tirsdag 1. september 2009

Akkurat nå

"Akkurat nå" handler om MINDFULNESS, dvs. bevisst tilstedeværelse i hverdagen, og er skrevet av Jon Kabat-Zinn. Kabat-Zinn er professor i atferdsrelatert og preventiv medisin. (Trykk på navnet hans for å lese mer om forfatteren).

Jon Kabat-Zinn gir konkrete råd om hvordan du takler det jevne hverdagsstresset og øvrige belastninger, og vektlegger betydningen av mindfulness-meditasjon: enkle øvelser som gir rom for å oppleve deg selv, gjennom å bare være, akkurat nå.

Boken består av tre deler: Innledningsvis får du en innføring i mindfulnesstradisjonen: om meditasjon og bevisst tilstedeværelse. Del to inneholder enkle øvelser i meditasjon og oppmerksomt nærvær. Den siste delen handler om hvordan du kan bruke din bevisste tilstedeværelse – og, ikke minst, få tid til nærværet av deg selv i hverdagen.

"Når vi gjør et eller annet, forventer vi vanligvis og naturlig nok at resultatet blir tilfredsstillende. Vi vil se et resultat elleri det minste sitte igjen med en god følelse. Det eneste unntaket fra regelen som jeg kan komme på, er meditasjon. Det er den eneste bevisste, systematiske aktiviteten, som når det kommer til stykket, ikke har som mål å gjøre deg bedre eller føre deg noe sted. Den skal bare få deg til å forstå hvor du allerede er. Kanskje verdien ligger akkurat i det. Kanskje vi alle trenger å gjøre en ting her i livet for dets egen del.

Det er ikke helt riktig å kalle meditasjon for "å gjøre". Det er riktigere å si "å være". Når vi skjønner at "det er det hele", slipper vi taket i fortiden og fremtiden, og våkner opp til hva vi er nå, akkurat i dette øyeblikket." (fra kapittelet "det er det hele", side 32)

Jeg ønsket å lese denne boken først og fremst for å få noen redskaper til å takle stresset i hverdagen min, og fordi jeg ikke er så flink til å være tilstede i hverdagen. Jeg bekymrer meg stadig for fremtiden og grubler ofte over fortiden. Dette skaper jo bare mer stress, har jeg funnet ut.

Boka er ikke ferdiglest. For dette er ikke en bok som egner seg best til å leses fra perm til perm på en kveld, selv om du sikkert også kan gjøre det. Denne boken krever at man kjenner etter på sine egne tanker og følelser og kanskje starter prosessen med å bli mer bevisst og registrere disse. Dette krever tid, tror jeg. Skal man ha utbytte av boka så tror jeg man må forsøke flere av de praktiske øvelsene som forfatteren foreslår, og man må også sette av tid til dette prosjektet. Men ikke fortvil.... jeg er sikker på at denne tiden blir en god invistering i egen helse og fremtid.

3 kommentarer:

  1. Jeg kunne godt tenkte meg å lese denne boka :-) trur jeg skal ønske meg den i julegave :-)

    SvarSlett
  2. Ja den anbefales! En av de bedre av slike typer bøker.

    SvarSlett
  3. Heisann - en stund siden du skrev dette. Jeg fant det akkurat nå. Er godt i gang med å lese. Sakte. Og skal på kurs i mars. Hvordan har det gått med deg og praktiseringen? Har du noen gode tips?

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails