lørdag 14. august 2010

PS: Jeg elsker denne fortellingen!

Tittel: PS: Jeg elsker deg!
Forfatter: Cecilia Ahern
Oversatt av Sølvi Marie Jacobsen
Bazar forlag, 2008
Antall sider: 510


Handlingen:

Like før Holly fyller 30 år, blir hennes ektemann Gerry plutselig syk og dør. Etter å ha levd halve livet sitt sammen med Gerry, vet ikke Holly hvordan hun skal klare å gå videre i livet alene. Men plutselig et par måneder etter dødsfallet så dukker det opp 10 brev fra Gerry, et brev for hver måned. De skal minne henne på å leve videre og gir henne små nyttige oppmuntringer og vink. Alle brevene ender med de samme ordene: PS: Jeg elsker deg! Vi møter Holly og er med henne i et år mens hun strever med å takle både sorgen etter Gerrys dødsfall, og når hun strever med å komme seg videre i livet. Vi følger henne sammen med sine gode venninner og sin noe sprø familie, og humoren er en sentral del av livet og denne fortellingen midt opp i alt det triste.

Er dette chic-lit?
Ja jeg ser at de fleste definerer dette som en chic-lit bok. Men hva betyr egentlig denne sjangeren? Jeg trodde at chic-lit bøker handlet om overfladiske kvinner som brukte store deler av livet sitt på shopping, uteliv og menn, og hadde en venninnegjeng som var opptatt av mote og utseende. Har jeg tatt feil? Jeg synes chic-lit virker som en litt fornærmende kategori. Det er som om man sier at slike bøker ikke er "ordentlige" bøker, men bare tull og fjas a-la ukeblar for kvinner. Men det er jo ofte dyktige forfattere som skriver bøker som kategoriseres som chic-lit, og selv om bøkene ofte er lettleste så inneholder de jo ofte ting som kvinner flest er opptatt av, eller?

Gråt og latter om hverandre:
Denne boka havner visst i chic-lit-sjangeren. Vel, jeg synes boka er svært god! Den tar opp et alvorlig tema som dødsfall og hvordan komme seg gjennom en sorgreaksjon og en alvorlig krise i livet. Dette gjøres på en til dels humoristisk og lett måte, samtidig som dette er en svært rørende historie. Jeg befant meg iallefall flere ganger i en litt pinlig situasjon i og med at jeg leste denne boka på ferie hos min svigerfamilie. Jeg satt i fred og fordragelighet og kosa meg med boka, og plutselig ble jeg så rørt at tårene trillet. Dette skjedde opptil flere ganger! Ikke akkurat et sjakktrekk når man sitter blant 10 pratsomme og muntre familiemedlemmer.

Så, ja dette var ei bok som både rørte meg til tårer flere ganger og ei bok som fikk meg til å smile og le. Den engasjerte meg sterkt følelsesmessig, og ikke bare på grunn av temaet som boka tar opp, men også mye på grunn av måten den er skrevet på. Av og til ballanserer fortellingen og språket på en kant og nesten tipper over i det banale og oversentimentale, men bare nesten. Jeg synes den holder seg godt innenfor grensene og det blir en veldig fin leseopplevelse.

Jeg liker også at fortellingen er fra Dublin. Det dominerer ikke fortellingen, men gir meg positive assosiasjoner til min fine ferie der for et par år siden. Publivet og Grafton street (handlegata) er blant annet et par av settingene i historien. De ulike karakterene i boka er også godt beskrevet, og jeg ser for meg en sprudlende, høylydt og bråkete irsk familie.

Noen minus?
Jeg synes dette er ei meget god bok, men noen minus fins jo. Ikke det at de er særlig mange og store, men boka bærer nok preg av at det er en ung forfatter. Det merkes på språket, måten Holly tenker, og på hvilke settinger som beskrives. Især merker jeg at forfatteren er ung i måten kjærligheten mellom Holly og Gerry beskrives, det er nok med naive rosa briller det forholdet beskues gjennom. Jeg tror heller ikke dette er ei bok som plukkes opp og leses av en mann, i og med at det er en svært kvinnelig vinkling på historien.

PS: Jeg elsker mannen min:
Alt i alt ga dette meg en veldig fin leseoppevelse, og faktisk også litt ettertanke. Jeg så plutselig på mannen min og ble ustyrtelig glad for at han lå ved min side, og elsket ham om mulig ennå litt mer.

11 kommentarer:

 1. Jeg liker bøker som får meg til å sette pris på det jeg har:-)

  Har du sett filmen? Jeg synes boka er bedre og de har tatt seg mange friheter i filmen, men den er helt grei underholdning.

  SvarSlett
 2. Karin: Nei, jeg har ikke sett filmen, men har jo lyst til det. Er litt redd for at filmen vil ødelegge den gode historien fra boka.

  SvarSlett
 3. verdt å lese altså :-)
  Jeg har holdt i boka noen ganger og så satt den på plass i hylla igjen - tenkt at den kanskje ble for platt...
  Kanskje jeg må prøve den?

  ps. jeg har ikke sett filmen

  SvarSlett
 4. Vibeke: Ja, jeg synes den er verdt å lese. Humoristisk og rørende uten å bli for platt :)

  SvarSlett
 5. Jeg har sett filmen, men ikke lest boken, og jeg likte filmen kjempegodt. Men det anbefales å ha endel papirlommetørkler lett tilgjengelig ;)

  SvarSlett
 6. Jeg har bare sett filmen så langt, men har boken stående i bokhyllen :)

  SvarSlett
 7. Jeg har lest et sted at Cecelia Ahern ikke likte at folk kalte boken hennes chick-lit fordi hun mente at mange da antok at det da var en hjernedød bok, eller noe i den duren. Men jeg synes nå romanen har visse fellestrekk med chik-lit, uten at det er noe negativt i det!

  Filmen skiller seg litt fra boka, men ikke noe som ødelegger historien synes jeg. En typisk jentefilm som det ikke er mulig å komme gjennom uten å få en klump i halsen ;)

  SvarSlett
 8. Jeg leste denne boka for noen få år siden. Husker jeg syntes den var OK, men ikke noe mer enn det. Kom meg aldri til å blogge om den...

  SvarSlett
 9. PS! jeg elsket også denne boken. Filmen synes jeg var ganske så bra pga de hadde tatt seg friheter så da slapp jeg å henge meg opp i detajer som boken hadde og filmen ikke. og selvfølglig bra skuespillere og herlige menn :o) Så den burde du se

  SvarSlett
 10. Jeg likte denne boken veldig godt da jeg leste den. Den var innmari fin. Flott fortelling. Anbefales! Etter denne boken har jeg lest alle hennes bøker! De er faktisk ikke så verst!

  SvarSlett
 11. Noen som kan hjelpe meg å finne en god problemstilling til denne boken? pga jeg skal skrive om den.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails