onsdag 9. februar 2011

Endelig ei bok som har alt!

Tittel: Mellom oss
Forfatter: Ruth Lillegraven
Forlag: Tiden Norsk Forlag
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 249


Det er så deilig å finne ei bok som har alt!
Det har definitivt denne boka! Fra første side ble jeg grepet av historien, og lå til langt på natt og "måtte bare" lese et kapittel til. Den var nesten umulig å legge fra seg, og historien ble med meg videre lenge etter at boka var ferdig lest.

Handlingen i boka:
Vi møter en familie som er flettet sammen av en haug med fortielser og alt det usagte, og vi møter familien i ulike perioder... fra krigens dager, via 70-tallet og frem til 2003. Dagny og Jacob som var sentrale i motstandskampen under andre verdenskrig, deres sønn Svein som forsvinner i Chile på 70-tallet. Kjæresten Ranveig som begraver seg i arbeid, og Sveins datter Tonje som har et hemmelig liv som prostituert. Det er mange ting som holdes hemmelig, mange ting som forblir usagt.

Kanskje er det slik i de fleste familier? At i de fleste hjem ligger et skjelett eller to gjømt i skapet (eller under senga for den saks skyld).

Mellom oss
Ja, for det er vel slik at det alltid vil finnes hemmeligheter mennesker imellom. Det som ligger mellom oss kan være så mange ting, og kanskje skal ikke alt sies høyt. Men det kan også være slik at alt det usagte vokser seg stort, så stort at det gode får mindre og mindre plass. Det viser forfatteren her, og hun gjør det på en fortryllende vakker måte, uten at det tipper over i sentimentalitet eller klisjèer.

Språket til Lillegraven er fortryllende vakkert, men ikke overdrevent sentimentalt. Hun har tidligere skrevet dikt, så språket er nok preget av poesi uten at det blir for fremtredende og tydelig. Ja, jeg glemte å nevne at Lillegraven skriver på nynorsk. Det fungerer svært bra, og jeg blir bare mer og mer positivt overrasket over hvor godt jeg liker å lese på nynorsk. Sjokk!

Konklusjon:
Denne boka har alt: en svært fengende historie som gjør at du ikke vil klare å legge boka fra deg, et fortryllende vakkert språk, spennende karakterer, uventede hendelser og rom for ettertanke. Den har til og med en slags "happy ending". Jeg likte slutten veldig godt, selv om jeg har sett at andre synes slutten kan bli litt for enkel. Dette er rett og slett ei bok jeg veldig gjerne ønsker at jeg kunne ha skrevet!

"Mellom oss" er herved varmt anbefalt!

Jeg synes at blogginnleggene til KNIRK og Bokelskerinnen om denne boka er knakende gode! Bokelskerinnen har også et flott intervju med forfatteren. Den kan du lese HER.

Dette er forresten mitt februar-bidrag til Bokelskerinnens "les en debutant"-utfordring. Det er spennende å oppdage nye, dyktige forfattere!

Til slutt vil jeg takke Tiden forlag for gratis eksemplar av denne flotte boka!

13 kommentarer:

 1. Turte ikke lese da jeg står i bibliotek kø, men fikk med meg de første adjektivene da :-).
  Har bare sett glødende omtaler av denne, så jeg gleder meg.

  SvarSlett
 2. Jeg skal også lese denne - har hørt bare godord!

  SvarSlett
 3. Denne forstår jeg at jeg bare MÅ lese! Får bestille den da:-)

  SvarSlett
 4. Jeg venter i spenning på at biblioteket får inn denne boka for jeg har hatt lyst lese den veldig lenge=)

  SvarSlett
 5. Jeg synes også denne var vanskelig å legge fra seg, og jeg synes du har fanget språket godt når du skriver "Språket til Lillegraven er fortryllende vakkert, men ikke overdrevent sentimentalt." I det hele tatt en god skrevet anmeldelse :)

  Jeg venter spent på neste roman fra Lillegraven, for den skal jeg definitivt lese.

  SvarSlett
 6. Åå...denne fikk jeg veldig lyst å lese! Godt tips.

  SvarSlett
 7. Jepp dette er ei flott bok, gled dere!

  Bokelskerinnen: Tusen takk :)
  Vet du forresten hvilke planer hun har om ei ny bok?

  SvarSlett
 8. Jeg aner ikke. Jeg spurte henne, da jeg intervjuet henne, om hun har tenkt å skrive mer og det svarte hun vel egentlig bekreftende på. Så jeg håper det ikke blir mange år til :)

  SvarSlett
 9. hei, hvordan får dere gratis bøker fra forlagene?

  SvarSlett
 10. Knut: Jeg får mailer fra diverse forlag som enten ber meg velge i deres kataloger eller tilbyr meg ei gratis bok mot å blogge om boka. Det er mest de mindre forlagene som kontakter meg, men også et par av de større. Jeg har også en gang i tiden tatt kontakt med ett av de større forlagene gjennom et skjema de hadde på sine nettsider, men tror ikke den er der i dag. Hvis du også har lyst til å motta gratis bøker og blogge om det, så ta kontakt med et forlag. Håper det var til hjelp :)

  SvarSlett
 11. jeg var bare nysgjerrig, takk skal du ha , og lykke til videre med dine prosjekter

  SvarSlett
 12. Hei! Vakker bok på så mange måter- takk for at du anbefalte denne!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails