søndag 10. april 2011

Hurra for årets beste krimbok!

Tittel: Flukt
Originaltittel: Faithful Place
Forfatter: Tana French
Oversetter: Henning Kolstad
Cappelen Damm, 2011
Antall sider: 448

WOW sier jeg bare! Endelig en knallgod krimbok jeg ikke klarte å legge fra meg. Jeg lover at dette er topp vare, både språkmessig og innholdsmessig!

Handlingen:
Handlingen er lagt til Dublin, en av mine favorittbyer (så allerede her scorer historien gode poeng).  Hovedpersonen er den middelaldrende spaneren Frank Mackey som er en skilt mann med en 9 år gammel datter han forguder. Da han var 19 år gammel planla han å rømme hjemmefra sammen med sin daværende kjæreste Rosie. Men Rosie dukket aldri opp den kvelden de skulle dra. Det eneste han fant var en lapp der Rosie sa at hun dro til England. Frank kuttet all kontakt med sin voldelige, fattige og dysfunksjonelle familie. Tyve år senere ringer søsteren hans og forteller at de har funnet Rosies koffert i et av nabohusene. Frank tvinges tilbake til sin barndoms gate, Faithful Place, og til den familien han sverget på å aldri se igjen. Det han finner ut der, snur opp-ned på mange ting!

Hurra!
Dette må være årets krimbok! Jeg bare digger, digger den! Språket er lekende lett, humoristisk, fandenivoldsk og svært godt! Spenningen er der fra første side, men heldigvis tipper den aldri over. Det er hverken heseblesende eller overdrevent. Ingrediensene er både forsvinning, mord, familievold og psykologiske skildringer av ulike dysfunksjonelle familiemedlemmer. Hovedpersonen selv, Frank, er et kapittel for seg, og liker å tirre andre mennesker og spiller definitivt ikke etter lover og regler. Samtidig må man jo bare synes litt synd på mannen som mistet sin første store kjærlighet, jobber nærmest døgnet rundt, og sliter fortvilet med å holde sin kjære datter unna sin sprø og voldelige familie. Jepp, her har du både uløste mordgåter og dystre familiehemmeligheter i en salig blanding!

"Det var lurt at jeg nøt normaliteten mens den var der. Innerst inne, allerede mens jeg hyttet med neven mot himmelen og bannet på at jeg aldri mer skulle sette min fot på brosteinene i dette helvetet, måtte jeg ha skjønt at Faithful Place ville ta dette som en utfordring. Gaten hadde ikke gitt meg tillatelse til å forlate bygningen, og nå ville den komme for å hente meg." (Side 179)

Jeg gir egentlig ikke terningkast på bøker, men denne gangen må jeg bare si at det blir full pott!


VGs anmelder var også begestret for boka. Han sier blant annet dette:
Det som skiller bøkene hennes fra den gjengse krimbok, er forfatterens evne til å skape psykologisk troverdige karakterer med dybde og masse trøkk. Hun er en stor miljøskildrer, som tør å dvele ved stoffet. French skriver ikke bare god krim, hun skriver gode romaner. Er dette også en spennende krim? Ja, om enn ikke av det heseblesende slaget. Krim for de litt kresne, kunne man si. Og takk Fanden for det!

10 kommentarer:

 1. Aldri hørt om forfatteren, men gurimalla hvor lyst jeg fikk til å lese boka. Flott anmeldelse!

  SvarSlett
 2. *skriver øyeblikkelig ned på vil lese-lista*

  Bare så jeg ikke glemmer den. Dette hørtes jo fryktelig bra ut!

  SvarSlett
 3. Takk for tipset, litt paaske krim!!

  SvarSlett
 4. Det er veldig lenge siden sist jeg leste en krimbok, men nå frister du meg :)

  SvarSlett
 5. Ja, jeg tror dette er en krimbok for oss som ikke er de store krimleserene, da den inneholder så mye, mye mer! Gled dere, folkens!

  SvarSlett
 6. Dette fristet, jeg er i gang med boka ;)

  SvarSlett
 7. Solveig: Håper du blir å like den :)

  SvarSlett
 8. Hei!
  Jeg har også lest denne boka i påska. Jeg likte den kjempegodt, og synes det er forfatterens hittil beste krim. Har tidligere lest de to andre bøkene av Tana French som er utgitt på norsk, "Skogen" og "Lik", og jeg anbefaler absolutt disse også. I "Lik" treffer vi Frank Mckey i en birolle, hvor han instruerer den kvinnelige hovedpersonen Cassie til et spaningsoppdrag. Her er det psykologiske aspekt knyttet opp mot hvordan hun lever seg inn i en myrdet jentes identitet (lik/likeness.)
  "Skogen" vant den prestisjetunge Edgarprisen for beste krimdebut i USA, og er også en besnærende psykologisk thriller hvor Cassie spiller en vesentlig rolle.

  SvarSlett
 9. Jeg har allerede lagt til Lik og Skogen til leselista mi :) Det gleder jeg meg til å lese!

  SvarSlett
 10. Nettopp lest ferdig Tana French`s Flukt. Og bare måtte si det til noen: For en bok! Vond som juling, men fengslende og medrivende. Stor leseropplevelse. Dyktig dame denne Tana French.

  Historien vil kanskje ikke gå hjem hos alle. Men hos meg gikk den til topps.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails