torsdag 31. desember 2009

Suveren debutant og kåret til årets mest originale boktittel

Før jeg begynner å fortelle noe som helst annet om boka, så må du bare få vite en ting: DENNE MÅ DU LESE!

Normalt er jeg ikke så skarp i mine omtalelser, for jeg vet at smaken er forskjellig og ikke alle liker de samme bøkene. Men denne boka er så gjennomført bra skrevet at dette må du rett og slett ikke gå glipp av!

Tittelen på denne novellesamlingen er "Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket" og er skrevet av debutanten Lena Niemi. Boka er på litt under 200 sider, og den slukte jeg rått på en ettermiddag. I ettertid har jeg gått og tenkt på boken flere ganger. Historiene har festet seg hos meg og stadig oppdager jeg nye dimmensjoner til fortellingene eller tenker at "hvordan gikk det egentlig med de ulike personene?"

Boken er en samling med 15 noveller om 15 ulike personer. Det er sterke historier som egentlig ikke får en avslutning, men hint om hvordan det går med personene får vi ved å lese de andre fortellingene. Novellene og personene flettes sammen til en historie med forbindelser til hverandre. Rammen for historiene er en kveld og ei natt i Oslo. Mobilnettet er nede og det får ulike konsekvenser for de ulike menneskene.

Bokens første kapittel er om Unni som vil forlate kjæresten sin Liv. Andre kapittel handler om den eldre mannen Magnar som legger seg ute i sovepose på Karl Johan for å dø, tredje kapittel er om sønnen til Magnar, Nils, som har forsøkt å kontakte faren sin og er bekymret for ham. Da faren ringer så tar elskerinnen Vigdis telefonen, og like etterpå bryter nettet sammen. Kapitte fire handler om Roar, samboeren til Vigdis og hvordan han gjør en mulig fatal feil på jobben fordi han krangler med arbeidskollega Bendik. Kapittel fem handler om lille Thea som kommer reisende alene og venter på faren sin som er forsinket fra å hente henne. I kapittel seks møter vi Julie som desperat forsøker å bli gravid, og fortviler etter 16 negative graviditetstester. Så møter vi Eline som har fest hos seg (der blant annet Liv er). Hun vurderer å hoppe ut fra vinduet sitt på soverommet hvis ingen stopper henne, 8 meter ned er det. Dette er på grunn av kjæresten Kjetil som flørter med gravide Amanda. I kapittel 8 møter vi Mathias som er samboeren til desperate Julie, han jobber som politi og kjører lille Thea hjem til faren. Han har forøvrig sterilisert seg fordi han er litt for glad i små piker. I kapittel 9 er den døve spedbarnsmoren Birgitte fortvilet og svært sjalu. Mannen Frode har ikke kommet hjem og det er langt på natt. Neste kapittel handler om arbeidskollegaen til Roar, Bendik. Han avverger en flyulykke men havner selv i en ulykke samme kveld. I kapittelet etter det møter vi Jarle, som er samboeren til gravide Amanda (som flørter med kjæreten til Eline). Jarle er på nattevakt på et hotell og fantaserer om ei prostituert dame utenfor, men blir avbrutt av Unni som vil leie rom for noen dager. Neste kapittel er om Liv (samboeren til Unni) som går på festen til Eline, og etterpå finner hun Magnar som ligger ute på Karl Johan. I kapittel 13 er det naboen til Eline (som har festen), ei eldre dame som heter Gerd. Hun er forøvrig arbeidskollega til Nils og Vigdis. I kapittel 14 er det samboeren til den døve spedbarnsmoren Birgitte, Frode, som havner i bilulykke med Bendik. Han brekker begge armene og har da vanskeligheter med å fortelle sin sjalu kone hvorfor han kom så sent hjem. Siste kapittel handler om Kjetil (kjæresten til Eline). Han har havnet hjemme hos Amanda, men plutselig kommer mannen Jarle tidlig hjem fra jobb.

Språket i boka flyter svært lett, og forfatteren er veldig flink til å skildre de ulike personene. Dette overrasket meg kanskje mest.... at personskildringene var så gode med tanke på hvor få sider som var skrevet om hver enkelt. Drivet i historiene og sammenflettingen av dem er helt suveren. Hver for seg hadde ikke disse novellene gitt så mye mening, men når de blir satt sammen så treffer de et sårt punkt i meg. Det handler om ensomhet i mengden av mennesker, men også om det (kanskje tilfeldige) nettverket vi mennesker er flettet sammen i. Les og nyt!

3 kommentarer:

  1. Denne boken falt virkelig i smak hos meg også :)

    SvarSlett
  2. Ja det var en positiv overraskelse :) Hadde jo lest gode anmeldelser om den, men jeg er jo ikke alltid like enig med anmeldelsene. Godt nyttår, forresten!

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails