tirsdag 19. juli 2011

Snøbarnet

Som bokblogger blir jeg jevnlig kontaktet av ulike forlag med forespørsel om å motta bøker gratis mot at jeg blogger om min leseopplevelse. Noen ganger sier jeg ja til tilbudene, andre ganger takker jeg høflig nei. De fleste bøkene jeg takker ja til er gode bøker, og det er spennende å oppdage forfattere jeg ikke kjente til.

En sjelden gang oppdager man en skatt som er så vakker at den nesten tar pusten fra deg. Den boken fikk jeg sendt fra Pantarugel forlag: 

Tittel: Snøbarnet
Forfatter: Eowyn Ivey (trykk på navnet for å lese mer om forfatteren)
Pantagruel forlag
Forventes utgitt 1. oktober 2011.
Antall sider: 334

ALASKA 1920.
Jack og Mabel har én stor sorg i livet – de har aldri klart å få barn. Savnet har skapt et tomrom i ekteskapet og hverdagen sammen bærer preg av en distanse.

I et forsøk på å begynne et helt nytt liv, flytter de fra Amerikas østkyst til Alaska for å rydde ny jord og vriste en gård ut av ødemarken. Arbeidet er hardt og den lange, mørke vinteren tar på. Men et nytt, gåtefullt bekjentskap blir etter hvert et lyspunkt i deres tilværelse: en liten jente dukker til stadighet opp i skogkanten nær gården. Hun er en sky skapning som alltid har følge med en rev. Med uendelig tålmodighet vinner de to hennes vennskap. Hvem er hun? Er jenta virkelig eller en eventyrskikkelse? Eller – slik de jordnære naboene mener – bare en hallusinasjon, skapt av de to ensomme menneskenes mørketidsdepresjon? For når våren kommer, blir hun borte … (omtale fra forlaget)

Vakkert-vakkert-vakkert.
Dette er en helt fantastisk bok! Miljøskildringene i historien er bare helt bergtagende. Jeg levde meg inn i en helt annen verden; i Alaska på 1920-tallet, og der ville jeg være. Bort fra all dagens stress og forstyrrelser, og inn i en verden hvor skogen, naturen, været og årstidene er hovedelementene i hverdagen. Der man ikke helt vet om man vil klare seg igjennom vinteren, men gode naboer stiller opp og hjelper til. Der jakt blir en viktig del av livet for å klare å overleve.

Midt opp i all denne naturen bor det eldre ekteparet som har rømt fra østkysten på grunn av sorgen over å være barnløs. Selvfølgelig fulgte nissen med på lasset, og sorgen er ikke mindre tung å bære helt alene i ødemarken. En vinterkveld lager ei lita jente av snø, og neste morgen er snøjenta borte. Den kvelden dukker det opp ei jente hos dem med de samme vottene og skjerfet som deres snøjente hadde. Er jenta virkelig? Har de skapt denne jenta av snø, går det an? Det minner veldig om et russisk eventyr som kona leste som barn

Det er sjeldent jeg leser ei bok som tar meg med inn i en annen verden helt fra første side. Denne gangen skjedde det, og jeg lurer litt i etterkant på hva det var som gjorde at jeg levde meg sånn inn i historien. Ikke er jeg spesielt interessert i Alaska (det er nok vinter her i Finnmark), og ikke syntes jeg det hørtes så veldig spennende ut med et middelaldrende ektepar fra 1920-tallet. Ja, så når forfatteren kan få meg til å ville være der sammen med dem, leve livet i historien, så har hun fått det godt til! Hun skaper en stemning med sin måte å skrive på som gjør at jeg får lyst til å gråte en skvett bare fordi det er så vakkert!

Hvis du vil lese boka (noe jeg virkelig anbefaler deg å gjøre!) så må du nok vente helt til ca. 1 oktober, først da er den å få kjøpt i bokhandelen.

Forøvrig har Julies bokbabbel skrevet et flott blogginnlegg om boka. Følg linken HER.

13 kommentarer:

 1. Denne boka høres så utrolig fin ut, og jeg kommer helt sikkert til å kjøpe den når den kommer ut. En flott omtale, Beate :-)

  SvarSlett
 2. Åh, denne må jeg jo bare ABSOLUTT lese! Tusen takk for flott boktips, Beate :)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for tipset. Slik du beskriver boken fikk jeg lyst til å lese den. Det høres ut til å være noe for meg. Har notert meg tittel og forfatternavn og kommer garantert til å skaffe meg denne.

  SvarSlett
 4. Denne boken har jeg motatt også, og jeg har gledet meg til å lese den, nå gleder jeg meg enda mer! :)

  SvarSlett
 5. Hørtes veldig fin ut! Takk for tipset!

  SvarSlett
 6. Denne SKAL jeg lese... Høres ut som ei fantastisk bok=)

  SvarSlett
 7. Da fanget du meg også :-) Overbevisende bokomtale!

  SvarSlett
 8. Hehe, ja det ER ei fantastisk bok! :) Gled dere!

  SvarSlett
 9. Jeg har lest den jeg også nå, og er heftig og begeistret! :) Må si meg enig i det du skriver; dette er kanskje ikke den bakgrunnen som først og fremst slår en som hverken eventyrlig eller særlig spennende, men det måtte jeg bite i meg jeg også ja. Tok ikke mange sidene før jeg ble oppslukt og fascinert over denne vakre historien med vintermirakelet i fjerne Alaska.
  Det blir nok til at jeg kjøper inn den engelske versjonen når den blir utgitt i februar 2012, for jeg veldig lyst til å lese romanen på originalspråket også. Løfterik debut!

  SvarSlett
 10. Jeg har gledet meg masse til at denne skulle komme. Pantagruel er generelt flinke til å finne titler som denne.

  mvh Camilla
  http://www.hersitterjeg.blogg.no

  SvarSlett
 11. Jeg er akkurat ferdig med boka, og helt enig med deg. Akkurat i dette øyeblikk kunne jeg pakket sakene mine og flyttet rett til Alaska!

  SvarSlett
 12. Hadde aldri hørt om boka før jeg fikk den til jul. Etter å ha googlet den, ligger den nå klar på nattbordet for å leses. Denne omtalen sørget for at boka ikke ble bytta. Takk :)

  SvarSlett
 13. Er akkurat ferdig med boka selv, en nydelig bok!:)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails