onsdag 7. april 2010

Jeg har lest 29 av de dårligste bøkene

Nysgjerrigheten tok overhånd, og jeg måtte bare telle over hvor mange av bøkene jeg hadde lest i fra lista over de verste bøkene:  Da klarte jeg jo heller ikke å dy meg, men måtte kommentere de bøkene jeg har lest. Jeg har, som dere ser, lest 29 av de verste bøkene. Undringen er stor over hvorfor noen av disse bøkene havnet på versting-lista. Handler det kun om at smaken er så forskjellig?

10. Brontë, Emily - Wuthering Heights Jeg likte denne boka veldig godt, det er jo en god klassiker dette!
11. Brown, Dan - The Da Vinci Code Er ikke redd for å innrømme at jeg digget denne boka! Språket er ikke all verden, men dette er jo en sabla god krim!
14. Byrne, Rhonda - The Secret I confess! Det var jeg som foreslo denne til versting-lista. Say no more!
16. Christensen, Lars Saabye - Halvbroren Denne har jeg ikke fullført. Mange gode parti, men den ble nok litt for langtekkelig for min smak.
19. Coelho, Paolo - Heksen fra Portobello Huff, dårlig!
20. Coelho, Paolo - Ved elven Piedra satt jeg meg ned og gråt Så dårlig at jeg ikke klarte å fullføre! Skjønner ikke hvorfor jeg har insistert på å lese så mye av Coelho.
21. Coelho, Paolo - Alkymisten Veeeeldig overdrevent "realiser deg selv" og "finn din sannhet" - aktig, men også litt snodig fin på samme tid.
25. Dickens, Charles - Oliwer Twist Denne hører ikke hjemme på versting-lista. Ei god bok
27. Elstad, Anne Karin - Senere, Lena Jeg har lest de fleste bøkene til Elstad, og denne er en av mine favorittbøker av henne. Leste den som 20-åring, så det er jo spørs om jeg mener det samme i dag, da.
29. Fielding, Helen - Bridget Jone’s Diary En ganske lett og humoristisk bok
35. Gilbert, Elizabeth - Eat, Pray, Love Nei, ikke min favorittbok, men heller ikke den verste boka.
36. Golding, William - Fluenes herre Denne gjorde sterkt inntrykk på meg i ungdommen! Flott bok som fikk meg til å få lyst til å studere sosiologi
45. Hislop, Victoria - The Island Interessant fortalt om sykdommen spedalskhet, men utenom det så var det ikke så mye å skryte av
46. Housseini, Kahled - Tusen strålende soler Jeg elsker denne boka!
56. Kidd, Sue Monk - The Mermaid Chair Kjedelig, langtekkelig
63. Larsson, Stieg - Menn som hater kvinner Råspennende, selv om det var noen lange og litt kjedelige parti i boka.
73. Mosse, Kate - Labyrinten Avbrøt denne halvveis. Det sier vel sitt
77. Olsson, Linda - Nu vill jag sjunga dig milda sånger Nei, denne var skuffende!
82. Petterson, Per - Ut og stjæle hester En liiiiidelse å lese, så treg var den!
84. Ragde, Anne B. - Berlinerpoplene Denne likte jeg ganske godt
85. Ragde, Anne B. - Ligge I grønne enger Her var jeg gått lei svinebonder og trøndersk galskap, nedtur.
89. Ruiz Zafón, Carlos - Vindens skygge Litt sånn både-og, midt på treet.
91. Salinger, J. D. - The catcher in the rye Dette er jo Amerikansk klassiker! Kan ikke sette denne på versting-lista!
92. Sandemo, Margit - Heksemesteren Ja, denne foreslo jeg også til versting-lista.
94. Skomsvold, Kjersti A. - Jo fortere jeg går… Spenstig og godt skrevet, men historien er kanskje ikke for alle
99. Süskind, Patrick - Parfymen En av mine favorittbøker!
101. Tolkien, J. R. R. - Lord of the Rings Dette er også en stor favoritt hos meg!
104. Undset, Sigrid - Kristin Lavransdatter Tok meg lang tid å lese, men jeg likte den veldig godt
105. Uri, Helene - De beste blant oss Tja, midt på treet-bok.

Hvor mange av bøkene på versting-lista har du lest? 
Har noen av dine favorittbøker havnet her?

6 kommentarer:

 1. Det er noen jeg er enig i på denne lista, men ser endel jeg er uening i gitt! Jeg bidro ikke med noen bøker til denne lista, bare så det er sagt.
  At "Wuthering Heights" er på lista er helt uforståelig for meg! Det samme gjelder "Ut og stjæle hester" og "Halvbroren" - to av de beste bøkene jeg har lest. "Fluenes Herre", "La meg synge deg stille sanger", "Tusen strålende soler", "The cattcher in the Rye" OG "Lord of the Rings" - hva skjer? Hvordan kan disse bli stemt frem til "de verste bøkene"? Jeg bare spør :)

  SvarSlett
 2. Her kommer min gjennomgang - lang og omstendelig...:
  BRONTË, EMILY – WUTHERING HEIGHTS Lest med febril interesse i ungdommen, gjenlest med (forbausende) stor leseglede i moden alder
  BROWN, DAN – THE DA VINCI CODE Ble drevet raskt gjennom boka på grunn av spenningen, men syns ikke det er noe god litteratur.
  CHRISTENSEN, LARS SAABYE – HALVBROREN Ble imponert over skrivekloen, nedtynget og uvel av innholdet. Fullførte ikke
  COELHO, PAOLO – ALKYMISTEN Likte den i starten, men så ble den for repeterende, messende og forutsigbar for meg.
  DICKENS, CHARLES – OLIWER TWIST Slukte den flere ganger i barneutgave den gang da. Likte den også da jeg gjenleste den som voksen. Har ikke testet den i komplett utgave.
  FIELDING, HELEN – BRIDGET JONE’S DIARY Koste meg med boken (og enda mer med filmen). Men ville ikke lest den om igjen!
  FLAUBERT, GUSTAVE – MADAME BOVARY. Kollokverte et par måneder på denne i studietiden. Elsket gruppemøtene, hatet boka, og var fullstendig uinteressert i Emma og hennes kvaler
  GOLDING, WILLIAM – FLUENES HERRE Filleristet meg da jeg leste den i ungdommen. Fylte meg med kald angst da jeg gjenleste den. Forferdelig god bok.
  HAMSUN, KNUT – VICTORIA I nokså moden alder leste jeg denne og ble fortrylt, selv om en del av meg smilte hånlig over den ukebladaktige historien.
  HISLOP, VICTORIA – THE ISLAND Kom aldri så langt som til de interessante lepra-partiene fordi jeg irriterte meg grenseløst over dårlig språk og tåpelig kjærlighetshistorie i rammefortellingen.
  KAFKA, FRANZ – PROSESSEN Siden verden kjentes nokså absurd og fremmedartet for meg da jeg leste denne boka som 16-åring, elsket jeg den. Men jeg har aldri hatt lyst til å lese den på nytt.
  LARSSON, STIEG – MENN SOM HATER KVINNER Fantastisk spennende, og mye bedre litteratur enn det meste i sjangeren. Men kunne ha vært strammet noe opp. (Min favoritt i trilogien er den midterste. Den siste syntes jeg var direkte dårlig).
  LOE, ERLEND – NAIV, SUPER Humret og koste meg gjennom mesteparten av boka.
  LOE, ERLEND – L Nikoste meg en stund, men cirka halvveis gadd jeg ikke mer.
  MOLIERE – MISANTROPEN Jeg leste den som pensum den gang da, men jeg moret meg ikke. Forresten: hva gjør et skuespill på en romanliste?
  MOSSE, KATE – LABYRINTEN Kjeeedet meg ca. 100 sider. Da ga jeg opp.
  PETTERSON, PER – UT OG STJÆLE HESTER Jeg hørte mye på radio i den tiden den var framme i media, og ble ganske ’fed up’. Da jeg omsider leste boka, oppdaget jeg at den har svært gode litterære kvaliteter , men jeg trivdes ikke med fortellerstilen og fortellerstemmen.
  RAGDE, ANNE B. – BERLINERPOPLENE Likte den godt som underholdningslesing, men syntes det gikk litt brått og effektoverfylt for seg på slutten.
  SALINGER, J. D. – THE CATCHER IN THE RYE Syntes det var en ganske kjekk bok da jeg leste den i yngre dager. Gjenlesingen for et par år siden fikk meg til å riste vantro på hodet over at den fortsatt rager så høyt på den litterære stjernehimmelen
  SÜSKIND, PATRICK – PARFYMEN En genial bok. Tålte godt å bli lest på nytt da jeg tok den for meg for et års tid siden.
  TOLKIEN, J. R. R. – LORD OF THE RINGS Har prøvd på nytt og på nytt, men nei…
  UNDSET, SIGRID – KRISTIN LAVRANSDATTER Noe langdryg, men jeg syntes det var vel anvendt tid å lese den med ca 20 års mellomrom. Men det er også nok.
  URI, HELENE – DE BESTE BLANT OSS Kvikt og velskrevet, men min interesse for de ambisiøse og kåte lingvistene på Blindern holdt ikke ut hele romanen.
  WURTZEL, ELIZABETH – PROZAC NATION Et mareritt av en bok. Leste halvparten, skumleste resten, og måtte disiplinere meg veldig for ikke å fraråde de unge lånerne å lese den…

  SvarSlett
 3. Teskjekjerringa: Ja ikke sant, det er mange bøker som ikke hører hjemme på versting-lista. Men slik blir det når smaken er så forskjellig som den er.

  Titta: Spennende å lese hva du synes om de ulike bøkene :) Dette kan du jo også publisere på bloggen din. Ser at vi har lest mange av de samme bøkene, og at vi har lik mening om mange av bøkene :) Stusset bare på en ting: Liker du ikke "Ringenes Herre"? Fine boka :)

  SvarSlett
 4. Bokbloggen min har jeg lagt på vent en stund, så siden du er så gjestfri...

  Jeg har prøvd og prøvd Ringenes Herre (og Hobbiten)- også som høytlesing for datteren min. Men nei. Har sett den første av filmene, og syntes bare den var overdrevent full av effekter, uten dybde og sjel i personene, og til dels litt komisk. Det er ganske ensomt å ikke like noe 'hele verden', nesten bokstavelig talt, elsker :-(

  SvarSlett
 5. Titta: Håper ikke du misforsto, det var kjempekoselig at du la ut lista di her, morsomt å lese :) Tja, det er jo ikke alle som liker Ringenes Herre, må vel bare innse det :D Jeg har også opplevd å ikke like noe som "alle andre" elsker. Helt greit, egentlig, for alle har vi jo ulik smak.

  SvarSlett
 6. Jeg holder på med Kristin Lavransdatter nå (kommet meg litt inn i Husfrue), men jeg merker at dette tar laaang tid. Men jeg SKAL komme meg gjennom, det er prinsippet mitt å lese ferdig alle bøker jeg begynner på. Jeg må jo se om den blir råbra mot slutten, hehe ;)
  Ellers har jeg lest The Secret, Fluenes Herre, Menn som hater kvinner, Berlinerpoplene, Ligge i grønne enger og Lord of the Rings.

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails