søndag 16. januar 2011

Smuss - om sex-handel

Tittel: Smuss
Originaltittel: Smuts
Forfatter: Katarina Wennstam
Oversatt fra svensk av: Dorthe E. Erichsen
Bokforlaget, 2010
Antall sider: 392

Denne boka har jeg mottatt gratis fra forlaget.

Handlingen:
Smuss er første bok i en trilogi, men er en frittstående fortelling om maktmisbruk og sex-handel. Vi møter det vellykkede ekteparet Rebecca og Jonas som har to flotte barn; Emma og Oliver. Rebecca er sjef for et aktualitetsprogram på tv, og Jonas er en høyt aktet advokat med en begynnende tv-karriære foran seg. Men det er mange ting som ulmer bak den perfekte fasaden; Jonas kjøper sex hos prostituerte, og Rebecca forsøker å late som om hun ikke har mistanke. Datteren Emma sliter også med sine problemer, og hennes gryende seksualitet byr på problemer med det motsatte kjønn.

Det rulles opp en stor rettsak i Sverige, hvor tre blir tiltalt for storstilt trafficking. Jonas blir bedt om å være med og kommentere rettsaken på tv. Han er litt skjelven, men føler seg rimelig sikker på at han ikke vil bli avslørt. Statsadvokaten som fører saken er Madeleine Edwards, hun har allerede fattet mistanke til Jonas. I tillegg er hun indignert og forbannet på rettsvesenet som lar menn som kjøper sex og dermed også støtter menneskehandel og sex-trafficking slippe fri. Det akter hun å gjøre noe med!

En sex-fiksert bok:
Ja, det er ikke til å stikke under en stol at dette er ei bok med mye sex-fiksering, og mange fortellinger om ulike aspekter ved seksualiteten. Forfatteren har ikke bare valgt å la dette bli en spenningsroman om sex-trafficking og sex-handel, men også et familiedrama der vi får skildret sex-livet til både Rebecca, og datteren Emma. Dette er sikkert for å illustrere blant annet at kvinnelig seksualitet møter mange slags fordommer og utfordringer. Den unge Emma som blir avvist når hun viser seksuelle lyster, og den voksne Rebecca som stenger inne sine lyster av frykt for å bli avvist.

Jeg synes boka er ganske god, egentlig. Den engasjerer på mange plan, både som underholdning og spenning, men også moralsk.... ja, sex-moralen iallefall. Wennstam skriver også godt, med et lett og drivende språk. Det er vanskelig å legge fra seg boka.

Det er noen småting som trekker ned helhetsinntrykket. Forsiden liker jeg ikke. Jeg forstår illustrasjonen ganske godt, men jeg tror den vil frastøte kvinnelige kjøpere nettopp fordi den virker så maskulin (men ikke maskulin på en god måte). Kanskje er det bare meg, men forsiden tiltalte meg ikke. Og jeg mener at dette først og fremst er ei bok for kvinner. Det er sterke undertoner av kvinnesak i fortellingene om sex-handel. Så herved er dere advart! Det er absolutt ikke bare en ulempe at historien også har en moral, og stort sett fungerer det greit. Men jeg synes nok at de fleste menn ble ganske ensidig fremstilt; som kyniske, egoistiske mannegriser. Vel... poenget kom iallefall frem. Sex-handel er jo en kynisk business, og menn beskytter hverandre.

Konklusjon:
Jeg synes dette var en underholdende men også tankevekkende bok, som var både lettlest og godt skrevet. Noe småpirk trekker ned helhetsinntrykket, men jeg kommer helt sikker til å lese de andre to bøkene i denne trilogien.

Forfatteren:
Katarina Wennstam har skrevet en trilogi, hvor Smuss er første bok. Den andre boka heter Dødergøk på svensk og handler om politi og vold, og tredje bok heter Alfahannen og handler om sex-trakasering og vold i filmindustrien. Jeg er usikker på når disse kommer ut på norsk.

Bokavisen skriver om forfatteren:
Etter flere år som krimreporter fra SVT, begynte Wennstam å skrive om alt hun opplevde fra ulike rettssaker og overgrep. Drivkraften er hennes brennende engasjement for volden hun opplevde i de ulike miljøer. Hun har mottatt en rekke priser for både sine tv‐ reportasjer og bøker. I dag er hun forfatter på heltid, men holder også en del foredrag og skriver kronikker. Triologien består av Smuss, Dödergök og Alfahannen.


Her finner du hjemmesiden til forfatteren: http://www.katarinawennstam.se/

7 kommentarer:

 1. Denne skal jeg lese! Men nå er jo jeg mer enn normalt opptatt av prostitusjon... =D

  SvarSlett
 2. Kasiopeiia: Ja, det var en underholdende men også tankevekkende bok, så du vil sikkert ikke angre på at du leser den. Ps: Hvis du ikke har boka, så kan du få den hos meg. Bare si ifra!

  SvarSlett
 3. Det virker som om svenskene er veldig opptatt av dette med trafficking og vold mot kvinner. Er det mer djevelskap i Sverige, eller er de bare mye flinkere enn oss til å fokusere på det? Enig med deg om omslaget, forresten. Boken ser ut som en middels krim fra børsmiljøet, hvor kvinner utelukkende er til stede for å servere kaffe og ta seg godt ut.

  SvarSlett
 4. Dette virker som en spennende bok, på tross av at du finner en del ting som trekker ned. Jeg tror jeg får titte etter den på biblioteket :-)

  SvarSlett
 5. Linesbibliotek: Ja du har et poeng, jeg har lest flere svenske bøker om dette temaet. Og god beskrivelse av bokomslaget, hehe.

  Astridterese: Ja boka var spennende og anbefales :) Litt småpusk, men det trekker ikke mye ned altså.

  SvarSlett
 6. Hihi - jeg er ikke enig i det dere sier om omslaget. Tvert i mot. Akkurat sånn det skal se ut, synes jeg! :)

  SvarSlett
 7. Julie: Ja, jeg ser absolutt poenget med forsiden. Illustrasjonen er jo ganske treffende for handlingen i boka. Men fortsatt liker jeg ikke forsiden, men godt at den falt i smak hos deg :)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails