspunkt i at overvekt stammer fra hjernens belønningssystem, og viser hvordan du kan lære deg å styre de kreftene som bestemmer spisevanene dine. Den oppsummerer det vitenskapen hittil har kommet fram til når det gjelder slanking som gir varige resultater.

Jeg vil si at dette i utgangspunktet er ei bok som oppsummerer en del vitenskapelige funn om årsakene til overvekt. Vi får blant annet vite at nøkkelen til vektreduksjon ligger i å holde et stabilt blodsukker, ikke nødvendigvis i å kutte kalorier. Vi får også vite at regnestykket ikke er så enkelt som at en kalori er en kalori. Det er forskjell på det man spiser. Visste du forresten at det er hjernen din som gjør at du velger de lettfordøyelige, fete og sukkerholdige matvarene fremfor den sunne maten? Stress gjør situasjonen enda verre, og det kan gjøre at du legger på deg selv om du ikke spiser for mange kalorier.

Ja, så hva er forfatterenes hemmelighet til en varig vektreduksjon? Vel, du kan jo lese boken selv og se om du finner noe matnyttig (hehe). Men i hovedsak går budskapet ut på å ikke trigge blodsukkersvingningene, men holde blodsukkeret stabilt. Det gjør man ved å spise regelmessig og riktig og å holde seg unna raske karbohydrater. Det er også viktig å stresse ned, sove nok og ikke minst å mosjonere. Altså, ingen revolusjonerende nyheter som presenteres her, men vitenskapen bak diverse råd som vi allerede vet og kan.

Jeg kan ikke si at jeg ble mer motivert til å endre livsstil ved å lese boka, det er som sagt ikke en motivasjonsbok. Du lærer heller ingen gode mentale strategier eller får diettforslag. Forfatterene er i hovedsak vitenskapsfolk, og det vises i måten stoffet presenteres. Allikevel kan det nok være nyttig lesestoff, og kanskje gi en ledetråd i jungelen av alle de ulike og til tider motstridende diett-og livsstilsråd som florerer i media.

2 kommentarer:

  1. Denne boka har jeg også kjøpt! Dette med å holde blodsukkeret i sjakk, er i alle fall noe som fungerer! Kiloene krabber sakte og forsiktig av, uten at det følels som om man ofrer så mye. Må få lest den snart! Takk for en fin presentasjon!

    SvarSlett
  2. Rose-Marie: Takk :) Ja dette er forsåvidt en helt grei bok, men det står egentlig ikke så mye nytt her.

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails