fredag 26. mars 2010

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg

Tittel: Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
Forfatter: Kjersti Annesdatter Skomsvold
Oktober forlag, 2009

Kjersti A. Skomsvold debuterer med denne slagkraftige, humoristiske og tragiske romanen om gamle Mathea. For denne boken har hun høstet mange lovord, og ble blant annet tildelt Tarjei Vesaas debutantpris for 2009. Dette er altså ikke en hvilken som helst debutant, men ei som har blitt lagt spesielt merke til for sitt talent.

Ja for talent har denne forfatteren i bøttevis! Denne dama kan virkelig skrive! Jeg lot meg stadig overraske, more og gripe, med Kjersti sine ord og vendinger. Språket er nok den store styrken i denne romanen. Fengende, morsomt, filosofisk og tragisk på samme tid.

Boka handler altså om den eldre og svært isolerte og ensomme damen Mathea. Hun har alltid følt seg usynlig blant mennesker, og den eneste som virkelig har kjent henne er mannen (som hun kaller Epsilon, som er et matematisk tegn for en uendelig liten enhet). Etterhvert som dødsangsten kryper nærmere, begynner Mathea å ønske å sette spor etter seg her i verden, og hun begir seg ut fra leiligheten.

Dette er som sagt en historie som egentlig kunne høres litt tragisk, alvorlig og kjedelig ut. Men på grunn av forfatterens herlige språk så blir det så mye mer. Særlig den litt dystre humoren skinner godt gjennom, og jeg tar meg i å flire høyt av noe som egentlig er ganske trist. Ja dette er absolutt ei bok verdt å lese! Kanskje du, i likhet med meg, også filosoferer litt etter å ha lest denne boka.... om det å sette spor etter seg i livet.

Det er flere enn jeg som har lest og blogget om boka. Titt gjerne innom og les hva Knirk, Thauke2 og Bibliotekarene mener om denne boka.

6 kommentarer:

 1. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få lyst til å lese denne, hørtes litt i tristeste laget ut, men nå ble jeg faktisk litt fristet - fengende morsomt og tragisk er jo en god kombo :-)

  SvarSlett
 2. Hehe, ja jeg liker iallefall litt sort humor :) Dessuten er ikke denne boka så veldig lang, ca 120 sider

  SvarSlett
 3. Jepp - bra saker dette her.

  SvarSlett
 4. Høres ut som en bok som fortjener plass på den eviglange leselista mi :)

  SvarSlett
 5. Denne gleder jeg meg til å lese! :)

  SvarSlett
 6. Jeg har nettopp lest denne boka og har omtalt den på bloggen min. En morsom-trist bok som er spenstig og frisk i stilen! Jeg gleder meg til neste bok fra denne forfatteren!

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails