søndag 22. mai 2011

En sannsynlig historie

Tittel: En sannsynlig historie
Forfatter: Karin Alvtegen
Oversetter: Bodil Engen
Originalspråk: Svensk
Cappelen Damm, 2011
Antall sider: 271

Etter å ha skrevet 5 gode krimromaner, så velger forfatteren Karin Alvtegen en helt annen vei. Det blir en relasjonsroman av den gode sorten!

Helena og mannen tar et valg om å flytte fra Stockholm til Norrland der de starter opp med hotelldrift. Det var her Helena tilbragte sine lykkelige barndoms somre, vekk fra sin alkoholiserte mor og en ellers vanskelig barndom. Nå ønsker hun å gi sin datter den lykkelige barndommen hun bare fikk små glimt av. Men mannen trives ikke, og datteren vil flytte tilbake. Når vi møter Helena i boken sitter hun som en frustrert kvinne som har jobb døgnet rundt, en mann som har forlatt henne for en annen kvinne, og en datter som knapt snakker to ord til henne. En dag sjekker Anders inn på hotellet. Han er på flukt fra sitt "vellykkede" liv som mangemillionær, egentlig er han deprimert og ser ikke meningen med livet.

Jeg synes dette ikke bare var en sannsynlig historie, men også en veldig fin historie! Det er en fortelling hvor samspillet mellom mennesker skildres, og de konfliktene og misforståelsene som oppstår. Det er også en fortelling om hva som kan skje når man tør møte seg selv i døra, våge å se hva man har gjemt dypt inne i seg selv, og om at det er håp om endring for alle.

Nettopp evnen til å forandre "fastlåste" tankemønstre er sentralt i boka. Spesielt godt likte jeg sekvensen hvor Anders husker en forelesning gitt av hans far, om kvantefysikk. Det er blant annet teorien om at man ikke kan iaktta virkeligheten uten å samtidig forandre den. Hjernen vår bombarderes av stadige inntrykk, og vi prioriterer hva vi velger å fokusere på. Og hjernen prioriterer det du har lært den å prioritere (fritt fra side151). Altså sagt med egne ord, så vil en som har fordommer mot homofile kun legge merke til ting i omgivelsene som forsterker dette synes, og unngå å legge merke til ting som strider i mot fordommene.

Dette kan meget godt være en bok som får deg til å åpne opp for nye tanker og endringer i livet, eller det kan være en bok som bare forteller en sannsynlig historie.

5 kommentarer:

 1. Veldig fin anmeldelse av det som framstår som en viktig bok.

  SvarSlett
 2. Denne har så vakker forside!
  Flott anmeldelse Beatelill :-)

  SvarSlett
 3. Denne har jeg tenkt på å lese i sommer. Din anmeldelse gjør at jeg får enda mer lyst å lese boken:)

  SvarSlett
 4. Flott anmeldelse. Fikk svært lyst til å lese den selv:) Synes å ha en viktig lærdom!

  SvarSlett
 5. Fin ameldelse og lekkert bokomslag. Glad jeg har kaffe i nærheten for den kaffekoppen fristet:)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails