onsdag 12. mai 2010

I innboksen min

Da jeg startet opp med bokbloggen min i august i fjor var det ikke mange sjelene som tittet innom og leste det jeg skrev om. Det har forandret seg, heldigvis. Jeg liker veldig godt å få tilbakemeldinger på det jeg skriver, ja det er vel en av grunne til at jeg blogger.

Ettersom jeg har fått flere lesere så har jeg også fått ulike typer henvendelser på mail. Det er for eksempel ulike kjente forlag som har kontaktet meg for å høre om jeg er interessert i å blogge om bøker de sender meg. Det har jeg takket ja til noen ganger og takket nei adskillig flere ganger. Noen ganger tilbyr ulike forlag å sende meg bøker uten at jeg nødvendigvis trenger å forplikte meg til å blogge om det. Jatakk, sier jeg da. Jeg liker bøker. Føler meg ikke da forpliktet til å blogge om det heller. Men jeg vet jo med meg selv at jeg blogger om stort sett alle bøkene jeg leser.

I mars fikk jeg en mail fra et forlag som hadde sendt meg ei hel bok på PDF-fil til meg, med et forlokkende tilbud om å motta 500 kroner hvis jeg var den første som blogget om boka. Jeg avsto fra dette tilbudet. Vet ikke helt om jeg liker å utføre gratis kampanjearbeid for andre. Jeg fikk ikke engang ei bok å holde i, og det å lese hele boka på pc gidda jeg rett og slett ikke.

Det har også vært noen forsøk på ulike reklamestunts. For en liten stund siden mottok jeg en mail der det sto at vedkommende ønsket å si opp sitt abonnement og om hun kunne gjøre det ved å sende meg mail. Ganske raskt tenkte jeg at dette måtte være en slags reklame-greie, eller spam. Jeg fulgte linken og fant straks ut at dette var et forsøk på å markedsføre ei bok som handlet om to mennesker som finner hverandre nettopp fordi jenta sendte en slik mail til feil person. Slik markedsføring liker jeg IKKE. Okei, jeg innrømmer at det var et sprekt påfunn og en litt original idè, men samtidig var det litt ufint synes jeg.

Ikke alle mailer er slike som nevnt ovenfor. I dag mottok jeg en mail fra en forfatter av ei bok jeg har blogget om. Den inneholdt en kjempekoselig hilsen der hun takker så mye for det jeg har skrevet, og at det jeg hadde skrevet gjorde henne glad og rørt. Jatakk, slike mail tar jeg gjerne imot! Jeg merket at det betydde faktisk en del for meg at hun tok kontakt. Det gjorde meg glad, og i tillegg føler jeg at det jeg skriver har betydd noe for noen.

Nå var jeg jo heldig at det var en forfatter jeg hadde gitt ros til som tok kontakt. Jeg er litt usikker på hvordan det hadde vært hvis det var en forfatter jeg hadde slakta arbeidet til som tok kontakt.

Opplever du å bli kontaktet fordi du skriver bokblogg? 
Er det mest reklame og henvendelser fra forlag, eller dukker det opp andre henvendelser?

17 kommentarer:

 1. Eg syns eigentleg det er heilt greit å blogga om ting ein har mottekte, det vera seg bøker, sminke, klede, whatever, så lenge ein er klar på at dette er noko ein har fått gratis :)

  Sjølv har eg blogga litt for både Cappelen-Damm og Aschehoug, og syns det er både greit og kjekt :)

  Men det er viktig å vera bevisst på det, og ikkje enda opp som kjøpt og betalt :)

  SvarSlett
 2. Jeg får sjelden noen bloggrelaterte henvendelser på e-post, og jeg synes nok det hadde vært hyggelig om det dukket opp noen forespørsler. Samtidig har jeg jo en liten blogg, og i tillegg er jeg ganske kresen (med en medfølgende sannsynlighet for en helslakt), så det er nå ikke så veldig rart at det er slik.

  SvarSlett
 3. Jeg får tilbud om bøker å blogge om, og fikk også den "feilsendte" e-posten fra personen som forsøkte å si opp abonnementet. Jeg kunne godt tenke meg å lese boka, men gidder ikke når det kun var snakk om de første 25 sidene.

  Det jeg synes er så dumt, er invitasjonene jeg får til boklanseringer og lignende som jeg dessverre aldri kan takke ja til. Ulempen ved å bo laaangt fra Oslo..

  Jeg skjønner at du synes det blir masete når du får så mange e-poster. Jeg hadde heller aldri gidda å lese en bok over nettet. Æsj! Hyggelige kommentarer fra forfattere er selvsagt kjempekoselig (men litt skummelt hvis du ikke liker boka).

  Du er forresten veldig flink til å kommentere andres blogger:)

  SvarSlett
 4. Hurra for at man stadig opplever mer oppmerksomhet rundt litteraturblogger! Jeg har fått mange av de samme mailene, og har tenkt mye av det samme. Jeg husker jo at du kommenterte da vi skrev om noe av det samme på Bokmerker.

  SvarSlett
 5. Har bare fått kommentarer fra andre bloggere og synes det er helt greit!

  SvarSlett
 6. Bortsett fra turneen og Aschehoug er det dårlige med forfattere og forlag som knegår for mine tjenester - litt usikker på om jeg er glad eller misunnelig - jeg mangler jo ikke akkurat lesestoff - (men liker likevel alt gratis)

  Nå har jeg heller ikke en ren bokblogg - og hadde diverse sportsbutikker begynt å kaste treningsklær osv etter meg - kan det nok hende jeg hadde blogget ivei, (våte drømmer)

  MEN, jeg er kresen pirketet og hensynsløst ærlig - så muligheten for helslakt er overhengende (som også Heidi over) og sånn sett er jeg nok ikke førstevalget til håpefulle forfattere.

  Den eneste forfatterresponsen jeg har fått er Torgrim Eggen - men da kun for å kommentere en annen kommentar (som ikke likte han :-)).

  Både pdf-er og mailende forfattere tror jeg hadde vært mer irriterende enn smingrende - det er jo som nevnt over en helt annen sak hvis du har slaktet boka og forfatteren er vonbråten og hevngjerrig.

  SvarSlett
 7. Kristine: Ja, jeg synes også det er greit å blogge for ulike forlag, så lenge jeg leser og blogger om bøker jeg har lyst til. Jeg merker at hvis jeg leser bøker jeg ikke har lyst til så drepes leselysten min. Det ønsker jeg ikke. Synes også det er greit å motta slike henvendelser fra forlag, men forbeholder meg retten til å takke nei.

  Heidi: Jeg synes du har en veldig fin blogg, så hvis jeg jobbet i forlag så hadde jeg kontaktet deg :) Jeg tror jeg har fått mange forespørsler fordi jeg har lagt ut mailadressa mi på bloggen, og at jeg har hatt kontakt med ulike forlag gjennom bokbloggturne osv. Da baller det fort på seg.

  Lena: Ja, jeg får også tilbud om å komme på boklanseringer, og det er faktisk de verste mailene å få! Da gremmes jeg over at jeg bor nesten på nordpolen! Takk for komplimentet, forresten. Jeg synes du også er aktiv til å kommentere, og det liker jeg veldig godt. Det er jo en av grunnene til at jeg blogger, jeg ønsker å komme i kontakt med andre som har bøker som interesse :)

  Kristin: Ja, det er flott at litteraturblogger får mer oppmerksomhet, det er sant. Fint at du minner meg på det. Når jeg mottar slike mailer så betyr det jo at ulike forlag og andre som har med litteratur å gjøre mener at vi bokbloggere har noe viktig å bidra med. Da er det jo desto viktigere at vi som bokbloggere er bevisste og ikke lar oss lure helt opp i stry, eller selger oss selv til høystbydende.

  Thauke2: Ja kommentarer fra andre bloggere synes jeg er veldig ok og en inspirasjon til å blogge videre om bøker :)

  SvarSlett
 8. Ingalill: Jeg trodde det var slik at hvis man blogget om f.eks. mote, sminke, trening, kosthold etc. så fikk man henvendelser fra ulike hold som tilbydde gratis ting. Men kanskje det har blitt mer utbredt i bokverdenen enn på andre områder? Hehe, skjønner godt at du ikke hadde takket nei til gratis treningsutstyr, det hadde nok ikke jeg heller gjort.

  Den kommentaren med Torgrim Eggen husker jeg at jeg leste. Husker at jeg reagerte på at han og den andre personen brukte bloggen din som diskusjonsforum, og at forfatteren i det minste kunne kommentere det opprinnelige innlegget du hadde skrevet.

  Og til slutt... fortsett med å være kresen, pirkete og ærlig, du! Det kler deg veldig godt, og er en av grunenne til at jeg liker å lese blogginnleggene dine.

  SvarSlett
 9. Må innrømme at jeg synes det var litt morsomt med Eggen da - det viser jo ihvertfall at han må ha lest deler av innlegget (+ at han har et sensitivt ego).

  Nå kjenner jeg hun-som-ikke-liker-Eggen-familie-godt - og hadde også tatt med dette faktum i selve innlegget - det har nesten vært en intern spøk i flere år hvor lite hun liker Eggen - så på den måten ble jo det hele svært fornøyelig (for meg :-))

  I forbindelse med jobb - mottar vi stadig mailer av type - jeg begynte å blogge igår vil dere sponse meg - så når det gjelder mange typer blogger tror jeg det er mer spørring/trygling enn tilbud - men de største bloggene får nok utallige henvendelser.

  Du får ta det som et komliment at de maser :-)

  SvarSlett
 10. Jeg har fått en henvendelse, men ingen fra et forlag enda. Jeg har kun mottatt "Aldri Alene", men den appellerte ikke i starten så den er ikke utlest - og det har jeg fortsatt dårlig samvittighet for ;)

  SvarSlett
 11. Ingalill: Hehe, ja det var litt morsomt også med Eggen, spesielt det der med sensitivt ego. Det tenkte jeg også da jeg leste kommentarene. Men kanskje vi alle sammen har et sensitivt ego, i mer eller mindre grad. Lurer på hvordan jeg hadde reagert hvis jeg hadde skrevet bok og andre hadde blogget om det. Kanskje jeg ikke hadde våget å lese! :)

  Nå ble jeg forresten litt nysgjerrig på hvor du jobber, siden dere får slike henvendelser. Ja, det går sikkert begge veier med slike henvendelser, men jeg hadde faktisk ikke tenkt på at man kunne henvende seg til ulike bedrifter med slike sponse-forespørsler. Trodde det bare var idrettsfolk og skoleklasser som gjorde slikt :) Ja, jeg er nok en smule naiv ;)

  SvarSlett
 12. Bokelskerinnen: Du skal IKKE ha dårlig samvittighet for at du ikke leste ferdig "Aldri alene". Jeg ga opp etter ca 130 sider, rett og slett fordi den var kjedelig. Det tenker jeg er en av ulempene med å motta bøker fra forlag og binde seg til å blogge om det. Ja, for det kan jo godt hende at man ikke liker boka i det hele tatt, og hvis man da føler seg forplikta til å lese alt, så tror jeg man sakte og sikkert dreper lesergleden. Jeg har tidligere mistet leselysten i flere år, så nå passer jeg på den som gull!

  SvarSlett
 13. Jeg vil også forbeholde meg retten til å si nei. Jeg sier kun ja takk til bøker dersom det er noen som trigger meg når jeg leser om boken. Som jeg har sagt før er gratis bøker ikke å forakte MEN kun de som jeg trigges av. Jeg blogger fordi jeg synes det er gøy og jeg forbeholder meg retten til at ingen skal komme å diktere meg om hva jeg skal lese eller skrive. Jeg vil velge selv. Det å lese under press gjør at jeg ikke liker å lese bøker. Bøker er og skal etter min mening være "kos".

  Bøker som jeg ikke liker, de leser jeg heller ikke ferdig, det er for mye bra der ute til å kaste bort tiden på dårlig litteratur :-)

  SvarSlett
 14. hei, "bare innom"...: jeg ble litt imponert over boklista til høyre i bloggen din, hvordan du fikset det, hvilke bøker dukker opp der (en jeg nettopp for noen minutter siden la inn på min egen blogg)?
  Knut B

  SvarSlett
 15. Cathrine (min bokhylle): Flott kommentar! Som om jeg skulle ha sagt det selv :)

  Knut: Den blogglista har jeg jobbet med lenge :) Hver gang det dukker opp en bokblogg jeg liker så skynder jeg meg å legge den til i lista mi, slik at jeg kan følge med på de ulike bloggene. Hvis du lurer på hvordan jeg har laget den, så fins det flere ulike funksjoner man kan legge til i bloggen sin. Gå til "Utforming" og velg "legg til gadget". Der kan du velge mellom mange ulike ting å legge til i bloggen :)

  SvarSlett
 16. Foreløpig er det få som tar kontakt med meg, men nå har jeg et par prosjekt jeg har skaffet meg - så jeg håper at det kan forandre seg etter dette er kommet ut.
  For, jeg må jo innrømme at jeg liker og lese hva folk synes om det jeg skriver, enten det er synspunkter om det jeg har skrevet eller bare et lite livstegn. Jeg liker også å få ting, så gratis bøker klarer jeg vanskelig si nei takk til. Men på data? Nei fysj!

  SvarSlett
 17. Kasiopeiia: Høres spennende ut med prosjekt :) Jeg venter i spenning på hvilke prosjekt det er snakk om, regner med du forteller om det på bloggen. Nei, bok på data er heller ikke min greie. Hvis jeg skal blogge om bøker så synes jeg i det minste at jeg kan få selve boka.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails