søndag 12. september 2010

Fortvilelse over bunken med halvleste bøker

Den siste tiden har jeg ikke klart å fullføre bøker jeg har begynt å lese. Jeg er ikke sikker på hvorfor det er slik heller, men jeg tror ikke bare det har med bøkene å gjøre. Noen bøker har vært direkte kjedelige, mens andre bøker har jeg likt å lese, men fortsatt ikke klart å fullføre. Det er jo frustrerende, for i bokhylla ligger mange bøker og frister meg, men det eneste jeg opplever er at haugen med halvleste bøker vokser og vokser.

Hvorfor har jeg det sånn?

Kanskje tankene mine er opptatt med helt andre ting, som for eksempel oppstart i ny jobb? Vel, uansett ønsker jeg ikke å ha det slik, så gode råd og hjelp mottas med takk!

Noen av bøkene jeg har begynt på, lest halvparten av og ikke fått fullført:

 • "Fedrenes løgner" Tom Egeland    Denne boka tok meg med storm i begynnelsen av august og 200 sider ble lest i rekordfart. Etter det dabbet det fullstendig av og boka ligger ennå halvlest
 • "Bli venn med skyggen din" Zweig og Wolf    En slags selvhjelpsbok som skal bidra til at man blir mer fortrolig med sine indre mørke sider. Egentlig interessant lesning, men boka har ligget oppslått på side 102 siden i sommer en gang.
 • "Det broderte hjertet" Carole Martinez   Ok, denne var det en god grunn til at jeg sluttet å lese! Det var ikke min smak for å si det sånn. Svært overdreven historie og alt for svulstig språk kombinert med null interesse for tema i boken. Denne kommer jeg nok ikke til å krangle meg gjennom.
 • "Tapte døtre" Xinran   Denne boka lånte jeg som lydbok på biblioteket, men jeg tror ikke lydbøker er noe for meg. Det blir liksom aldri en passende anledning til å høre boka, bortsett fra når jeg kjører langturer med bil. Det har det ikke vært for mye av i det siste. Men fortellingen er så interessant at jeg tror nok jeg blir å låne denne som vanlig bok i steden for lydbok.
 • "1984" George Orwell    Har bare rukket å lese ca 50 sider i denne boka før jeg kastet meg over en av de andre bøkene, men dette er jo en klassiker. Har veldig lyst til å lese den.
 • "Den uendelige historie" Michael Ende    Fabelaktig bok som jeg har lest mange ganger og som alltid fenger meg, men til og med denne har jeg lest noen sider i og lagt bort igjen! Dette er jo håpløst!
 • "Sukkerdøden" Unni Lindell    Denne hadde jeg virkelig lyst til å lese, og da den kom fra bokklubben for kort stund siden så kastet jeg meg over boka. Vel, til og med denne har havnet i halvlest-bunken min. Kanskje jeg må plukke den opp derfra snart?

Ja, så dere skjønner kanskje alvoret i problemet mitt?

Heldigvis ser det ikke helt håpløst ut. Jeg har lest litt faglitteratur om barnevern og fosterhjemsarbeid i jobbsammenheng, og i dag klarte jeg å lese ut "Født sånn eller blitt sånn" av Eia og Ihle. Den klarte å fenge meg.

17 kommentarer:

 1. Oi, det var ikke få, nei.. Selv kjenner jeg ikke til dette problemet - enten leser jeg de, ellers forkastet de =P

  SvarSlett
 2. Les noe som er moro - noe som får deg til å humre og fnise der du sitter:-) Jeg vet ikke helt hva det skulle være, men kanskje noen andre har noe forslag.

  Eller finn frem en gammel favoritt fra bokhylla. Jeg har et par bøker jeg plukker frem ved slike anledninger, de er lettleste, rett fram og gir stor leseglede:-)

  SvarSlett
 3. Uff - jeg vet hvordan du har det... Har det sånn i perioder selv, og det er veldig frustrerende. Dersom du får inn noen råd som hjelper - så tips gjerne videre om dem.
  Ellers har jeg måtte ta tiden til hjelp. Plutselig er man ute av hengemyra, og kan nyte bøkene igjen. Lykke til (og god bokbedring)!

  SvarSlett
 4. Det som har hjulpet meg en del ganger når jeg har hatt boktørke er at jeg har lest en novelle som jeg var rimelig sikker på at ville falle i smak (eventuelt en kort roman). Da får du gleden av å fullføre en god bok uten å bruke lang tid på denne ene boken, og det blir enklere å fortsette å lese ut bøker etter det (ihvertfall har det hatt den effekten på meg).

  Fedrenes Løgner og 1984 er for øvrig gode bøker som jeg håper du får glede av å fullføre når tørken er over =)

  SvarSlett
 5. Kasiopeiia: Heldige du som ikke har hatt dette problemet :)

  Karin: Ja, kanskje jeg skal finne meg ei bok med mye humor, d vil sikkert hjelpe på. Takk for tipset. Jeg forsøkte en gammel favoritt (Den uendelige historie) men det funka ikke.

  Oda: Ja ikke sant det er frustrerende å ha det slik. Jeg tror også det er lurt det du sier om å ta tiden til hjelp :)

  Labben: Jeg vet egentlig ikke om jeg vil kalle det for lesetørke, for jeg klarer å lese, bare ikke fullføre. Vanskelig dette. Men det er sikkert lurt å velge en bok som ikke er på så mange sider. :) Forøvrig liker jeg både fedrenes løgner og 1984 veldig godt så langt :)

  SvarSlett
 6. Jeg opplever det fra tid til annen, og for meg handler det da ofte om at jeg ikke er i humør for akkurat den boken der og da. Det kan for eksempel hende at jeg har lest for mye av akkurat den sjangeren.

  Eller kanskje du rett og slett ikke er i lesehumør for tiden? Hva med å innvilge deg selv noen dager med lesefri, se heller en god film eller noe slikt og se om leselysten vender tilbake igjen da?

  Men jeg tror absolutt det å starte i en ny jobb kan ha noe med saken å gjøre, vil tro du får så mye nye impulser at tankene kanskje har mer enn nok med å fordøye dem.

  Ønsker deg en fin slutt på søndagen :)

  SvarSlett
 7. Du har noke bare valgt feil bøker :-)
  Har selv kun lest/hørt xinran av de du nevner og den likte jeg godt, men nå begynner jeg å få god trening i lydbok da. (psttt minesveiper og oppvask).

  Her har jeg ingen leseproblemer bortsett fra at jeg ikke alltid har lyst/tid til å blogge om de ferdigleste - og det mer tid som går det mindre lyst får jeg.
  - tv-slaven i meg har overtaket for tiden!

  SvarSlett
 8. Jeg har også hatt det problemet for tiden. Jeg tror det er pga mye stress med jobb og skole. Det irriterer meg så veldig fordi jeg VIL lese, men klarer ikke engasjere meg i noen av bøkene mine ;)

  SvarSlett
 9. Jeg har det sånn av og til, men da mer som en generell rastløshet, også med TV-serier, musikk, osv. Det er alltid en grunn til det, men som regel bruker jeg litt tid på å finne ut av akkurat hva.

  SvarSlett
 10. Halloen :-)

  Joda, kjenner til "problemet", men løsningen er å ikke stresse med det. Plutselig en dag finner du en bok du har lyst til å lese ferdig og da gjør du det.

  SvarSlett
 11. Jeg har hatt det slik i et par uker nå. Har liksom bare lyst til å slenge meg foran tv-en. Det er så mye som surrer rundt i hodet at jeg ikke greier å engasjere meg i bøkene.

  Dette skjer fra tid til annen og jeg pleier også å løse det (som flere tipser om over) med en morsom og lettlest bok. Da kommer jeg inn i lesingen igjen, og det blir enklere å begynne på neste bok.

  SvarSlett
 12. Jeg har det sånn også! Spesielt med Salman Rushdie sine bøker, og jeg skjønner ike hvorfo for jeg liker virkelig bøkene hans. Så i hylla mi at jeg har hele to bøker stående halvlest, den ene har jeg til og med bare 30 sider igjen i. Og nå husker jeg nesten ingenting av historien. Innmari bortkasta!

  Jeg har ingen gode råd, det er aldri gøy å lese når man føler at man må!

  SvarSlett
 13. Takk for mange flotte tilbakemeldinger :) Det hjelper faktisk å bare "prate" om det, merker jeg! Tror nok jeg skal følge noen av rådene her, spesielt det med å kanskje finne ut av hva jeg stresser med og hva som opptar meg ellers i livet slik at jeg ikke klarer å fullføre lesingen min.

  Forøvrig likte jeg veldig godt din tilbakemelding, Solgunn :) Så enkelt men så sant!

  Klem til dere alle :)

  SvarSlett
 14. Kanskje ikke de rette bøkene for deg akkurat no?
  Tror også på å bare la det bero og så dukker det plutselig opp en bok som du får lyst å lese og leser ferdig :-)

  SvarSlett
 15. Jeg kjenner følelsen. Og liker den ikke! Rart med det, for man kan jo se på lesing som mer en prosess - ikke alltid "start - slutt" lesning. Men jeg blir frustrert selv over å ha halvleste bøker liggende. En ting er hvis man gir opp en bok, det er helt greit, men at en bok ligger og man egentlig har planer om å lese den ferdig, men så leser man andre bøker osv. osv. - sliiiitsom!

  SvarSlett
 16. Vibeke: Ja jeg tror nok du har rett i at dette ikke er de rette bøkene for meg nå. Jeg tror jeg trenger bøker som gir meg noe mer, en slags mening.

  Knirk: Høres ut som du har forstått meg veldig godt, ja! Hva bruker du å gjøre når du har det slik? Bare ta tiden til hjelp, eller?

  SvarSlett
 17. Har beundret alle som lister opp mange/ titalls bøker de planlegger å lese, stort mot! på den annen side, planlegging av hva folk skal spise og gjøre ellers er kanskje ikke så systematisk (apetitten og maten forandrer seg, --kanskje en dårlig sammenlikning, og fordi bøker er toppen---)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails