torsdag 9. juni 2011

Boktema: Min favorittbok på L


I ukens boktema hos Anette har vi kommet til bokstaven L. Jeg har hentet frem en klassiker som min favorittbok på den bokstaven, nemlig "Lord of the flies" av William Golding.

Jeg vet ikke helt nøyaktig hva det var med boka som fascinerte meg så mye da jeg leste den i ungdommen, men jeg har alltid vært interessert i psykologi og sosiologi, og her har vi et skremmende eksempel på hva som kan gå galt når man skal etablere en samfunnsstruktur fra bunnen av.Lord of the flies er fortellingen om skoleguttene som overlates til seg selv på en øde øy, og som selv må fastsette normer for atferd, og derved vise sin sanne natur og kultur. Det vokser spiselige frukter på øya, og den største utfordringen ligger ikke i å overleve fysisk, men i å utvikle et samfunn. Høyst forskjellige ledertyper peker seg ut og kjemper om makten over gutteflokken. Skoleuniformene erstattes av kroppsmaling, og uhyggelige instinkter vekkes til live, side om side med evne til logisk tankegang og ansvar for de svake og sårbare. (Bilde og omtale fra bokkilden)

Forøvrig anbefaler jeg deg å lese dette fine og grundige blogginnlegget som Julies bokbabbel har skrevet om boka.

Filmen basert på boka så jeg i 1990, og den var også en sterk opplevelse!

Ah, nå fikk jeg lyst til å lese boka igjen!

Så... hva er din favorittbok på L? ... og hva synes du om "Lord of the flies"?

9 kommentarer:

 1. Denne har jeg ikke lest, men må si den vekket interessen....

  SvarSlett
 2. Jeg har hørt om denne som film, men har ikke lagt noe særlig vekt på den før jeg nå leste omtalen din om boken. Den skal absolutt på listen min over bøker å lese!

  SvarSlett
 3. Denne får jeg som pensum til høsten, er spent på å lese den, ser den blir referert til i så mange sammenhenger.

  SvarSlett
 4. Denne har stått på leselisten lenge, men har ennå ikke kommet så langt. Jeg har jo både lest og likt andre dystopiske romaner så burde absolutt lese en av forløperne. Så filmen for mange mange år siden.

  SvarSlett
 5. Denne står på leselisten min også, men det er noe med den som gjør at jeg stadig utsetter å lese den :-)

  SvarSlett
 6. Ja les gjerne denne :) Dystopi på sitt beste mener jeg!

  SvarSlett
 7. Denne boken har jeg ikke lest, har derimot sett filmen for lenge siden. Kanskje jeg skulle lest den nå? Det hadde nok blitt en helt ny opplevelse!! Ha en flott pinsehelg, klem fra Anette :)

  SvarSlett
 8. Har også sett filmen for lenge siden. Var ganske lita da, så synes å huske at den var svært skremmende. Fikk også lyst til å lese den. Er dog ikke noe koselig lesing, rekner jeg med:)

  SvarSlett
 9. Denne leste jeg for første gang i år etter å ha stått lenge på hylla og angret meg for at jeg ikke leste den tidligere. Den er skremmende og tankevekkende og har en temmelig spesiell slutt:) Likte boka svært godt!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails