mandag 20. september 2010

Make peace, not love

Tittel: Hvordan helbrede en fanatiker
Forfatter: Amos Oz, med bidrag fra Izzat Ghazzawi (Israel)
Arneberg forlag, 2010
Oversettere: Kjell Olav Jensen og Øivind Arneberg
Antall sider: 126

Dette er en slank og nett pocketbok med et seriøst budskap om et svært alvorlig tema: Konflikten i midt-østen. Kampen mellom Israelske jøder og Palestinere. Ennå et aktuelt tema, dessverre.

Forfatteren mener at det er fanatismen som er fredens største hinder, og at fanatismen kan kureres med humor og skjønnlitteratur. Han presenterer også en løsning på hvordan man kan få til en fred i Midt-Østen: Kompromiss, og en deling av Israel i to stater; Israel og Palestina. Han ber om at den vestlige verden holder seg for god til å moralisere eller velge side. Man trenger ikke å velge hvem som er "de gode" og hvem som er "de onde" i denne konflikten. Begge har nemlig rett!

Selv om dette er ei bok om et alvorlig tema, så er det en svært engasjerende og lettlest bok. Jeg har tidligere lest "Den svarte boksen" av samme forfatter, og nå er jeg enda mer begeistra for hans fortellerstil! Måten han presenterer ting med både et konkret og levende språk samtidig som han tegner bilder med språket er noe som virkelig faller i smak. Den siste delen som er skrevet av Izzat Ghazzawi (forferdelig mange z-er i det navnet, gitt!) fenget meg ikke i like stor grad. Hans noe svevende og utydelige måte å ordlegge seg på ble en brå overgang og en kontrast til det vakre språket til Oz.

Så hvorfor skal nettopp du bry deg om å lese denne boka?
Kanskje du er drittlei å høre om konflikten i Israel? Vel, for det første er boka veldig godt skrevet og er faktisk ganske så humoristisk selv om det er et alvorlig budskap. For det andre så tror jeg fanatisme og konflikter er et allmennmenneskelig fenomen som du vil finne overalt. Bare her i Finnmark har vi i mange år hatt konflikter mellom nordmenn og samer, en konflikt som ikke nødvendigvis har roet seg de siste årene! Dette lever vi med til daglig. Kanskje kan boka "hvordan helbrede en fanatiker" gi et lite gløtt av håp til oss alle.

Til slutt vil jeg sitere fra boka om fanatismen:

"Jeg tror at fanatismens innerste vesen kan søkes i behovet for å tvinge andre til å forandre seg. Den alminnelige tilbøyeligheten til å forbedre sin neste, forandre på ektefellen, dirigere sine barn eller å rette på broren sin i stedet for å la dem være i fred. Fanatikeren er en svært uselvisk person. Fanatikeren er en stor altruist. Han er ofte mer interessert i deg enn i seg selv. Han vil frelse din sjel, fri deg fra synd, fra feiltakelser, fra røyking, fra din tro eller mangel på sådan, han vil forbedre dine spisevaner, eller helbrede deg for dine drikkevaner eller dine politiske valg. Fanatikeren har stor omsorg for deg, han faller enten om halsen på deg fordi han virkelig holder av deg, eller han er ute etter å ta kvelertak på deg fordi du ikke vil frelses. (...) På den ene eller den andre måten er fanatikeren mer interessert i deg enn i seg selv, av den enkle grunn at fanatikeren enten har et veldig dårlig selvbilde eller ikke noe selvbilde i det hele tatt".  (Oz,2010:26)

6 kommentarer:

 1. Ser at du i likhet med meg likte denne skjønne, lille boka! ;-) Budskapet gikk rett hjem hos meg, og jeg slutter meg til din vurdering av boka!

  SvarSlett
 2. Rose-Marie: Ja jeg husker at jeg leste blogginnlegget ditt om boka. Oz er jo bare en fantastisk forfatter! Tror jeg må lese flere bøker av ham :)

  SvarSlett
 3. Denne skal jeg skaffe meg. Tror absolutt dette kan være en interessant forfatter. Takk for tipset =)

  SvarSlett
 4. Interessant og fin lesing, denne vil jeg gjerne lese.

  SvarSlett
 5. Jeg må også lese den. Takk for tipset :-)

  SvarSlett
 6. Dette er en fremragende bok!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails