søndag 27. september 2009

De gode matoppskriftene

Det er ikke ofte jeg leser kokebøker og enda sjeldnere at jeg skriver om det, men her gjør jeg et unntak. Jeg har nemlig funnet en suveren kokebok med overraskende gode oppskrifter. Det beste av alt er at dette er mat med lav glykemisk indeks, det vil si mat med ingen raske karbohydrater noe som passer perfekt hvis du ønsker å leve litt sunnere.

Boka heter "De beste GI-oppskriftene. 100 oppskrifter uten sukker og raske karbohydrater" og er skrevet av 2 svensker som heter Ola Lauritzon og Ulrika Davidson. Den kom ut i 2007 på Gyldendal forlag.

Boken inneholder 100 oppskrifter på blant annet frokoster, forretter, varmretter, salater, lunsjpakker, mellommåltider, desserter, dressinger, pestoer og sauser. De fleste rettene er illustrert med flotte og fristende bilder av rettene. I begynnelsen av boka er det en enkel forklaring om filosofien bak GI mat, i tillegg til en tabell over mange ulike typer mat og hvilken glykemisk indeks og belastning de har. De har også forslag til en 14 dagers kom igang meny til de som ikke har forsøkt dette tidligere.

Jeg mener at dette er så gode oppskrifter at man trenger ikke å være tilhenger av GI-metoden eller lavkarbo for å ha nytte av boka. Alle som synes at de mangler fantasi til hva de skal ha til middag (eller frokost for den saks skyld) vil glede seg over disse oppskriftene! Hva med kyllingfilèt med salami og hjemmelaget pesto? Nam! Til dette har jeg servert gratinerte grønnsaker som består av bl.a squash og cherrytomater med en fetaost- og fløtesaus. Himmelsk godt! Eller hva med panacotta til dessert? Her er oppskriften! Jeg har også laget coleslaw, pesto og guacamole fra oppskriftene i boka.

Det eneste jeg savner i boka er en oversikt over hvor lang tid de enkelte rettene tar å lage. Det er ikke så lett å vurdere ut ifra oppskriftene. De oppskriftene jeg har forsøkt er faktisk ikke så vanskelige å lage, selv om de høres litt eksotiske og tidkrevende ut. Jeg ble overrasket når jeg oppdaget at det ikke tok særlig lengre tid å lage disse oppskriftene, enn med de vanlige halvfabrikata man vanligvis serveret. Men les oppskriftene du vil forsøke før du handler, for det er ikke sikkert at du har det som trengs i kjøleskapet. Ihverfall har ikke jeg f.eks. kapers eller pinjekjerner i skapet sånn til vanlig.

Forfatterene har også kommet med ei ny bok som heter "GI-oppskrifter for folk i farta. 100 nye oppskrifter uten sukker og raske karbohydrater". Det er også Gyldendal som har kommet ut med boka i 2008.

Denne boka har jeg selvfølgelig kjøpt i og med at jeg er så fornøyd med den første boka. Jeg har ikke rukket å teste noen av oppskriftene ennå, men de ser minst like gode ut som i bok nummer 1. Bildene er også flotte. Jeg har latt meg friste av blant annet thaikjøttboller med peanøttsaus og grønnsaker. Eller hvordan høres det ut med laks med safrangrønnsaker? Jeg gleder meg!


Har du gode kokebøker du vil anbefale?

4 kommentarer:

 1. Spennende med tips om gode kokebøker - spesielt når det gjelder middager er jeg ganske fantasiløs... Oppdaget forresten en ny almanakk for 2010 i går - med middagstips inkl handleliste for hver dag. Vurderer seriøst å kjøpe den...

  SvarSlett
 2. Takk for gode tips Beate :-) . Prøver å spise mat med lav GI, og får det godt til, men blir jo litt lei av de vanlige omelettene og tunfisken. Skal se på De beste GI-oppskriftene. En kokebok jeg elsker, og som er brukt så mye hjemme hos oss at den nesten er blitt ødelagt er : Den store vegetariske kokeboken - gitt ut på Konemann (Køneann). Selv om jeg ikke er vegetarianer er det mye bra å hente her. Minestronesuppa er toppers, og kjempesunn :-)

  SvarSlett
 3. Anita: Den almanakken høres interessant ut. Hvor fant du den?

  Solgunn: Jeg har faktisk den vegetarboken ser jeg nå :) Har ikke brukt den så mye, men skal børste støvet av den, hehe.

  SvarSlett
 4. Den fant jeg hos Ark. Tror jeg er nødt til å kjøpe den...

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails