onsdag 14. april 2010

Schau om livet, døden og ensomheten

Tittel: På vegne av venner
Forfatter: Kristopher Schau
Forlag: Oktober
Utgitt: 2009
Antall sider: 92

"Men hva når ikke et eneste menneske er til stede under bisettelsen? En ting er at klemmene og anekdotene i etterkant uteblir og at ingen sitter der og kjemper med tårene mens presten går gjennom rutinene, men hva er det egentlig som skjer? Skjer det noe? Er det noe? Det er tross alt noen som har gått bort. Et liv har opphørt å eksistere, men ingen er der for å ta avskjed." (Side 10)

Det er vel ikke helt ventet at moromannen Schau skal skrive ei alvorlig og til tider filosofisk bok om livet, døden og ensomheten. Men det har han altså gjort. Schau bestemte seg, i en periode av livet der han var arbeidsledig, at han i et år skulle delta på begravelser arrangert av kommunen. Det rørte noe i ham å vite at noen mennesker blir begravet uten en eneste familiemedlem eller venn tilstede. Han ville finne ut mer om dette.

Tittelen "på vegne av venner" kommer fra dødsannonsene. Det er når det står på vegne av venner, at det offentlige er arrangør for begravelsen. Jeg synes både tittelen på boka og selve bokomslaget var veldig vakkert! Ti poeng her!

Selve essayet er også veldig, veldig vakkert! Ja, nettopp, vakkert! Trodde aldri jeg skulle koble sammen det ordet med herr Schau, men verre ting har hendt. Jeg har tidligere vært vitne til diverse "prosjekt" og andre tv-opptredener med denne mannen, og jeg har ikke vært fan. Men i bokform imponerer han meg. Skrivestilen er i dagbokform, en liketil måte å skrive på som allikevel ikke blir platt eller overfladisk. Jeg håper han skriver flere bøker, mange flere.

Schau skriver flott om sin deltakelse, sine opplevelser og sine tanker og funderinger i forbindelse med disse begravelsene. Samtidig skinner det gjennom at han strever med tanker og følelser i forbindelse med livet, døden, og ikke minst ensomheten, som kanskje han ikke selv skjønner fullt ut. Men det at han ikke serverer alle svarene, gjør jo til at jeg som leser også kjenner på disse følelsene. For det bunner vel ut i en frykt.... en frykt for at du er alene når du dør, en frykt for at din eksistens her på jorden ikke har betydd noe.

Tilslutt: til alle dere som ennå ikke har lest essayet.... DENNE ANBEFALES PÅ DET VARMESTE!

17 kommentarer:

 1. Du presenterer boka så nydelig at denne blir jeg bare nødt til å lese! I likhet med deg har jeg aldri vært noen Schau-fan, og hver gang jeg har sett denne boka har jeg tenkt at den gidder jeg virkelig ikke å lese.

  Jeg liker også den innledende presentasjonen din av bøkene du skriver om på siden - med angivelse av forlag, sideantall, utgivelsesår etc. Håper det er greit at jeg kopierer dette fremover! ;-)

  SvarSlett
 2. Rose-Marie: Ja, les denne :) Tror ikke du vil angre. Den innledningen jeg bruker har jeg sett ett annet sted, så jeg har selv kopier den. Synes også det er oversiktlig og fint. Det er bare å bruke det fritt, du også :)

  SvarSlett
 3. Jeg hadde egentlig ikke trua på denne, men jeg har lest så utrolig mange fine blogganmeldelser av den. Tror jeg får prøve likevel!

  SvarSlett
 4. For ett vakkert omslag på en bok som er så trist:)

  SvarSlett
 5. Jeg har heller aldri vært noe Schau tilhenger (mer Eia-typen :-), men denne boka er virkelig god, og tynn og trist, noe som også teller med i den store pluss sammenhengen (ihvertfall tynn hehe).

  Enig i ALT.

  SvarSlett
 6. Hyggelig å se deg tilbake forresten :-)

  SvarSlett
 7. Det var lenge siden! Denne skal jeg absolutt lese. Har hatt planer om det lenge, men ja, du vet..;)

  SvarSlett
 8. Christine: ja les den! De har den sikkert på biblioteket. Jeg har forresten blitt veldig glad i biblioteket, og det jubler pengboka mi over!

  Kristin: Ja, det er utrolig vakkert. Jeg tror det var omslaget som først gjorde at jeg ville lese boka.

  Ingalill: Hehe, takk :) Ja jeg har ikke skrevet så mye på bloggen i det siste. Hjernen har vært opptatt med helt andre ting :)

  Lena: Ja, jeg har også en haug med bøker i "skal snart lese" bunken min. Dessverre har lese-entusiasmen min vært litt fraværende i det siste, men nå begynner den å ta seg opp igjen.

  SvarSlett
 9. Godt å lese at det er flere som liker denne boka! Jeg syntes den var så respektfull og omtenksom. Jeg bare visste at det bodde mer i Schau enn alle mulige forfall og grisevitser :)

  SvarSlett
 10. Kjempefin anmeldelse/omtale forresten :)

  SvarSlett
 11. Utrolig fin omtale. Denne tror jeg faktisk mamma skal få i bursdagsgave av meg(så kan jeg låne den selv etterpå ;)).

  SvarSlett
 12. Teskjekjerringa: Takk for det :) Hehe, jeg visste ikke at det bodde mer i denne mannen, og ble jo da heldigvis veldig positivt overraska.

  Ladybug: Det var lurt! Da gleder du både moren din og deg selv :)

  SvarSlett
 13. En appetittvekkende anmeldelse!

  SvarSlett
 14. Titta: Hehe, appetittvekkende, den var fin :)

  SvarSlett
 15. Denne står på leselisten min :) Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg så hvem forfatteren var! Men jeg har faktisk tro på denne mannen :) Håper den svarer til forventningene mine.

  SvarSlett
 16. hele Helle: Jeg tror ikke du kommer til å bli skuffet over denne boka :) Litt kort, kanskje, men samtidig er det passende at den ikke er lengre.

  SvarSlett
 17. Jeg vokter denne boken som en liten skatt - både på grunn av innholdet og at den er så vakker i seg selv. Var fan av Schau fra før, men her viser han virkelig nye sider ved seg selv!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails