mandag 4. oktober 2010

Fanget i 3096 dager

Tittel: 3096 days
Forfatter: Natascha Kampusch
Sjanger: Selvbiografi
Penguin forlag, 2010 - engelsk utgave
Antall sider: 256
Natascha er den Østerrikske jenta som ble kidnappet som 10 åring av Wolfgang Prikopl og som ble holdt i 8 år i fangenskap. Hun har nå skrevet sin selvbiografi, og jeg kan love deg at dette er sterke saker!

Den første dagen lille 10 år gamle Natascha får lov til å gå alene hjemmefra og til skolen så skjer det..... hun blir kastet inn i en hvit varebil av en mann. Det skal bli starten på  3096 dager, eller 8 år, i fangenskap hos en paranoid, psykopatisk og voldsom mann. I løpet av de 8 årene opplever Natascha å være innelåst i måneder i et kjellerrom på 5 kvadratmeter, hun opplever å bli manipulert, banket, psykisk torturert, og fratatt all kontakt med andre mennesker enn denne gale mannen. Han sultet henne systematisk slik at hun veide under 40 kilo (hun er 1.75m), han truet og slo flere ganger daglig, hun måtte tilfredsstille alle hans behov, og han truet blant annet henne til å kalle ham "herre" og "mester".

Natascha beskriver sine 8 år sammen med kidnapperen, mest om de vonde hendelsene men også om noen av de gode tingene. Hun forklarer også mange av følelsene som vanligvis oppstår når man er i fangenskap og når man blir utsatt for konstant mishandling. Hun forklarer at til tross for at Prikopl utsatte henne for veldig mye vondt, så var han også den eneste hun hadde kontakt med, og hun var avhengig av ham for å overleve. Dermed knyttet hun også et sterkt bånd til ham, men hun nekter å kalle dette "stockholm-syndrom". Hun mener dette var en naturlig reaksjon for å kunne overleve.

Jeg sitter igjen med en fryktelig følelse i magen etter å ha lest boka, og jeg lurer på HVOR MYE KAN ET MENNESKE EGENTLIG TÅLE? Jeg vet ikke om noen andre mennesker som har klart å overleve det samme som hun har overlevd, uten å knekke helt sammen som menneske. Jeg husker hvor sjokkert og fascinert jeg var i 2006 da jeg så hele intervjuet med Natascha som hun ga bare 2 uker etter at hun hadde rømt fra kidnapperen. Tenk å overleve noe slikt! Jeg var stum av beundring over denne jenta som virket både sårbar og sterk på samme tid. Det inntrykket forsterkes etter å ha lest boka, for dette er virkelig ei flott og makeløs jente!

Etter at Natascha rømte til friheten i 2006, så har det vært mye om henne i nyhetene. Etterhvert begynte også spekulasjonene; var det flere som var involvert i kidnappingen? Var kanskje foreldrene delaktige i kidnappingen? Hvorfor hadde ikke Natascha rømt tidligere? Hun hadde jo hatt anledning til det? Den ene historien etter den andre verserte i media. Boka slår fast at det bare var Prikopl som stod for kidnappingen, det var aldri noen andre med i bildet. Den forklarer også veldig grundig hva Natascha opplevde i fangenskap, og da skjønner man nok hvor stor styrke som krevdes av henne for å klare å rømme.

Jeg ble faktisk også overrasket over hvor godt Natascha skriver, for hun har selv skrevet boken om sitt liv i fangenskap. Tar man i betraktning at hun har gått glipp av veldig mange års skolegang så blir det enda mer imponerende. Dette er absolutt ei bok verdt å lese! Velskrevet, rystende og skremmende!

Lyst til å vite mer om saken?

Her er link til Wikipedia:
http://no.wikipedia.org/wiki/Natascha_Kampusch

Her er en oversikt over noen av artiklene VG har om Natascha-saken:
http://www.vg.no/nyheter/spesial.php?id=1726

Her er den offisielle nettsiden til Natascha:
http://www.natascha-kampusch.at/

Her skriver NRK om Natascha og boklanseringen:
http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.7279472

9 kommentarer:

 1. Endelig kom omtalen din :) Denne gledet jeg meg til! Jeg kommer garantert til å kjøpe denne i julegave i år, det er en historie som jeg tror gjorde inntrykk på alle og som ikka kan glemmes, både fordi den er så grusom, men også fordi den hadde en "lykkelig" slutt..hun overlevde!
  Tøff jente hun assa!

  SvarSlett
 2. jeg kommer nok aldri til å lese denne boken.....fordi jeg ikke orker. men jeg klarte samtidig ikke å la være å lese anmeldelsen din.....satt som forhekset og leste den. Tror det holdt for meg, gitt. Den fryktelige følelsen i magen...tror ikke jeg makter den. Men fy søren for en tøff dame. Respekt.

  SvarSlett
 3. Vib: Ja, historien gjorde inntrykk på mange. Jeg husker jeg satt med tårer i øynene og så det første intervjuet. Ei virkelig unik jente, dette, noe også boken viser veldig godt.

  Akeleiedamen: Det gikk fint å lese den, hun ballanserer historien fint slik at det ikke blir for mye, men det er jo sterk lesning uansett.

  SvarSlett
 4. Cappelen Damm utgir den på norsk i februar:-). Veldig glad for det!

  SvarSlett
 5. Bokdama: Ja, det er flott at den også kommer på norsk. Ei veldig god bok! Men det var også veldig greit å lese den på engelsk. Godt språk og lettlest til tross for det "tunge" innholdet.

  SvarSlett
 6. Flott anmeldelse, Beatelill.

  For meg holder det lenge å ha sett henne snakke på tv og å ha lest om saken i avisen. Dette er alt for sterke saker for meg.

  SvarSlett
 7. En spesiell historie, og spesiell "litteratur"....takker for omtalen. Jeg skal få med meg Skavlan programmet i hvert fall.

  SvarSlett
 8. Jeg gikk av henne da hun deltok på Skavlan, men husker så godt da saken først ble nevnt på nyhetene etter at hun hadde rømt og det første intervjuet hennes. Skulle tro dette er en oppdiktet historie for det er for godt til å være sant, men det er det ikke. Denne jenta har virkelig gått gjennom mye. Det innser jeg nå etter å ha lest boka. Jeg har fått enda større respekt for denne jenta. Hun er utrolig sterk og jeg beundrer henne for det. Jeg hadde ikke overlved det om jeg hadde vært i hennes sko. Fæl sak, men heldigvis hadde den en lykkelig slutt.

  SvarSlett
 9. *Jeg glipp av henne
  Huff, jeg skriver så mye feil i kommentarer. Skal prøve å slutte med det :)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails