lørdag 15. august 2009

Drageløperen


Drageløperen er skrevet av Khaled Houssini og er vel et av fjorårets mestselgende bøker. De fleste har hørt om boka, lest boka eller kanskje sett filmen. For de få som ikke har fått med seg denne boka, så er det bare en ting å si: LES DEN!

Historien:
Tolv år gamle Amir ønsker av hele sitt hjerte å vinne den årlige drageturneringen og dermed sin fars anerkjennelse. Vennen Hassan lover å hjelpe Amir – som han alltid gjør. Hassan er tjenerens sønn og tilhører en diskriminert folkegruppe, hazaraene, mens Amir er en privilegert gutt fra en velstående pashtunerfamilie. Likevel misunner Amir Hassans naturlige mot og ikke minst plassen i farens hjerte.
Hassan og Amir er begge morløse, de har vokst opp sammen og utgjør et formidabelt par dragekjempere. Dette året, vinteren 1975, kan den prestisjetunge seieren i drageturneringen være innen rekkevidde. Men noe forferdelig skjer på turneringsdagen, og Amir gjør valg som gjør at han mister sin beste venn.
Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA, og først mange år etter vender Amir tilbake til et krigsherjet og talibanstyrt Afghanistan. Kanskje er dette hans sjanse til å gjøre opp for seg.


Mitt inntrykk:

Dette er en flott leseropplevelse som traff meg midt i magen og i hjertet!
Den fenger fra første side og tar leseren med i en ny verden. Dette er en bok om kultur, historie og det å være menneske og barn. Det er en flott fortelling om skyld, menneskelighet og trangen til soning og tilgivelse. Den åpner for forståelse og respekt, og utvider horisonten vår for hvordan det egentlig er å være afghaner. Forfatteren tør også å være ærlig om hvordan det egentlig er å være menneske. Jeg tror de fleste vil kjenne seg veldig godt igjen i mange vonde og følelsesladde hendelser i boka.

En liten stund etter at jeg hadde lest boka, så var jeg i en begravelse. Det var lillesøsteren til ei god venninne av meg som var død av kreft. En av venninnene hennes holdt en veldig rørende tale, og hun avsluttet med et sitat fra nettopp denne boka: For deg agha Amir, tusen ganger til! Ikke et øye i begravelsen var tørt, og dette gjorde veldig sterkt inntrykk på meg. Jeg skrek nesten like mye da jeg leste selve boka som da jeg hørte de samme ordene i begravelsen.

4 kommentarer:

  1. Drageløperen er en nydelig bok! Det eneste jeg har å utsette på den er at det tok en del sider før boken klarte å få min fulle oppmerksomhet.

    SvarSlett
  2. Ja boken er suveren :) Jeg opplevde boken som fengende fra første side, men det gikk jo en stund før man kom ordentlig inn i historien.

    SvarSlett
  3. hva heter forlaget?

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails