lørdag 9. oktober 2010

De gales øy - en knallgod thriller!

Tittel: De gales øy
Originaltittel: Shutter Island
Forfatter: Dennis Lehane
Originalspråk: Engelsk
Oversatt av: Hege Mehren
Norsk utgivelse: Cappelen forlag, 2004
Antall sider: 293


WOW sier jeg bare! 
Denne boken tok meg med storm fra første side og holdt stand helt inn til mål! Dette er thriller på sitt beste!

Handlingen: 
Det er sommeren 1954. Teddy Daniels og marshall-kollegaen Chuck Aule ankommer Shutter Island, ei øy for de kriminelle med alvorlige psykiske lidelser. De skal etterforske forsvinningen av Rachel Solando, ei dame som drepte sine tre barn og som nå er pasient på øya. Det viser seg snart at mange ting ikke stemmer. Hvordan har Rachel klart å rømme fra ei lukket celle med maksimum sikkerhet? Hvorfor virker alt personale så uinteressert i å oppklare saken? Hva er dette for en slags øy, egentlig? Her foregår det mange ting i kulissene! På toppen av det hele blåser det opp til storm, og det er umulig å komme seg bort fra øya.

Her får du både i pose og i sekk:
Det er ikke alle som bryr seg så veldig mye om hvordan språket i ei bok er, så lenge historien er bra. Andre legger mer vekt på språket mens innholdet ikke nødvendigvis må være i sentrum. Vel, her får du både i pose og sekk. Forfatteren skriver på en litt barsk måte med kortere setninger uten for mye dill-dall, men samtidig er språket veldig levende og man suges inn i historien. I tillegg er det et til dels humoristisk språk, og flere ganger humret jeg for meg selv mens jeg leste. 

Historien er også drivende god! Det er et plott som driver deg frem hele tiden uten at det blir heseblesende. Vi følger hendelsene i løpet av fire dager på øya fra Teddys ståsted, og vi tar også del i hans mer og mer merkelige drømmer. Avlutningen er knallgod, og selv om jeg nok hadde noen mistanker underveis, så var det langt ifra alt jeg skjønte før i siste kapittel. Ting blir mer og mer forvirrende, og etterhvert spør man seg selv "hva er sannheten og hva er løgn?"

Det var så godt å endelig lese en god krim/thriller etter å ha slitt meg halvveis igjennom mange middelmådige krimbøker. Så kanskje er jeg litt ekstra begeistra for boka nettopp på grunn av det. Eller kanskje lar jeg meg alltid fascinere litt ekstra av gale mennesker og psykiatrien. Jepp, det har nok spilt en rolle! Men jeg tror samtidig dette er ei bok som mange vil like. Litt grøss, litt krim, litt løsing av koder, litt forvirring og litt fortidsdrama, ja her får du egentlig full pakke spør du meg!

Underveis når jeg leste boka, så tenkte jeg at "dette kan jo bli en knakende god film!". Ja, det har flere enn meg tenkt, og filmen er allerede kommet ut. Den heter "Shutter Island" og spilles av Leonardo de Caprio i hovedrollen. Den vil jeg gjerne se!  


8 kommentarer:

 1. Jeg har sett filmen, og hadde store forhåpninger. Jeg leste at slutten er så hårreisende overraskende at du ikke vil tro det, noe som selvsagt gjorde at jeg ble opphengt i hva som skulle være denne fantastiske avsløringen. Og så var det noe helt opplagt! Skuffende. Men sånn blir det gjerne når noe hasues veldig opp. Når du derimot allerede har lest boken, tror jeg nok du vil ha større glede av filmatiseringen.

  SvarSlett
 2. Lena: ja det blir som regel sånn når ting hauses opp. Vel, jeg hadde jo lenge mistanke om hvilken retning det ville ta, og jeg hadde mye rett. Men samtidig var det en god slutt, synes jeg. Det knyttet sammen mange av de tidligere hendelsene som jeg så i et nytt lys.

  Jeg har hørt litt delte meninger om filmen (og mest skryt av boka), men jeg skal allikevel se filmen :)

  Jeg tror forresten du vil ha glede av boka selv om du har sett filmen, for den er veldig godt skrevet :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes filmen var kjempebra! Men jeg hadde ikke lest så mye om den på forhånd og likte slutten veldig godt - den kom veldig overraskende på meg.

  SvarSlett
 4. Bokelskerinnen: Ja, jeg ser for meg at dette kan være en god film :) Historien er veldig god og Leonardo de Caprio er jo ingen amatørskuespiller :)

  SvarSlett
 5. En kollega av meg anbefalte boka - den var god!
  Og så mente han at filmen ville vært bedre om ikke boka var lest først... Men ofte er jo bøkene best- eller hva?
  Skal ihvertfatt se filmen :-)

  SvarSlett
 6. Vibeke: Jeg leste et sted at noen mente det kunne være en fordel å ha lest boka først, for da hang man bedre med i filmen. Vel, jeg skal se filmen uansett jeg også :) Tror den er god.

  SvarSlett
 7. Filmen er veldig bra. Og nå fikk jeg lyst til å lese boken.

  SvarSlett
 8. Jeg har ikke lest boken men har sett filmen. Likte filmen kjempegodt men mannen min og jeg hadde to forskjellige forklaringer på slutten :-)
  Kanskje jeg må lese boken for å forstå slutten bedre?

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails