søndag 9. januar 2011

E8 - En erfaren debutant!

Tittel: E8 Nord
Forfatter: Henning Howlid Wærp
MARGbok forlag, 2010
Antall sider: 239

Noe av det beste jeg vet er å dra innom et bibliotek, vandre rundt omrking, trekke frem bøker på måfå... og oppdage skjulte skatter! E8 Nord sto fremme i nyheter-hylla, og noe sa meg at denne skal jeg lese. Det angrer jeg ikke på!

Henning Howlid Wærp debuterer som romanforfatter med denne boka, men han er ingen nykommer i litteraturens verden. Han bor, og jobber i Tromsø som professor i litteratur, og har blant annet skrevet fagbøker i litteratur samt undervist på forfatterstudiet i Tromsø. Universitetet i Tromsø har publisert et spennende intervju med forfatteren, den kan du lese HER.

Handlingen:
Vi møter den uføretrygdede FN-soldaten John, som etter et mislykket forsøk på å gå i terapi, reiser nordover og bosetter seg i Ramfjorden, et lite stykke utenfor Tromsø. Her bedriver han tiden med å kjøre E8, inn til Nordkjosbotn der han innleder et forhold til Kate, til nordspissen av Tromsøya der han møter politibetjenten Berit, og ut til Skullsfjord der han sitter på trappa sammen med Bjarkrem. Tilsynelatende skjer det ikke så mye i Johns liv, men etterhvert aner vi at han ikke har det helt bra. Posttraumatisk stressyndrom etter opplevelser fra Kosovo-krigen, litt småparanoid og en tanke forvirret er han. En taus man som er god på å kjøre og ikke fullt så god på sosiale relasjoner.

Mine tanker om boka:
En roadmovie på bok var det første jeg tenkte på da jeg skulle oppsummere inntrykkene mine fra boka. Det var også veldig fint å lese ei bok fra nordområdene, det er ikke ofte jeg har gjort det (Raija-serien teller vel ikke?). Forfatteren beskriver også Tromsø og omegn på en litt spesiell måte. Istedenfor reiseskildringer fra naturskjønne nordomgivelser får vi høre om ubåter i havna i Tromsø, veiskilt om alt mulig rart, gamle plastbøtter som slenger i naturen og man aldri blir kvitt. Selvfølgelig beskrives også det vakre Nordnorge, men ikke på en "turistaktig" måte. Jeg føler meg hjemme i beskrivelsene, og merker at jeg smiler og nikker gjenkjennende til mange ting.

Språket er et erfarent språk. Man merker at ingenting er tilfeldig, og at denne mannen har skrevet mye. Han kan litteratur. Noen steder er det presise og konkrete skildringer, iblandet tanker og opplevelser fra John i tredjeperson. Andre partier er kortere avsnitt med større mellomrom mellom setningene, og et mer poetisk språk. Disse små snuttene likte jeg best. Hør bare her:

"Kjøre. Englekoret gjennom Lavangsdalen.
Bjørkene grønne, snø i fjellsiden.
Snu i Ramfjorden, kjøre tilbake igjen.
En perfekt dag. En perfekt U-dal." 

Noen små minus med boka: Jeg liker egentlig ikke John så godt. Han er svært fåmælt, og har ikke så mange dype tanker. Ikke liker jeg heller at han innleder et forhold til flere kvinner på samme tid. Et paradoks er det at mens han ligger med både Kate og Berit, så blir han sjalu og paranoid og lurer på om Kate har et forhold til sin kamerat. Alt dette skildres på et nesten diskret og lavmælt vis, plutselig så er han bare i senga til Berit. I tillegg ble det litt kjedelig noen steder med beskrivelsene av alle stedene han kjørte. Litt for mye vei og litt for lite handling. Men boka er langt ifra kjedelig, og det var bare noe få steder jeg syntes det ble litt for langdrygd.

Konklusjon:
Å gå på skattejakt på biblioteket kan lønne seg! Jeg satt igjen med ei god bok, en fin skildring av mitt kjære Nordnorge, en pussig historie og et flott språkmessig leseopplevelse. Jeg anbefaler alle å oppdage nye og gamle bøker som ikke alle snakker om og som ligger på bestselgerlistene. Det er som å oppdage noe unikt, noe som var ment for meg. I tillegg kan jeg nå krysse av for at jeg er med i Bokelskerinnens utfordring med å lese en debutant fra 2010 og 2011. Blir du med?

.... og ja, jeg anbefaler deg å lese E8 Nord!

Et lite apropos:
For noen dager siden skjedde det en forferdelig bilulykke på denne strekningen på E8 inn mot Tromsø, i Lavangsdalen. 5 mennesker døde, og mange var innvolvert i ulykken. Dette er noe som rystet mange, selv om vi ikke bor i nærheten. De fleste som bor i nordområdene har kjørt denne strekningen inn mot Tromsø. Derfor var det litt spesielt å lese denne boka akkurat nå, lese beskrivelsene fra hele denne strekningen. Det var et merkelig sammentreff at jeg valgte ut denne boka å lese få dager før ulykken inntraff.

12 kommentarer:

 1. Fin bokanmeldelse Beatelill :-)

  SvarSlett
 2. Jeg vil bare si at det er så fint at du skriver igjen. Enda et godt tips! Takk!

  SvarSlett
 3. Tusen takk Vibeke og Knirk :) Det er så koselig med fine tilbakemeldinger på innleggene mine.

  SvarSlett
 4. Dette var en veldig god og grundig anmeldelse. Jeg hadde ikke hørt om denne boken før nå. Tusen takk :) Skal sette den opp på samlelisten min over debutanter.

  SvarSlett
 5. Må si at forlaget driver dårlig markedsføring. Har ikke hørt om boka.....virker spennende. Skal sjekke den ut!

  SvarSlett
 6. Bokelskerinnen: Jeg hadde heller ikke hørt om boka før jeg fant den i biblioteket. Det er et flott tiltak du har satt igang med å lese debutanter :)

  SvarSlett
 7. Solgunn: Ja det er temmelig sikkert! Burde iallefall ha vært markedsført sterkere her i nord. Jeg ser at det kun har vært et innlegg i ei Tromsø-avis om boka, men ellers ingenting.

  SvarSlett
 8. Hei! Føler at jeg må lese boken en dag etter å ha lest anmeldelsen din :) Du skriver så flott :)

  SvarSlett
 9. Maren: Så fint sagt! Tusen takk :)

  SvarSlett
 10. Hei,

  takk til Beatelill for at hun trekker frem boka. Det stemmer nok ikke at det kun har stått ett innlegg i ei Tromsø-avis om boka. Den har hatt mange innlegg, både i Tromsø, Nordlys, Nye Troms, iBalsfjord, Utropia, NRK etc. Alt er lagt ut på MargBoks nettsider og dere kan lese, samt laste ned anmeldelser her: http://margbok.no/produkter/voksne/e8-nord

  Mvh
  MargBok

  SvarSlett
 11. Hei Beatelill, en omtale jeg ble utrolig glad for! Og: presist og klart kommentert.
  Lokalt har jeg fått en god del oppmerksomhet, men ingen ting i riksmedier eller i store byaviser. Så dette er stas for meg.
  Beste hilsen Henning Howlid Wærp

  SvarSlett
 12. Hei Henning: Så fint at du likte innlegget mitt. Ble veldig glad for kommentar fra deg.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails