mandag 10. mai 2010

Forståelse av mennesker

Da jeg begynte i jobben som høgskolelærer fikk jeg straks i oppdrag å undervise i psykologi til sykepleierstudentene. Det var jo ganske naturlig i og med at jeg både har studert psykologi på universitetet og har en videreutdanning i psykisk helsearbeid. Vel, jeg skred til verket med godt mot, for å oppdage ganske raskt hvor håpløst lite pensumboka relaterte psykologi til det å jobbe med mennesker i helseyrket. Den pensumboka som var satt opp var som et komprimert grunnfagsstudium på universitetet. Det var jo ikke meninga med faget psykologi for sykepleierstudenter, tenkte jeg.

Så startet jeg letinga etter den gode psykologiboka, som jeg kunne bruke istedenfor den alt for akademiske pensumboka. Det gikk faktisk ikke så lang tid så dukket denne boka opp:

Tittel: Forståelse av mennesker - innføring i psykologi for helsefag
Forfatter: Åse Renolen
Forlag: Fagbokforlaget, 2008
Antall sider: 234

Beskrivelse fra forlaget:
Forståelse av mennesker gir en innføring i psykologiske fenomener og teorier som er spesielt relevante for helsefagstudenter og helsearbeidere, og stimulerer til å reflektere over egne og andres reaksjoner og væremåte. Blant annet beskrives

– kjennetegn ved menneskers læring, motivasjon og utvikling
– kroppslige endringer og individets selvoppfatning
– stressreaksjoner og faktorer som virker inn på stressmestring
– reaksjoner som oppstår i kriser og sorg, og hvordan møte kriserammede
– hvordan vi danner oss inntrykk av andre mennesker
– gruppens innvirkning på individets atferd
– kulturelle perspektiver på ulike psykologiske fenomener


Derfor mener jeg at DU burde lese boka:
Selvfølgelig var jeg overbegeistra da jeg oppdaga denne boka. Den var midt i blinken for studentene jeg skulle forelese for. Den var rettet inn mot yrket de skulle lære, boka er lettlest og godt skrevet, i tillegg til at psykologiske fenomener belyses med gode eksempler. I tillegg er det en del fine øvelser der som jeg har testet ut på studentene med godt hell.

Men nå er du som leser sannsynligvis ikke en sykepleierstudent, og kanskje har du heller ingen ambisjoner om å bli det. Så hvofor skal du bry deg om å lese ei fagbok i psykologi? Det er fordi at dette ikke er ei typisk fagbok i psykologi. Her finner du masse god kunnskap om mennesker generelt. Hvordan vi utvikler oss, hva som motiverer oss, hvordan vi reagerer i kriser, hvordan vi bruker forsvarsmekanismer, hvordan vi fungerer i samspill med andre og masse annet snacks. Høres ikke det spennende ut?

Jeg har faktisk vært på kurs i Birmingham sammen med forfatteren. Det er absolutt ikke fordi jeg kjenner forfatteren at jeg anbefaler boka. Nei, boka tok jeg i bruk lenge før jeg møtte henne. I tillegg var jeg så tett i pappen at jeg ikke skjønte at den var DEN Åse jeg møtte på kurset. Hun snakket jo ikke om boka si i det hele tatt, men om mange andre spennende ting. Det var ikke før jeg kom hjem fra kurset at jeg tilfeldigvis kikket på deltakerlista og skjønte sammenhengen.
 
Så hvis du interesserer deg for psykologi og mennesker så er herved boka anbefalt på det varmeste!
I tillegg har jeg endelig fått igjennom at denne boka skal bli den nye pensumboka her på sykepleierutdanninga. Jippi!

3 kommentarer:

 1. Jaaa, dette høres veldig spennende ut. Jeg er verken sykepleierstuent el. l., men liker å lære om mennesker. Denne skal jeg sjekke ut! Takk for tips:-)

  Ønsker deg en strålende dag!

  SvarSlett
 2. Dette høres ut som en bok jeg vil lese! :) Flott innlegg!
  Jeg har gitt deg en award! Klikk deg inn på bloggen min og se hva det går ut på! :D

  SvarSlett
 3. Mammadamen: Ja, dette er ei flott bok, selv om det er ei fagbok. Ønsker deg også en flott dag!

  Stine: Tusen takk for award! Kjempekoselig :)

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails