onsdag 19. august 2009

Vidunderbarn

Denne boka har jeg veldig lyst til å lese. Tror jeg må kjøpe den ganske snart.

Dette er hva bokklubben sier om boken Vidunderbarn av Roy Jacobsen:
Vi får historien fra miljøet rundt en liten familie bestående av ti år gamle Finn og moren hans i Traverveien på Årvoll på slutten av 1960-tallet. Det vil si, alt endrer seg for den lille familien i løpet av kort tid når de får inn både en leieboer og Finns yngre halvsøster. Halvsøsteren er det noe underlig med. Og leieboeren er en mann som ved sitt blotte ordtilfang gjør mor og sønn usikre:
"- det var en snikende og uimotståelig magi i nær sagt hver eneste setning han uttalte. Og selv om han i de neste minuttene brukte både rasshøl (én gang) og låghalt og raddiator og ikke minst skoft, så kom vi igjen inn på tanken om at han kanskje kunne være utdannet, og jeg så på muttern at det gjorde henne mer urolig enn det vulgære; jeg mener, hvem som helst kan jo banne, det hadde blant annet vært et svare munnbruk her inne da døra til det gamle rommet mitt blei rivi. Så det var nok blandingen som satte henne ut av spill, dette at det i ett og samme menneske skulle finnes ord som både rasshøl og sporadisk, som om fyren var av blandingsrase, en mann uten hjemstavn, som enhver vet er en sigøyner, som igjen betyr falsk og uetterrettelig; hadde vi fått en trojansk hest oppstallet her inne i idyllen vår?"
Finns trygge tilværelse slår sprekker. Det blir et år helt annerledes enn dem han har levd så langt. Roy Jacobsen har ikke bare skrevet seg tilbake til Seierherrenes univers, han har skapt en fortelling som tangerer den i fortelleglede. Høstens fineste overraskelse.

Noen som har lest denne?

6 kommentarer:

 1. Leser den nå. Skal anmelde den for avisen jeg skriver bokanmeldelser for. Den er virkelig vidunderlig!

  SvarSlett
 2. Så flott! Gleder meg til å lese den og til å lese anmeldelsen din :)

  SvarSlett
 3. Jeg er veldig usikker, må nok lese noen anmeldelser av den først før jeg bestemmer meg.

  SvarSlett
 4. Det var selve tittelen som fenget meg, lenge før jeg leste noen steder at boken er bra :) Blir spennende å se om den lever opp til forventningene!

  SvarSlett
 5. Har ikke lest den enda, men vurderer...

  SvarSlett
 6. Anita: tror det er mange som ønsker å lese boka. Jeg var på biblioteket og ville låne den, det var laaang venteliste på boka.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails