tirsdag 6. april 2010

Krimbok for foreldre?

Tittel: "Hold tett"
Originaltittel: "Hold tight"
Forfatter: Harlan Coben
Oversetter: Sissel Busk
Norsk utgave: Cappelen Damm, 2010
Original utgave: Penguin group, 2008
Antall sider: 398

Alle som har tenåringer i hus vet at det kan inneholde både gleder, sorger og utfordringer. Plutselig er den søte, snille og glade gutten blitt til den innesluttende, tause og fraværende unge mannen. Du lurer på hva i all verden som foregår i hans liv, men hvis du spør får du kanskje i beste fall et par korte grynt til svar. Enn hvis du i tillegg blir alvorlig bekymret for tenåringens ve og vel, hva gjør du? Er du villig til å spionere for å finne ut sannheten?  Her ligger mye av historien i denne krimromanen.

Hva handler boka om:
Familien Baye oppdager med forferdelse at sønnen Adam sakte, men sikkert endrer atferd. Han blir innesluttet og veldig lite meddelsom etter at kompisen Spencer begår selvmord. I sin desperasjon over å føle at de mister kontrollen, blir foreldrene etter mange runder med seg selv enige om å installere et spionprogram på sønnens datamaskin for å finne ut hva han egentlig holder på med for tida. Plutselig en dag dukker det opp en kryptisk e-post med ukjent avsender på Adams datamaskin: "Hold tett og alt går bra"

I tillegg til familien Baye så dukker flere parallelle historier opp. Vi møter Nash, en psykopat som dreper flere uten synlig grunn. Naboen til Baye har en sønn som trenger nyretransplantasjon og det viser seg at faren ikke er den egentlige faren. Datteren i Baye-familien har ei venninne som har blitt mobbet av læreren på skolen i tillegg til at faren er alene med ansvaret for jenta. Vi møter mange mennesker, og etterhvert knyttes disse menneskene og historiene sammen.


Dette mener jeg:
Dette er en krim med moralske undertoner; Hvor mye av ungdommens privatliv trenger vi som foreldre å vite noe om? Blir det egentlig tryggere og bedre hvis man vet alt? Hvor langt er det forsvarlig som forelder å gå når ens egen sønn er i vansker? Jeg liker å tenke over etiske problemstillinger, samtidig som jeg ønsker å underholdes når jeg leser krim. Denne boka har en fin fordeling mellom underholdning og ettertanke, synes jeg. 

Boken er velskrevet og lettlest, og har denne "må bare lese et kapittel til før jeg sovner" - kvaliteten over seg. Det er et stort pluss! Som regel leser jeg en krim for å bli underholdt, og det er forfatteren flink til. Jeg stusset imidlertid noen steder på oversettelsen. Det er ikke store greier å henge seg opp i, bare små bagateller som at ordet "den" blir brukt mye. Kanskje det ikke egentlig skyldes oversettelsen heller, kanskje det er forfatterens måte å skrive på?

Jeg hadde også litt vanskeligheter med å se for meg hvordan disse historiene og menneskene skulle knyttes sammen, og av og til følte det som om jeg leste flere enkeltstående fortellinger. Mot slutten knyttes alt sammen på en god måte, synes jeg. Skulle jeg ha noe å utsette på slutten, er det nok at den kunne vært litt lengre. Det hele var liksom over så raskt etter å ha bygd opp fortellingen over lang tid.

Alt i alt var dette en fin krim å kose seg med i påsken. Den underholdt meg og bød på mange akutelle problemstillinger som jeg kunne kjenne meg igjen i. Allikevel må jeg nok si at jeg liker adskillig bedre krim av den gode, gamle sorten a-la Agatha Christie. Her ble det litt for mange elementer inn i historien på samme tid.


Til slutt en undring: hvorfor i all verden har de oversatt boken "Hold tight" med "Hold tett"? Jeg likte den engelske tittelen bedre.

En annen blogger som har lest denne boka er Bokdama. HER kan du lese hva hun mente om boka.

3 kommentarer:

  1. Jeg har lyst å lese bøker av Harlan Coben. De fleste bøkene hans virker så spennende:)

    SvarSlett
  2. Dette var mitt første møte med Coben, og jeg var positivt overraska :)

    SvarSlett
  3. Harlan Coben er en fantastisk krimforfatter!!! Har lest blant annet denne (utrolig spennende) The Woods (I den skogen) som jeg anbefaler på det sterkeste, Ikke et ord. Har også Caught (Tilgi meg...), men den har jeg ikke lest ennå. Har tenkt å kose meg med den i sommer. Men bøkene hans er veldig fengende. Harlan Coben er en av mine favoritter innen krimsjangeren.Det er bare å lese flere bøker av ham:)

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails