mandag 17. august 2009

Nordlys - Kioskserie fra 70-tallet

Bokserien Nordlys tar oss med til 70-tallet. Vi følger Karen og hennes 6 barn i alderen 15 til 25 gjennom et helt tiår med gleder, sorger, overraskelser og dramatikk. Karen bor i Vestbygd i Nordland, men handlingen utspiller seg på mange andre steder i tillegg. Blant annet på Vestlandet, i Finnmark og i Oslo. I tillegg drar noen av barna utenlands, og vi får beskrivelser av både London, Belfast og Berlin.

Denne serien er skrevet av Synnøve Eriksen (f.1963). Hun har hovedfag i litteraturvitenskap og har tidligere skrevet seriene "Bergfoss" og "Doras datter".

Personkarakteristikk:

Karen: er 6 barnsmor, skilt og driver kafe i Vestbygd.

Paul: Eldste sønn til Karen. Svært kjekk, men seriøs. Studerer i London. Har kjæreste i London men forelsker seg i en mye eldre kvinne i Vestbygd. Hvem velger han?

June: I første bok får vi høre at hun har stukket av dagen før bryllupet. Etterhvert får vi vite hva som har skjedd med henne og vi følger hennes liv og hennes store kjærlighet i et krigsherjet Belfast

Erling: Har nettopp sluppet ut av fengsel etter et mislykket ran, og forsøker å få livet på rett kjøl. Han har en sønn, Thomas, som han ønsker å være med på å oppfostre og går inn i et kjærlighetsløst forhold på grunn av dette. Imens tenker han på Lena i Vestbygd som han elsket.

Fay: Livlig lærerstudent som bor på vestlandet sammen med sin samboer David.

Annine: Flytter til Oslo for å studere på universitetet. Har overnaturlige evner og kan lese andres tanker. Dette er i perioder vanskelig for henne. Finner etterhvert den store kjærligheten, og det holder på å ende ganske så dramatisk

Connie: Er minste jenta i familien, sliter ekstra med kjærlighet og livet generelt. På folkehøgskole går det galt, og livet blir aldri det samme for henne.

I tillegg presenteres mange andre karakterer, og historiene og livene deres flettes sammen.


Jeg har ikke lest så mange kioskserier de siste årene, rett og slett fordi jeg ikke synes det er så spennende å lese om 1800-tallet og tapt/håpløs kjærlighet. Denne seren fattet jeg interesse for nettopp fordi handlingen er lagt til Nordnorge, og til 70-tallet, da jeg var barn. Jeg visste ikke så mye om forfatteren fra før, og var spent på om dette var en serie jeg ville fortsette å lese.

Nå er bok nummer 13, den siste boka kommet ut. Den ligger på nattbordet mitt og venter på meg. Jeg har fulgt Karin og hennes familie gjennom mange ulike opplevelser, og det blir nok litt vemodig å si farvel til de alle. Synnøve skriver ganske levende, og hun veksler mellom de ulike karakterene slik at vi blir godt kjent med de fleste i boka. I og med at det er så mange karakterer i boka så synes jeg det blir noen løse tråder her og der, jeg skulle gjerne visst mer om Annine og hennes overnaturlige evner eller livet til June i Belfast, men det vies ikke alltid like stor plass. Vi blir liksom kjent med en karakter for så at det skifter til flere andre. Jeg er ikke sikker på at det fungerer like godt hele tiden, selv om det fører til at man bare MÅ kjøpe neste bok fordi man lurer på hvordan alle har det og hvordan det går med dem.

Vi får også mange referanser til at dette er snakk om 70-tallet. Synnøve beskriver mange ting i detalj, hvilken sang som var populær disse årene, hva som skjedde i nyhetsbildet, hvilke klær personene gikk i, hva de spiste, hva som gikk på tv osv. Dette er med på å skape en fin ramme og dra oss tilbake til 70-tallets tankegang. Vel, av og til synes jeg det blir litt for mange beskrivelser, nesten til det kjedsommelige, men det varer ikke så lenge så er hun på rett spor igjen og vi får ta del i tankene og hendelsene i deres liv.

Jeg synes dette er en koselig serie å lese. Ikke de store litterære høyder, og tidvis litt dårlig språk, men det gjør liksom ingenting. Det er fortsatt en nær og varm historie om vanlige og uvanlige mennesker og hendelser. Hver bok er på litt over 200 sider, og detter går raskt å lese. Jeg brukte i snitt 1-2 dager på å lese ferdig en bok. Ulempen med å lese en serie mens den er "fersk" er jo at man må vente i 2 måneder på neste bok. Dette slipper man nå... Vil du lese denne serien så er jo alle 13 bøkene kommet ut, og du slipper ventingen.

2 kommentarer:

  1. Denne serien hadde jeg ikke hørt om før. Men leser lite serier, må innrømme det. Det virket ganske spennende, men haugen med uleste bøker føles noengang helt uoverkommelig, og nå strømmer det jo inn med nye spennende norske bøker!

    SvarSlett
  2. Denne serien er noe jeg har hatt som lett underholdning istedenfor se og hør, og leser imellom andre bøker. Fungerer kjempefint :) Ja høsten er en spennende tid med mange nye bøker! Gleder meg!

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails