fredag 16. desember 2011

Et humoristisk skråblikk på ukeblader

Tittel: Folkelesnad
Forfatter: Agnes Ravatn
Samlaget, 2011
Sjanger: Essay
Antall sider: 209
Dette eksemplaret har jeg fått fra forlaget

For et par år siden leste jeg ei tynn bok fra Schau, der han hadde som prosjekt å delta i begravelser der ingen andre deltok. Det resulterte i ei vakker men melankonsk og tankevekkende bok som satt spor i meg.

Denne gangen er det en kvinnelig forfatter som har tatt for seg et litt annet prosjekt, nemlig å lese ukeblader i forskjellige sjangre og komme med sine betraktninger på hva hun leser. Her ble det hverken vakkert eller melankolsk, men fantastisk morsomt, ironisk og to the point! Dette er ei bok for alle som har lest et ukeblad noen gang, og du kommer til å kjenne deg igjen! Forfatteren tar virkelig et oppgjør med ukeblad-industrien, og med alle vi lesere som sluker slikt møl rått.

Ravatn har lest alt fra vanlige ukeblader, via interiørblad, helseblad, mannfolkblad, tenårings-magasiner, friluftsblad, pensjonistblad, økonomiblad, matblad, til pornoblad. Stort sett mener hun at alle disse bladene er rå utnyttelse av vanlige menneskers penger fra forlagenes side. I tillegg harsellerer hun med de ulike leserene. Her er et eksempel: «Det er noko uhyggjeleg ved tanken på at det sit tusenvis av menneske, i hovudsak kvinner, ved dei voksdukkledde kjøkkenborda sine og klypper i papir og limer og søler med glitter og styrer på», påpeker hun om interiørbladene.

Men essayet er ikke bare humor og harsellas. Det ligger også her refleksjoner til ettertanke, i likhet med essayet til Schau. Ravatn mener at alle disse bladene er fordummende. Så hvorfor er det slik at vi bruker så mange milliarder i året på å kjøpe slike blar? Hva sier disse ukeblandene om samfunnet vårt? Jeg ser for meg at om 2000 år finner våre etterkommere en bunke av slike ukeblader etter oss. Hva lærer de om vårt samfunn som vi lever i nå? Vi de se at alt som er viktig for oss er å bruke milliarder på dyre merkeklær, oppussing og styling av hus mens vi desperat forsøker å slanke oss inn i julekjolen eller sommer-bikinien den ene dagen, for så å gomle på hjemmebakte kaker og eksklusiv mat den neste dagen? Vår tidsepoke blir kanskje karakterisert som den egoistiske, griske og overfladiske perioden av våre etterkommere.

Selv om du koser deg med ditt/dine ukeblader, og helst vil fortsette å gjøre det med god samvittighet, så anbefaler jeg deg faktisk å lese denne boka. Kanskje får du deg noen andre tanker, eller kanskje får du deg en god latter eller tre. Uansett er boka verdt å lese!

5 kommentarer:

 1. hehe,virker som en interessant og fin bok å lese:)

  God jul!

  SvarSlett
 2. Denne boka virker interessant. Jeg leser noen ukeblader fra tid til annen, men det at ukebladene er fordummende er jeg ikke udelt enig i. Det er mange gode reportasjer i mange av dem...selv liker jeg best reisereportasjene og et og annet intervju. Man skal dog ikke ta alle reportasjene om helse, sykdomshistorier eller såkalte historier fra virkeligheten for alvorlig, mye av det er nok oppspinn, tror jeg, men det kan være underholdende lesning hvis man vil ha et lite frikvarter.

  SvarSlett
 3. Annemarie: Jeg har tidligere vært storsluker av diverse ukeblader, så mye av det forfatteren sier kjenner jeg meg veldig godt igjen i. Jeg lover dette er ei knallgod bok :)

  SvarSlett
 4. Nå har jeg bestilt boka, så får vi se. Kanskje jeg anmelder den også, selv om det ikke er noe jeg vanligvis gjør. Godt nyttår til deg:-)

  SvarSlett
 5. Annemarie: Godt nyttår til deg også :) Jeg håper og tror du vil like boka!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails