mandag 24. januar 2011

Fra bok til film

Det er ikke alltid det blir like vellykket å ta en populær bok og gjøre den om til en (forhåpentligvis) suksessfull film. I det siste har jeg sett tre filmer som er laget på bakgrunn av bøker; den ene var en blek kopi av boka, den andre var jevnt over litt dårligere enn boka, mens den tredje imponerte.

Tittel på film: Ps: Jeg elsker deg (samme boktittel)
Link til imdb om filmen: http://www.imdb.com/title/tt0431308/

Jeg hadde nok høye forventninger til denne filmen. Jeg bare ELSKET boka! Den var fantastisk trist og humoristisk på samme tid. (HER er link til min bokanmeldelse). Filmen bød på flotte, vakre og talentfulle skuespillere som Hillary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow og Cathy Bates. Imponerende rollebesetning! Men der stoppet dessverre filmen med å imponere.

Fantastisk rørende bok, men ei suppe av en film!
Bare sånn for å ha sagt det med det samme: Filmen var IKKE noe særlig god! Stor skuffelse i forhold til boka! I filmen hadde de luket bort alle de tragikomiske situasjonene, det flotte samholdet i familien, de morsomme stundene. Handlingen var flyttet fra Dublin til USA (forutenom en ferietur til Irland). Ingenting av de sjarmerende sidene ved fortellingen var tilbake, og det endte opp med ei amerikansk suppe av klisj og klasj!


Tittel på film: Shutter Island
Boktittel: De gales øy (klikk her for å lese min vurdering av boka)

Link til imdb om filmen: http://www.imdb.com/title/tt1130884/

Jepp, her var det full klaff!
Boka var fantastisk spennende, og jammen var ikke filmen det også! WOW sier jeg bare! Det hjelper kanskje også på at en så god resigør som Martin Scorsese har hatt en finger med i spillet, og at Leonardo DeCaprio fyller rollen som Teddy Daniels til fulle.

Selv om jeg visste hva som kom til å skje, og at det dermed ikke var like spennende som for mannen min som ikke kjente historien, ja så var filmen så godt laget at det ble spennende allikevel. Alle nøkkelelementene i fortellingen var med, ingenting vesentlig var utelatt. Jess! Dette va en innertier, og ANBEFALES.Tittel på film: Spis, elsk, lev (samme som boka)
Link til blogginnlegget mitt om boka HER

Link til imdb om filmen: http://www.imdb.com/title/tt0879870/

En midt-på-treet bok ble til en litt dårligere midt-på-treet film.
Ja, for deler av boka var jo bra, og deler av boka likte jeg ikke så godt. Jeg synes at filmen mistet en del av sjarmen og humoren som tross alt var i boka. Dessuten virket filmen som en overfladisk reiseskildring, og det hjelper ikke hvor pen eller sjarmerende Julia Roberts er, det blir ingen schwung over fortellingen.

Stakkars mannen min som var med meg på kino og så denne filmen. Han mente dette var en elendig film, et eneste stort makkverk. Så herved er alle jenter der ute advart: Dette er ikke filmen for menn.

Tja, hva skal man si... jeg mener at filmen er dårligere enn den middels gode boka, men tross alt ikke så alt for ille. Greit tidsfordriv, liksom, men ingenting som setter varige spor eller gir minneverdige inntrykk.


Har du sett noen filmer i det siste som er basert på bøker, og hvordan gikk det?

11 kommentarer:

 1. Eneste jeg kan uttale meg om er Shutters Island, og der er vi helt enige!

  SvarSlett
 2. Jeg så 'Slumdog Millionaire' i forrige uke. Jeg har ikke lest boken, men likte i det minste filmen veldig godt.

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lest noen av disse bøkene (grim tilståelse) og bare sett Shutter Island av filmene du nevner, men den psyka meg til gjengjeld totalt ut ^^ Jeg mista grepet om virkelighet og fiksjon flere ganger underveis. Pluss at den scorer skyhøyt på creepy atmosfære. Må innrømme at jeg ikke visste at den var basert på en bok (litt flaut!), men bokanmeldelsen din gjorde meg nysgjerrig :)

  SvarSlett
 4. Jeg har nettopp sett Shutter Island og synes det var en kjempebra film. Den filmen jeg har blitt mest skuffet av tror jeg må være En tidsreisendes kvinne. Boken er fantastisk fin men filmen var en søtsuppe og forvirrende!

  SvarSlett
 5. Jeg er helt enig med deg når det gjelder P.S I love you. Syntes boka var helt herlig, og gledet meg til å se filmen. Det var ikke mye jeg kjente igjen fra boka, egentlig. Kjempeskuffende!

  Jeg likte veldig godt filmen Shutter Island, men har ikke lest boka ennå - har hørt bare godord om den, og den står klar i hylla - så den blir nok lest i løpet av året.

  Flott at du lager slike sammenligninger :-)

  SvarSlett
 6. Supert Innlegg:)

  Jeg likte faktisk både boka og filmen PS I love you, likte at de hadde tatt seg frihet til å bryte en del med boken men at grunnhistorien bestod. Nå skal det også sies at det gikk noen år mellom jeg leste boken og så filmen..

  Stort sett pleier jeg å styre unna filmer som baserer seg på bøker jeg har lest. Jeg blir da gjerne sittenede å stresse mellom filmen, med det mener jeg at jeg tenker hele tiden.. så skjer det og nå skjer snart det.. Klarer sjelden å nyte filmen da! Men med PS så klarte jeg det! OG Gerard butler og Hillary Swank sin kjemi likte jeg.. Og han var kjekk og jeg var i rett humør :)osv. osv. ;)

  SvarSlett
 7. jeg hatet ps. i love u (filmversjonen). Og jeg likte eat, pray, love veldig dårlig - så jeg har styrt unna filmen, Og shutter island tør jeg ikke se :-)

  Enig med min bokhylle: kult innlegg. Og jeg finner mange gode tips hos deg - nå slipper jeg å se eat, pray, love - jeg har jo lest om den her hos deg!

  SvarSlett
 8. Ellikken: Ja, Shutter Island var en stor positiv overraskelse :)

  Heidi: Den filmen har jeg også sett, og likte den veldig godt :) Men boka har jeg ikke lest. Er det vits å lese ei bok man har sett filmen til?

  kanikkefly: Hehe, nei jeg hadde faktisk heller ikke hørt om boka før jeg fikk en mail og noen tipset meg om den.

  astridterese: Jeg har også lest boka Den tidsreisende kvinne, og sett filmen. Må si meg enig i at boka var langt bedre enn filmen der.

  Siljeblomst: Ja, anbefaler deg å lese boka De gales øy :) Den er virkelig god!

  Min bokhylle: Det gikk forholdsvis kort tid mellom bok og film (Ps: jeg elsker deg), så kanskje derfor skuffelsen var stor. Men Gerard var jo ganske kjekk, så helt bortkastet var det jo ikke :)

  Janke: hehe, ja du går ikke glipp av mye ved å ikke se eat, pray, love. Finnes sikkert mange andre og mye bedre filmer. Men Shutter Island anbefales altså!

  SvarSlett
 9. Ser noen har nevnt Slumdog Millionaire, eller Q&A som boka heter. Så filmen etter å ha lest boken - og jeg likte den ikke da. Hadde nok likt den noe bedre om jeg ikke hadde lest boken (og likt den veldig godt) men den ble altfor mye "hollywood" for min del, i forhold til hva boken var.
  Den vil jeg forresten anbefale å lese!

  SvarSlett
 10. Enig med deg om Shutter Island, de andre har jeg hverken sett elller lest.

  SvarSlett
 11. Har bokkonkurranse på min blogg hvis du vil delta :)Jeg så shutter Island, men ikke lest boka.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails