onsdag 3. mars 2010

Hvordan velger du ut bøker du vil lese?

Jeg lurer på en ting:

Hvordan velger du ut bøker du vil lese?

 • Velger du utifra det som interesserer deg?
 • Velger du utifra hva som er bestselgere?
 • Går du etter impulsmetoden og tar det som frister der og da?
 • Velger du bøker etter anbefalinger fra andre (kjente, venner, andre bloggere)
 • Velger du bøker basert på hvordan bokomslaget ser ut?
 • Har du favorittforfatter(e) som du leser uansett?
 • Velger du bøker i en spesiell sjanger?
   Eller er det kanskje helt andre momenter som spiller inn i hvordan du velger ut bøker?

OPPDATERING 4. MARS:

Så spennende å høre hvordan dere velger bøker :) Det virker som om de fleste velger utifra mange ulike faktorer, gjerne i en kombinasjon. Kanskje noen legger mer vekt på anbefalinger enn andre, men at man generelt velger ut fra interesser og den sjangeren man liker best.

Jeg har opplevd at jeg stort sett velger bøker ut fra to ting; hva som høres interessant ut i bokomtalen og hva andre bloggere anbefaler. Jeg har flere ganger lånt bøker etter å ha lest et blogginnlegg om boka først, eller at jeg har fått anbefalt ei bok fra andre bloggere.

Så jeg vil si at det å ha kontakt med dere andre bokbloggere er svært givende for meg!  Det utvider min horisont og får meg til å lese bøker jeg vanligvis ikke ville ha lest, og det er alltid spennende å utveksle tanker, meninger og synspunkter med dere!

12 kommentarer:

 1. Eg velgjer etter fleire ulike faktorar - alle utanom punkt 2, trur eg er med på å styre mine val. Men punkt 4, anbefalingar frå venner, kjente og bloggarar står nok sterkast. Trur eg. For forfattarar, innfall og omslag er også sentrale faktorar.

  Eg trur det kjem litt an på dagsformen, for min del.

  SvarSlett
 2. Velger nok litt ut i fra hvor jeg har fokuset mitt, hvor jeg er hva gjelder det mentale og følelsesmessige... Leser gjerne bøker omigjen, og har en forkjærlighet for enkelte forfattere. Lar meg også gjerne inspirere av andre bloggere, og gleder meg alltid over bokanmeldelsene i diverse aviser for å få gode tips. Bestselgere kaster jeg meg som regel ikke over, lar de i allefall synke en god stund i bevisstheten før jeg går til anskaffelse. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Det kommer veldig an på situasjonen. Når de har posesalg på bøker på loppis eller bokhandelen kan jeg putte alt mulig rart i posen, og det er slik jeg gjerne blir kjent med nye forfattere. Da plukker jeg til meg forfattere jeg liker eller kanskje har hørt om før, titler jeg kjenner igjen eller bare synes høres fine ut, eller omslag som tiltaler meg.

  Når jeg kjøper nye bøker handler jeg ofte bøker av forfattere jeg har lest noe av (eller om) før. Da går jeg sjelden etter omslaget. Jeg har hatt sansen for mange av bøkene i Oprah's Book Club, så om jeg trenger inspirasjon, pløyer jeg igjennom bokanbefalingene på oprah.com.

  Jeg leser mange gamle bestselgere - klassikere - men sjelden de av nyere dato.

  SvarSlett
 4. Er generelt ganske skeptisk til bestselgere, men ellers kjenner jeg meg igjen i alle punktene dine.

  Det skal en del til for at jeg går utenom fantasy-sjangeren, altså, men jeg leser en del bøker på anbefaling fra venner og familie som ikke er innen sjangeren.

  Når jeg leter etter noe nytt å lese er det alltid nyttig å se på hva andre har sagt om bøkene før en kjøper noe, men når jeg er på biblioteket rasker jeg bare med meg alt som ser bra ut ut fra bokomslag/vaskelapp.

  Og så sluker jeg omtrent alt av Terry Pratchett, da.

  SvarSlett
 5. Litt ymse. Jeg handler en god del bøker, så jeg har alltid noen liggende. Det er sjeldent jeg kjøper nye bøker til fullpris, da skal det være en forfatter jeg har ventet mye på eller som jeg tror jeg vil like godt.

  Ikke-skjønnlitterære bøker velger ut fra interesser, feks jeg leser en del historie + biografier. Men når det gjelder romaner liker jeg det meste. Jeg prøver ofte nye forfattere når det er salg.

  Jeg ser ikke så mye på bestselgerne, men jeg hører på hva andre sier (bloggere, familie og venner).

  Jeg kan godt kjøpe en bok bare på grunn av omslaget, men jeg tror ikke jeg lar være å kjøpe en bok ut fra omslaget heller:-)

  SvarSlett
 6. Alle unntatt punkt 2, tror jeg også. Synes det er fint med anbefalinger, men anbefalingene må treffe, det må være noe jeg tror jeg vil like i boka som blir anbefalt. Av og til kan jeg la omslaget bestemme, men ikke så ofte.

  SvarSlett
 7. Jeg er som Ole Brumm og sier ja, takk - alt sammen. Jeg har mine yndlingsforfattere som jeg følger med på slik at jeg vet når de kommer med noe nytt, jeg kikker på bestselgere, men venter som regel til de kommer som pocket. Coveret er vel det som betyr minst. Det er jo ordene jeg er ute etter, ikke bildet!

  SvarSlett
 8. Jeg velger nok utifra forskjellige ting. Litt impuls, en sjelden gang, definitivt omslag på bøker, det hender seg pga anbefalinger, eller hvis jeg leser om ei bok jeg synes frister. Og noen ganger er det rett og slett bøker jeg tenker jeg kan dra nytte av å kunne i jobbsammenheng. Egentlig er det ganske mange forskjellige måter.

  SvarSlett
 9. All of the above,

  men ofte er det tilfeldigheter som råder, eg hva som er på salg, hvilke bøker som er tilgjengelig utstilt på biblioteket osv.

  SvarSlett
 10. Så spennende å høre hvordan dere velger bøker :) Det virker som om de fleste velger utifra mange ulike faktorer, gjerne i en kombinasjon. Kanskje noen legger mer vekt på anbefalinger enn andre, men at man generelt velger ut fra interesser og den sjangeren man liker best.

  Jeg har opplevd at jeg stort sett velger bøker ut fra to ting; hva som høres interessant ut i bokomtalen og hva andre bloggere anbefaler. Jeg har flere ganger lånt bøker etter å ha lest et blogginnlegg om boka først, eller at jeg har fått anbefalt ei bok fra andre bloggere.

  Så jeg vil si at det å ha kontakt med dere andre bokbloggere er svært givende for meg!

  SvarSlett
 11. Det blir jo uansett mye krim hos meg da... Og jeg liker veldig godt historiske romaner. Men jeg noterer stadig vekk nye boktips i "Vil lese"-lista på bloggen min når jeg finner noen i bloggene jeg kikker innom.

  SvarSlett
 12. Jeg velger veldig ofte bøker ut i fra andre bloggeres omtaler ellers så velger jeg bøker basert på bokomtalen på baksiden av boken :)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails