Finnes det betenkeligheter med en slik ordning? Er det helt i orden, eller er det en form for bestikkelser?
Jeg har tenkt litt på dette den siste tiden og jeg er ikke helt kommet til en konklusjon ennå.
Ikke så lenge etter at jeg opprettet denne bloggen så var jeg med på en ny greie som het bokbloggturnèen. Der fikk en rekke bloggere tilsendt en gratis bok (alle fikk samme boka). Alle fikk hver sin dato hvor de skulle legge ut et blogginnlegg om boka. Når jeg meldte meg på dette så hadde jeg ingen betenkeligheter, jeg skulle motta ei bok, lese den og skrive min ærlige og oppriktige mening. Vel, det viste seg at jeg i tillegg skulle reklamere både for en konkurranse, passe på å henvise til neste person som blogget om boka, linke til ditt og linke til datt. Det var en lang innstruks om hva dette blogginnlegget skulle inneholde. Da ringte det et par varsellamper; jeg er en del av en markedsføring.
Jeg bestemte meg for å ikke være med på flere slike bokbloggturnèer. Jeg syntes det ble for redigert og jeg følte meg tvunget til å skrive ting jeg ikke ønsket å ha med i bloggen min. En stund senere annonserte Aschehoug forlag at de ønsket bloggere som ville motta gratis bøker mot at de blogget om bøkene når de var lest. Vel, jeg meldte meg på og har hittil blogget om 2 bøker fra dette forlaget. Reglene var litt annerledes der. Jeg mottok boka i posten, fikk den til odel og eie, og det var ingen tidsfrist på når jeg leste boka eller når jeg skulle blogge om den. Jeg sto også helt fritt til å utforme innlegget slik jeg ville, jeg trengte egentlig ikke å fortelle om at jeg hadde fått boka fra forlaget i det hele tatt.
Den siste ordningen passet meg mye bedre. Etterhvert har jeg tenkt litt over saken: dette er jo også markedsføring av bøker. Er det etiske betenkeligheter med dette? Er det slik at jeg føler meg litt "bundet" til å gi positive omtaler om bøker jeg har mottatt gratis? Har jeg forpliktet meg til å si noe bra om boka jeg har fått? Eller blir jeg kanskje så smigra av å være "den utvalgte" som mottar bøker gratis at jeg ubevisst blir mer positivt innstilt?
Bokverdenen er ikke den eneste som markedsfører med ulike knep. Jeg vet at mange medikamentfirma (de som lager medisinene du får på resept hos legen) sponser leger til såkalte "konferanser" der de har leid inn en populær foredragsholder og hvor legene i tillegg får "informasjon" (les: reklame) om et aktuelt medikament som firmaet skal lansere. Disse "konferansene" holdes gjerne på et luksuriøst hotell, eller i utlandet, slik at legene får seg en liten ferie på kjøpet. Det er sikkert også mange andre firma som forsøker med slike og andre typer bestikkelser for å oppnå gode salgstall, så bokverden er nok ikke unik der.
Hva om jeg ikke hadde fått boka, men måtte ha sendt den videre til noen andre? Hadde jeg da vært interessert i å motta og blogge om bøker, når det ikke var noen gevinst for meg (gevinsten er jo ei gratis bok)? Jeg tror nok ikke jeg ville ha vært med på det, nei. Da går jeg heller til biblioteket og finner meg ei bok jeg virkelig ønsker å lese. Det er gratis det også. Man trenger ikke å kjøpe bøker i dyre dommer.
Vil kanskje denne trenden med at bloggere får tilsendt bøker true seriøsiteten til oss bokbloggere? Jeg mener; jeg kan jo SI at jeg er 100% ærlig om hva jeg synes om boka, men det er jo ingen garanti for at jeg er det. Kan det neste steget være at man får betalt eller blir bestukket for å gi positive omtaler til bøker? Jeg bare undrer meg.
Jeg har hittil bestemt meg for at jeg synes det er greit å motta bøker gratis for å blogge om dem. Jeg er en "sucker" for nye, ferske bøker! MEN... åja det er et men der..... jeg forbeholder meg retten til å skrive nøyaktig hva jeg vil i blogginnlegget. Jeg gidder hverken linke hit eller dit, og jeg forteller nøyaktig hva jeg mener om boka. Det er MIN leseropplevelse som står i fokus når jeg blogger, og det prinsippet har jeg ikke tenkt å vike ifra. (Med mindre jeg får veeeeeldig godt betalt, da. Hehehe)
Hva mener du?
Skjønner tankegangen din, men er litt overrasket over at du ikke tenkte tanken helt fra børjan. Det er jo som du selv sier en ganske vanlig form for markedsføring.
SvarSlettSelv har jeg har ingen betenkeligheter med det, så lenge jeg får si hva jeg mener om boken. Når det er sagt så sier jeg ikke ja til å anmelde bøker kun fordi jeg får en gratis bok. Beskrivelsen av boken må fenge meg og gjør den da så liker jeg som regel også innholdet. Så langt har jeg takket nei til to bøker rett og slett fordi jeg ikke følte de var for meg.
Jeg har aldri vært i tvil om at det jeg er med på er markedsføring(kanskje ikke så rart iom jeg som sendte en epost med forslag om denne type markedsføring til flere store norske forlag i fjor vår - to satt i gang og et tredje vurderte/er det). MEN det gir meg noe jeg vil ha, ofte allfall, nemlig gode bokopplevelser ;)
Eg skjønar poenget ditt, men vi bloggar jo om bøker i første omgang så eg synest det er ein flott moglegheit. På fleire måtar.
SvarSlettJeg grublet også lenge på dette før jeg sendte inn Aschehoug skjemaet, mest var jeg bekymret for at ordningen skulle tainte boka og min opplevelse, som du sier - ville jeg ubevisst være mer positivt innstilt, kanskje ikke like flisespikkende ærlig?
SvarSlettNå har jeg mottatt men ennå ikke lest og 'anmeldt' min første Aschehougbok, så juryen er ennå ute, men jeg tror det skal gå bra.
Som du, forbeholder jeg meg retten til å være 100% ærlig, negativ slaktende eller overstrømmende og no strings må henge på.
Problemstillingene du tar opp er forresten et stort problem i USA der det også har kommet lover og regelverk på området, mye misbruk og snikreklame. Jeg er ikke helt sikker på hva loven går ut på, men du MÅ ihvertfall nøye skrive at boka er en gratisbok/reklamebok - hvem du har fått den av, hvorfor osv osv.
Sorry for babling og lengde, blir litt engasjert, dette er jo også i Norge heftig debattert rundt rosabloggerne (sminke&mote) og det sprer nok om seg.
Ladybug: Hehe, jeg er kanskje litt naiv. Jeg skjønte jo hvorfor bokbloggturneen ble laget, men jeg hadde ingen umiddelbare betenkeligheter med å melde min interesse. Betenkelighetene kom først etterhvert. Ja, de fleste sier ikke ja til å blogge om spesielle bøker bare for å få boka gratis, og det er jo viktig at man fatter interesse for boka man skal få. Men jeg fikk en forespørsel fra en forfatter om jeg kunne tenke meg å lese og blogge om boka, for deretter å sende boka videre til en annen blogger (jeg skulle betale porto). Jeg merket straks at det var jeg ikke så interessert i selv om boka i seg selv hørtes spennende ut. Da låner jeg heller bøker bå biblioteket. Det var forresten spennende å høre at det var du som sendte inn forslag om den type markedsføring. Jeg liker jo veldig godt å motta gratis bøker og jeg blogger gladelig om disse!
SvarSlettLeseløva: Ja det er jo en fin mulighet, og kanskje en win-win situasjon både for oss bokbloggere og for forlagene/forfatterene. Jeg liker egentlig denne ordningen, men samtidig synes jeg det er viktig å tenke igjennom at dette kan føre til andre ting som kanskje ikke er like attråverdig.
Ingalill: Ja jeg tenker at det er viktig å være bevisst på at denne ordningen kan føre med seg problemer og etiske utfordringer. Jeg synes også det er fint at du og andre blir engasjert, og jeg synes ikke det ble babling fra din side :) Jeg tenker det er viktig å være bevisst på at dette kanskje bare er starten på noe større, som etterhvert vil ha behov for lover og regelverk. Vi får se hvor dette fører!
Kor får ein tak i eit sånt Aschehoug-skjema? Eg har også lyst til å vere med på dette;)
SvarSlettEg skjønar sjølvsagt at ei får tak i det hos Aschehoug, men må ein bli spurt, eller kan ein melde seg på sjølv?
SvarSlettLeseløva: Jeg sendte inn et skjema som jeg fant på deres nettsider, men hvis du ikke finner det der så er det jo bare å sende en mail til redaksjonen. Det var jeg som meldte min interesse.
SvarSlettDu kan forresten sjekke ut hva bloggen Underhold meg skriver om hvordan man melder sin interesse til å blogge for Aschehoug: http://gronneskoger.blogspot.com/2009/11/blogger-du-lyst-til-motta-bker-for.html
SvarSlettTakketakk:)
SvarSlettJeg mener det kan være etisk betenkelig, som alt annet, men at det ikke trenger å være problematisk. Jeg synes det er viktig at forlaget ikke setter andre krav enn at det kommer en anmeldelse, og at det blir understreket at avtalen gjelder uavhengig av om anmeldelsen er positiv eller negativ. Fra bloggernes side synes jeg det er viktig at vi for hvert innlegg det gjelder gjør det klart at vi har fått boka gratis for å anmelde den. Forhåpentligvis har vi vist oss som troverdige gjennom det andre vi skriver.
SvarSlettJeg skal likevel innrømme at jeg blir litt skeptisk til slike anmeldelser når jeg finner dem i blogger med (mye) reklame, eller hos folk som ofte blogger om ting de har fått gjennom liknende avtaler.
Heidi: Ja som regel er jo dette uproblematisk, og jeg er jo en del av dette når jeg anmelder bøker jeg har fått gratis. Samtidig er jeg litt betenkt, spesielt fordi jeg ikke ønsker et samfunn hvor reklamen og markedskreftene styrer samfunnet (slik som USA).
SvarSlettJeg har tenkt litt mer på dette etter at jeg skrev kommentaren. Det er ikke særlig rasjonelt, men jeg setter nok bøker i en egen kategori her. Hadde det vært snakk om hudpleieprodukter eller noe slikt med akkurat samme ordning hadde jeg vært veldig skeptisk.
SvarSlettJeg føler meg revet mellom tanken om at dette dreier seg om ren markedsføring, og at jeg da bør melde meg ut av det, og tanken om at det tross i markedsføringen er en demokratisering av kulturen. Bokanmeldere for aviser og tidsskrifter har jo fått leseeksemplarer i åresvis, og deres meninger og perspektiver har dominert, men nå er det flere som har mulighet til å gjøre det samme. Men på en annen side, så kan vi gjøre dette uten å få disse bøkene gratis. Dette ble plutselig veldig vanskelig...
Ja du tenker ganske likt som meg :) Jeg hadde jo ikke så mange motforestillinger i utgangspunktet, men etterhvert ble det litt mer kinkig. For som du sier... det er liksom annerledes hvis det hadde vært kosmetikk istedenfor bøker....eller er det annerledes?
SvarSlettJeg blogger jo om bøker jeg har fått fra ulike forlag, men hvis jeg ikke hadde vært med på dette så hadde jeg mest sannsynlig ikke lest de bøkene, men heller kjøpt eller leid helt andre bøker. Så jeg bruker jo av min tid på både å lese og blogge om bøker som forlagene vil ha markedsført istedenfor å bruke tiden min på å lese bøker jeg naturlig hadde plukket ut i bokhandelen eller på biblioteket. Det er jo ikke tvil om at denne ordningen påvirker oss på ett vis... men vi får se om det får konsekvenser.
Hei!
SvarSlettFlott innnlegg, og det er bra du er kritisk. Jeg er PR-sjef i juritzen forlag, og vi har sendt ut en bok til bloggere, og kommer nok til å sende flere. Ikke minst fordi det er for mange bøker fordelt på for få kritikere i markedet, og derfor forsvinner altfor mange gode bøker og debutanter i 'støyen' fra bestselgerne og de etablerte forfatterne. Dere bokbloggere er viktige for å trekke frem alt det resten av markedet ikke klarer.
Vi er enige med deg i at her skal dere stå helt fritt til å gjøre hva dere vil med boken, og skrive hva dere vil. Vi vil ha en ærlig mening om bokens innhold, alt annet er å villede både forfatteren, leserne og oss. Ærlighet varer lengst. Du får en bok i posten fra oss :-)