onsdag 19. mai 2010

Inspirasjon fra Lille søster!

Tittel: Den yngste
Forfatter: Ingvill Solberg (også kjent som bloggeren Lille Søster)
Sjanger: Lyrikk
Forlag: Gyldendal, 2010
Antall sider: 45

Bloggeren Lille søster sendte meg en mail for en stund siden og lurte på om jeg ønsket å motta boka hennes som skulle komme ut nå i disse tider. Det fulgte ingen forpliktelser med det, jeg var ikke nødt til å blogge om det eller mene noe som helst. Selvfølgelig ønsket jeg å motta boka, men jeg advarte henne på forhånd om at jeg ikke er en person som vanligvis leser dikt og lyrikk.

Jeg måtte til og med slå opp ordet lyrikk, fordi jeg ikke var helt sikker på hva det innebar. Store norske leksikon på nett forteller dette om lyrikk: 

"Lyriske tekster kjennetegnes av en gjennomført stemning eller tone, og ikke av fortelling eller handling. Viktigst er den særegne språklige kvalitet som et lyrisk dikt har, og som uttrykker en bestemt dikterisk holdning både til verden og til språket som materiale. Lyrikk er også blitt beskrevet som den mest «subjektive» av de tre sjangerne, slik at lyrikken er den diktarten hvor dikterens følelser og tanker kommer mest direkte til uttrykk."

Jaja, man kan trygt si at jeg beveger meg ut på ukjent, tynn is her. Følte meg nesten litt dum som ikke visste helt hva lyrikk var (jeg tenkte det var et slags dikt). Vel, jeg liker jo egentlig å forsøke nye ting, så jeg satt meg ned og leste denne diktsamlingen (ja for det er vel dikt selv om det er lyrikk? Ennå på tynn is her, ja!).

Denne diktsamlinga handler om det å være den yngste i søskenflokken. Den beskriver ulike stemninger og følelser i tilknytning til dette. Nærheten, storebrødrenes beskyttende vinger, storesøster som er mye flinkere og kan mer, sårheten når alle flytter ut og minste søster sitter igjen hjemme. Dette er vart, stemningsfult, sårt, morsomt, og fint! Diktene formidler mange følelser. Det er mange små dikt i boka, alle gir en helhet og henger sammen, selv om de også kan leses hver for seg. Her er et eksempel fra side 43:

Min søster sover
i de store skjellene
som lukker seg

om henne.
Skipene
som aldri ble funnet

befinner seg her
på min søsters havbunn.
Min søster svømmer

mellom hule steiner
og ingen leter
etter henne mer.

Etter å ha lest denne vakre, lille boka, så fikk jeg plutselig lyst til å skrive dikt selv! Jeg minnes at jeg  tidlig i tenårene brukte å skrive dikt for meg selv, dikt som handlet om sterke følelser uten egentlig så mye handling. Et par ganger har diktene nesten automatisk snublet ut av meg og festet seg på papiret. Det ville ut! Så tusen takk, Lille søster, for en kjempefin leseropplevelse og for inspirasjon til å hente frem diktene mine fra min skjøre ungdomstid.


Det er flere andre bokbloggere som har lest denne diktsamlingen, blant annet Janke, KNIRK, Midifila, StineMa, og Kristine Tofte.

Mener DU at dikt og lyrikk ikke er noe for deg? Da har du ikke lest "Den yngste".

8 kommentarer:

 1. Attpåklatt som jeg er, lar jeg meg friste til å sjekke ut denne boken nærmere :)

  Har så lenge jeg kan huske vært veldig glad i dikt (uhm, muligens lyrikk også? Heh), men jeg har aldri klart å knote ned noe vakkert selv. Hodet bobler over, men ingenting kommer ned på papiret.

  SvarSlett
 2. Herlig innlegg Beate og fint dikt!

  SvarSlett
 3. Jeg skjønner jo at dette er noe som må leses -og kanskje gis i gave til min storesøster...

  SvarSlett
 4. Tusen, tusen takk for de fine ordene! Er glad for at jeg kan inspirere til diktskriving. Og selv vet jeg egentlig heller ikke helt hva dikt er, jeg bare skriver dem.

  SvarSlett
 5. Ellikken: Ja, som attpåklatt tror jeg du vil kjenne mange ting igjen i boken :) Jeg kan forresten også ha det slik mange ganger, at hodet bobler over men ingenting fornuftig kommer på papiret.

  Kristin: Takk skal du ha :)

  HildeSol: Ja, det er faktisk en fin gaveidè :)

  Lille søster: Det er jeg som skal takke for den fine boka og inspirasjon :)

  SvarSlett
 6. Dette var eit veldig morsomt innlegg å lese.

  Du er ikkje på så tynn is som du trur du er, når det gjeld dikt og lyrikk. I hovudsak er dei aller fleste dikt lyriske tekstar, og dei aller fleste lyriske tekstar er dikt. Men det finst episke dikt i tillegg (som for eksempel dei gamle heltedikta, som fortel ei historie på rim eller prosadikt). Det finst også lyriske tekstar som ikkje er dikt (som for eksempel lyriske prosatekstar og romanar). Men i hovudsak dekker omgrepa lyrikk og dikt dei same tekstane. Så når du seier at lyrikk er eit slags dikt er du på veldig stø grunn.

  I tillegg er det jo diskusjon omkring lyrikkdefinisjonar, men eg synes den du har funne er veldig romsleg og dekkande.

  SvarSlett
 7. Heisann,
  Ville bare si at premieboka mi har kommet.
  Takk Takk og gleder meg til å lese, den blir nok behørig og tvangsmessig nedtegnet (som alltid) - så inn i køa med den :-)

  SvarSlett
 8. Bai: Takk, det var godt å høre at jeg ikke er helt på bærtur :)

  Ingalill: Flott :) Venter spent på hva du synes om boka.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails