mandag 10. august 2009

Karin Alvtegen.... dronningen av psykologisk krim?

I vår bestilte jeg en bok ved en tilfeldighet fra et nettsted. Jeg hadde aldri hørt om forfatteren, men boktittelen interesserte meg. Boken het Skam og var skrevet av en svensk forfatter ved navn Karin Alvtegen (besøk hennes hjemmeside her). Nå, bare noen få måneder etter, har jeg slukt alle 5 bøkene hun har skrevet! Jeg kan vel allerede røpe at dette er bøker som er verdt å få med seg!

Generelt om bøkene:
Hun har skrevet følgende 5 bøker
- Skyld (2002)
- Savn (2003)
- Svik (2004)
- Skam (2006)
- Skygge (2008)

Det jeg først og fremst liker ved alle bøkene er at de er lettleste! Virkelig lettleste! Allikevel blir de ikke for lette, slik som f.eks en del kiosklitteratur kan være. Teksten flyter veldig lett, og hun skriver på en veldig levende og engasjerende måte. Hun er spesielt flink til å fange opp de ulike karakterene og gir en levende beskrivelse av mange karaktertrekk vi alle kan kjenne oss igjen i. Spenningen foregår både på det indre og det ytre plan.

Alle 5 titlene handler om følelser, og det er ingen tilfeldighet at alle titlene begynner med bokstaven S. Det er som om bøkene hører sammen, selv om de skildrer vidt forskjellige historier av meget forskjellige mennesker.

Her er en kort beskrivelse av hva bøkene handler om:

Skyld handler om Peter Brolin som blir lurt av en fremmed kvinne til å levere en pakke til en person hun sier er sin mann. Det viser seg at denne pakken har et skremmende innehold og før han vet ordet av det er den angstfylte og innesluttede Peter dratt inn i noe han ikke aner rekkevidden av. Dette er en intens historie med en overraskende vri.Savn I femten år har Sibylla vært en del av Stockholms uteliggermiljø. All hennes tid går med til å skaffe mat for dagen og å finne et sted å sove. En natt er hun helt tilfeldig på feil sted. En mann blir drept, og altfor mange spor peker mot Sibylla. Ingen har spurt etter henne på femten år, men plutselig er hun Sveriges mest ettersøkte person. Denne historien fenget meg spesielt!
Svik Eva og Henrik har levd sammen i 15 år. Plutselig en dag innser Eva at Henrik har en elskerinne. Når han nekter for utroskapen opplever Eva løgnene hans som et utilgivelig svik, og i sinne og desperasjon bestemmer hun seg for å hevne seg. Denne hevnen viser seg å få uante følger. Her skildres tankene, følelsene og handlingene til både Eva og Henrik. Pass på, denne historien får deg til å ALDRI våge "one night stands" igjen!Skam er om fete, innesluttede Maj-Britt og vellykkede Monika. Begge bærer på en skam som driver dem til vanvittige handlinger. Maj- Britt er blitt ond og avvisende, og terroriserer hjemmehjelpen. Monika er derimot en suksessrik lege, beundret av både kolleger og bekjente. Denne suksessen klarer hun ikke å nyte. Både Maj-Britt og Monika får opplevelser som gjenoppvekker de onde minnene, og livene deres blir forandret for alltid. Men det er først når de to møtes, at alt blir satt på spissen. Dette var den første av disse bøkene jeg leste og som gjorde at jeg kjøpte alle de andre bøkene. Hvis du bare skal lese en av bøkene så velg denne!

Skygge Sønnen av nobelprisvinneren og forfatteren Axel Ragnerfeld bygger opp et helt firma i glansen av sin fars forfatterskap, og lever behagelig og utmerket av sin fars prestasjoner og berømmelse. Men da hushjelpen til den myteomspunne mannen dør, blir det opptakten til en avdekking av uhyggelige familiehemmeligheter, mystiske forsvinninger og mørke gjerninger. Det viser seg at hushjelpen har testamentert pengene sine til en ukjent ung mann som er hittebarn og som ikke kjenner avdøde. Etterhvert triller den ene hemmeligheten etter den andre ut i lyset, og det er både mord, selvmord og andre elendigheter vi får servert her. Uhyggelig spennende!

Det gjør ingenting hvis du ikke er så glad i krim. Du trenger ikke å like krim i det hele tatt for å lese disse bøkene. Jeg er ingen ihugga krimleser, selv om jeg har fått med meg bøkene av Dan Brown og Stieg Larsson. Disse bøkene byr ikke på mord i første avsnitt eller intens jakt etter morderen, de skisserer ikke en kriminell underverden med narkotika og revolvere. Det du derimot får ved å lese disse bøkene er rare, merkelige karakterer som ved første øyenkast ikke du har noe til felles med, men på en eller annen måte kjenner du igjen alle de vonde, negative og nedbrytende følelsene disse menneskene har. Spenningen bygger seg opp over tid, og det ligger alltid flere overraskelser på lur i disse historiene.

5 kommentarer:

 1. Kjempefin blogg du har. Jeg arbeider som bibliotekar, og vi har kjøpt disse bøkene til biblioteket, men jeg har ikke rukket å lese dem ennå. Men jeg fikk lyst etter å ha lest dette blogginnlegget. Tusen takk!

  SvarSlett
 2. Tusen takk Solgunn. Ja disse bøkene anbefales! Kjempegode og ikke minst lettleste. Jeg liker forresten bloggen din også veldig godt. Har funnet flere bøker der som jeg ønsker å lese :)

  SvarSlett
 3. Fin blogg! Takk! Skal ut og finne Karin Alvtegen :-)

  SvarSlett
 4. Lite her i verden er bedre enn en god bok. Kom over siden din da jeg googlet på Alvtegen, for å få vite mer om henne.Nettopp lest Skam.Absolutt god.

  Får med meg et par hundre bøker pr år,og det har pågått gjennom de fleste av mine snart 70 år på jorden.Titler jeg husker med glede er bl.a Moby Dick,Tornefuglene,Sneen på cedertrærne....åh, det er så mange gode; Duun, Bojer, Scott, Hamsun...
  Takk for siden din, og takk for muligheten til å komme med en kommentar. Mvh "Leser"

  SvarSlett
 5. Hei Leser: Takk for kommentar :) Ja, det er sant at det er lite som er bedre enn ei god bok! Jeg opprettet bloggen nettopp for å ha en oversikt over bøker jeg leser, og bonusen er at jeg kommer i kontakt med mange andre med samme interesse som meg :) Du har mange gode bøker blant dine favoritter!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails