tirsdag 12. juli 2011

Historier om barnløshet

Tittel: Ønskebarn, historier om barnløshet
Forfatter: Kjersti Sandvik
Sjanger: Faglitteratur
Gyldendal forlag, 2008
Antall sider: 255

Det å være barnløs er for noen et valg, for andre en sorg. Alle har sine historier, ingen er helt like. Er det gitt for alle å få egne barn? "Det er ingen menneskerett å få egne barn" er det mange som sier. Vel, menneskerett eller ikke, det føles fortvilende ut for alle de som så inderlig gjerne vil ha sitt eget barn, og som strever år etter år uten resultat.

I boka Ønskebarn har forfatteren, som selv ble mamma første gang som 39 åring, intervjuet andre omkring emnet barnløshet. Hvordan oppleves det egentlig å fortvilet forsøke å bli gravid uten å lykkes? Hvor langt strekker man seg da for å lykkes? Kan spermdonasjon og eggdonasjon likestilles, og hvorfor er det bare lov med spermdonasjon i Norge? Og hvordan lever man videre når ønsket om et eget barn ikke går i oppfyllelse, til tross for utallige forsøk med kunstig befrukting og flere hudre tusen kroner brukt opp?

"Å ønske seg barn, men ikke få det, griper inn i livet på en sterk måte. Det kan ikke sammenlignes med noe annet -- en sorg over et tap av noe som aldri har vært. I tillegg begynner verden utenfor å stille de ubehagelige spørsmålene, mens barna er like langt unna" (fra bokomslaget)

Gjennom en liketil og nær måte å skrive på forteller forfatteren om sitt eget projekt med boka, og om historiene til de ulike menneskene hun intervjuet om emnet barnløshet og forsøkene med å få barn. Det var lettlest og enasjerende, rørende uten å bli sentimentalt. Faglitteratur uten å bli akademisk i språket, ei bok for alle å lese.

Jeg beundrer tiltaket til Kjersti, for det å snakke og ha fokus på barnløshet i dagens samfunn er ikke så lett. Det virker som det fortsatt hersker en tro om at har du ikke fått barn så er du ikke fullverdig som menneske. Det blir et tema som er vanskelig å snakke åpent og ærlig om. I boka setter Kjersti fingeren nettopp på noen av disse vanskelige følelsene og tankene.

Du trenger ikke å streve med å få barn for å kunne ha nytte av å lese boka, men er du en av de som sliter så vil jeg tro at du vil både kjenne deg igjen og få støtte i din situasjon med å lese disse historiene. Er du en av de som allerede har barn eller ikke ser problemer med å få de, så vil allikevel boka gi en innsikt og større forståelse i en problemstilling som flere og flere mennesker i Norge opplever.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails